Apelsinlikör – Curacao och Triple Sec.

Vad har Curacao och Triple Sec gemensamt? De är båda apelsinlikörer. Tina Shine berättar här om apelsinlikörens historia och skillnaderna mellan sorterna.

Blå drink med apelsinlikör

Det är nästan omöjligt att definiera apelsinlikör utan att först resonera kring ursprung, råvaror och tillverkning. Skillnaden mellan Curacao (uttalas kuraså) och Triple Sec är ett omdiskuterat ämne som kan göras hur komplicerat som helst, men vi har sammanfattat de mest väsentliga särdragen i en kort och enkel överblick.

Fiaskot blev succé

Början på apelsinlikörens historia tar oss till Karibien och ön Curacao där man gjorde ett försök till att odla de omåttligt populära Sevilla-apelsinerna ifrån spanska sydkusten. På 1400-talet nådde den spanske upptäckaren Christoffer Columbus ögruppen Karibien, eller Västindien, som ligger beläget mellan Syd- och Nordamerika, då han trodde han rest till Indien men i stället alltså hamnat långväga västerut. På Curacao trivdes inte Sevilla-apelsinerna skulle det visa sig, och skörden gav en liten, grön och mycket bitter citrusfrukt som inte tycktes ha mycket att komma med. Den var helt enkelt oätlig. Inte förrän tvåhundra år senare, då nederländare erövrade den lilla paradisön, kom de besynnerliga frukterna - som fått namnet Larahaapelsin - till användning. Man började utvinna citrusolja ur skalen, och som så mycket annat av den nya världens läckerheter gjorde man rusdryck av råvaran.

Ön Curaçao

Snabbfakta om ön Curaçao

Curaçao ligger ca 70 km norr om Venezuela i sydliga delen av Karibiska havet, mellan Aruba och Bonaire. Tillsammans kallas de ABC-öarna. Uppkomsten av namnet Curaçao är omtvistad men en möjlighet är att det kan härledas till det portugisiska ordet curação eller från det spanska ordet curación, som betyder 'bot' och 'tillfrisknande', då sjömän kom till ön och blev av med skörbjugg.

Apelsinlikör som gruppnamn

Om du söker efter cocktailrecept som innehåller någon form av söt apelsinsprit kommer du att stöta på följande termer:

  • Curacao

  • Triple Sec

  • Apelsinlikör

  • Cointreau

I grund och botten talar vi här om apelsinlikör. Dessa är alla likörer där apelsinskal används som basingrediens i destillationsprocessen. Hittar du ett recept som listar apelsinlikör kan du använda antingen en curacao eller en triple sec av valfritt märke. Listas Cointreau (som använder benämningen triple sec i sin varumärkning) kan du lika väl använda ett annat varumärkes triple sec.

Apelsiner

Curacao eller triple sec?

I en cocktail tjänar curacao och triple sec samma syfte. Mellan de olika märkena är det skillnader i vilka typer av apelsiner och hur många sorter som används, vilken sorts alkohol som basen består av, och såklart alla andra ingredienser som socker, örter, kryddor m.m. Alla dessa faktorer spelar en roll som i slutändan avgör receptet på en curacao eller en triple sec. Det är omtvistat huruvida benämningen triple sec kommer ifrån ett varumärke som använde tre apelsinsorter i sin framställning eller ett annat som använde sig av trippeldestillering. Generellt ligger curacao på en volymprocent runt 30 % och triple sec på 35-40 %. Curacao är alltså sötare och kommer i färgerna röd, vit, blå, grön och orange (utan att för den delen ha olika smaksättning) medan triple sec är helt klar i färgen.

Kron Hantverkslikörer

Hösten 2021 välkomnade spritproducenten Kron fem stycken smakintensiva, genuint råvarubetonade och omsorgsfullt balanserade likörer – Fläder, Citron, Triple Sec, Vanilj och Grön Curacao. Kron Triple Sec har en tydligare fruktkaraktär än andra triple sec-märken med mer av pomeransskal, färskpressad apelsin och därtill kola. Den har också inslag av cognac som piggar upp citrusen och gör denna likör perfekt både till kaffet och i drinkar. Flaggskeppet av Krons likörsortiment är ingen mindre än Kron Grön Curacao. “Kron Grön Curacao är en lockande smaragdgrön ädelsten på flaska, finslipad med cognac,” skriver Örjan Westerlund som är krönikör på folk o folk och har ett 50-tal böcker bakom sig om gin, whisky och öl. Den folkligt efterfrågade gröna curacaon har friska toner av apelsinblomma, citrusskal och lite beska. Smaken är mjuk och har karamellsötma, med ton av färskt mandarinskal, citron och aningen lime.

Kron hantverkslikörer med Grön Curacao i fronten

Apelsinlikör i drinkar

Det finns en rik mångfald inom släktet apelsinlikör. Ett brett utbud av apelsiner och andra citrusfrukter, kryddor och bassprit används i de olika tillverkningsprocesserna. En riktlinje att luta sig mot vid användning av apelsinlikör i cocktails är att curacao är aningen sötare, så vill man ha mindre söta drinkar eller sötma från annat håll bör man alltså hålla sig till triple sec. Triple sec kommer å andra sidan inte i massa härliga färger som curacao gör. Här finns utrymme att glänsa med snygga, färgsprakande drinkkreationer.

/Tina Shine

Kron Hantverkslikör Grön Curacao

232,00 kr


Serveras till exempel i den klassiska drinken Gröna Hissen. Drinken kommer från filmen med samma namn, där Gösta Ekman den äldre och Sickan Karlsson tutar i sig denna kända blandning av gin, grön curacao och Champis. Några glada russin åker hiss på kolsyrebubblorna, och film- och drinksuccén är ett faktum även två generationer senare!