Kron Hantverkslikörer – varje bartenders dröm.

Kron lanserar fem smakintensiva, genuint råvarubetonade och omsorgsfullt balanserade likörer som är varje bartenders dröm – Fläder, Citron, Triple Sec, Vanilj och Grön Curaçao.

Kron citronlikör

Av Örjan Westerlund

I en regnbåge av härliga kulörer har nu äntligen varje bartender – du hemma, eller stjärnbartendern på toppkrogen – ett fint urval av hantverkslikörer att piffa upp drinkarna med. Likörerna är gjorda enligt gamla originalrecept från det klassiska varumärket Kron.

Hösten 2021 välkomnar vi fem smakintensiva, genuint råvarubetonade och omsorgsfullt balanserade likörer – Fläder, Citron, Triple Sec, Vanilj och Grön Curaçao.

Kron hantverkslikör citron

Likörerna har namn efter råvaran eller efter klassiska likörer. Samtliga har en genomtänkt kryddning som lyfter fram karaktären fint, med tillsats av rom eller cognac för att runda av och förfina smaken.

- Likörerna är skapade utifrån de ursprungliga Vin & Sprit-recepten från förra seklet. Därigenom är de byggda på arvet från tidigare generationers spritblandare och det hantverksmässiga kunnande de hade. Med smaken i fokus har alla likörer fått en genuin, tydlig karaktär som gör sig väl både i cocktails och som sig själva, säger Jonas Odland, Master Blender för Kron.

Vad är då detta för karaktärer vi får njuta av?

Kron fläderlikör

Fläderlikör

Kron Fläder är läckert champagnefärgad och intensivt fläderbetonad.

En sipp och du är direkt i en sommargrön berså, med tydliga smaker och med en lätt syrlig ton av citronsaft mot slutet, rundad med len cognac. Lyxigt och lätt.

Drinktips med Kron Fläder

Gin & Tonic

Toppa din Gin & Tonic på Hernö Old Tom med en centiliter. Garnera med hallon och du har en sommardrink som framkallar fånigt lyckliga leenden.

Triple Sec

Kronlikör Triple Sec

Triple Sec ska ju smaka toksöt apelsin såvitt man vant sig, men här är en tydligare fruktkaraktär med mer av pomeransskal, färskpressad apelsin och hårda karameller.

Också här med inslag av cognac som piggar upp citrusen och gör denna likör lätt att tänka sig både till kaffet och för att piffa till en White Lady.

Drinktips med Kron Triple Sec

White Lady

Ginbaserad tjugotalsklassiker med skum av skakad äggvita. Elegant.

Citronlikör

Kron citronlikör

Citronlikören håller en fantastisk känsla av limoncello från din lokala italienska restaurang, där kocken själv omsorgsfullt har gjort sin mormors recept.

Denna pärla har saftiga, fruktköttiga citrontoner kantade av lite citronskal. En högre alkoholhalt än limoncello ger en angenämn, skarp och genuin smak av citronsaft och skickar med en lång skön eftersmak av lemon curd.

Drinktips med Kron Citronlikör

French 75: Ginbaserad longdrink toppad med champagne. Kanongod, och kan slå lika hårt som den franska haubits den fick namn av på tjugotalet.

Vaniljlikör

Kronlikör vanilj

Kron Vanilj är en drömpartner både i en Pornstar Martini och i en dessert. Vaniljen är äkta i känslan och med ett inslag av rom och en gnutta anis är vaniljsmaken fulländad. Tänk vaniljstång, egenrörd kolasås, eller en crème brûlee med bränt socker.

Smaken ger också tankar till afterski och shots med kaffe och grädde… Guldfärgen i sig är aptitlig bara den!

Drinktips med Kron Vaniljlikör

Pornstar Martini, en storsäljare från Londons barer skapad år 2003 med vodka, passionsfrukt, vanilj och prosecco i ett shotglas vid sidan.

Grön Curaçao

Kronlikör Grön Curaçao

Kronan på verket är såklart den folkligt efterfrågade Grön Curaçao.

Från början en karibisk citruslikör smaksatt med skal från citrusfrukten laraha från ön Curaçao. Kron Grön Curaçao är en lockande smaragdgrön ädelsten på flaska, finslipad med cognac. Doften är luftig, lätt och har friska toner av apelsinblomma, citrusskal och lite beska.

Smaken är mjuk och har karamellsötma, med ton av färskt mandarinskal, citron och aningen lime.

En självsäljande likör då en av denna webbsidas mest efterfrågade drink är Gröna Hissen från filmen med samma namn, där Gösta Ekman den äldre och Sickan Karlsson tutar i sig denna kända blandning av gin, grön curaçao och Champis. Några glada russin åker hiss på kolsyrebubblorna, och film- och drinksuccén är ett faktum även två generationer senare!

Drinktips med Kron Grön Curaçao

Som sagt… stäng grinden och tryck på hissknappen med ”Takbar”!

Var och en av oss som älskar äkta råvaror och genuina smaker har med denna likörserie något att bevaka och beställa. Själv tar jag nog och ropar hem en Grön Curaçao för en hisstur, och så en Citron så behöver jag inte göra egen likör. Vi börjar så.

Lycka till med blandandet!

Om artikelförfattaren

Örjan Westerlund är en av våra flitigaste dryckesförfattare med 51 böcker bakom sig om gin, whisky och öl. Han finns översatt till tio språk och utgiven i 23 länder. Senast är han aktuell med ”52 gin du måste dricka innan du dör” och har bakgrund både från Vin & Sprit som sensorisk bedömare, från whiskymässor som whiskydomare och även som inspiratör på hundratals provningar på de goda ämnen böckerna täcker in. Här hos folk o folk har han tidigare skrivit bland annat om just Kronvodka, men även om gin och rom.