Tina Shines Old Fashioned.
Här är bartendern Tina Shines tolkning av den klassiska drinken Old Fashioned. En cocktail som kräver få ingredienser men mycket kärlek.
Läs mer »I boken Shakers får vi läsa om kvinnliga bartenders och bl.a. om mångfacetterade Tina Shine som lämnar bartenderyrket för att bli präst. Läs hela intervjun här.
Shakers är en ny bok om kvinnliga bartenders. I den får vi läsa om några av Sveriges främsta personer i yrket parallellt med skildringar av kvinnor som har betytt mycket för dryckesvärlden i historien. En av kvinnorna är folk o folks egen krönikör Tina ”Shine” Henriksson, som vi har intervjuat om hennes liv som bartender och att hon nu håller på att utbilda sig till präst.
Tina Shine jobbade med te och kaffe inom detaljhandeln men var sugen på att göra något nytt, mer spännande och varierat. Idén att bli bartender fick hon från en kompis som tyckte att hon skulle passa i yrket.
– Jag förstod tidigt att det skulle krävas mycket eget arbete för att ta mig in i yrket, säger Tina.
Hon började som Bar-nisse (diskplockare) och pluggade dryckeskunskap och cocktailrecept på fritiden samt tog hjälp av etablerade och mer erfarna kolleger för att lära sig yrket. Och hon var på sina chefer om att få göra ett pass.
– Jag tjatade mig in bakom baren, säger hon och skrattar.
Tina, som alltid har tyckt om att skriva, började dessutom blogga – på engelska.
– Ganska tidigt ställde jag in mig på att bli internationell.
2015 flyttade hon till Berlin. Att arbeta som bartender i den tyska huvudstaden skiljer sig från barkulturen i Stockholm.
– Där är mindre hierarkiskt och de ligger många steg bakom cocktailstäder som London, Paris, New York och även Stockholm. Där handlar det mer om kvantitet än om kvalitet, säger hon och lägger till att Berlin har börjat att förändras och utvecklingen går just nu väldigt snabbt. Både utbudet och servicen börjar bli mycket bättre.
I Berlin arbetade hon på baren Melody Nelson Bar, en bar som enligt Tina medvetet har gjort ett val att inte vara så pretentiösa. Det är en så kallad speak easy-bar, ett uttryck som kom till under förbudstiden i USA. Speak easy var illegala undergroundbarer som inte syntes utifrån, man var tvungen att hålla en låg ljudnivå och av förklarliga skäl tala tyst om.Melody Nelson hade när Tina arbetade där inte särskilt höga ambitioner på att servera avancerade drinkar.
– Man fick röka inne, vi hade ingen bestämd stängningstid och cocktailmenyn bestod av de femtio mest välkända drinkarna. Det var lite ”piratigt” därinne, säger hon.
För att utvecklas och få utlopp för sin kreativitet gjorde Tina andra saker vid sidan av. Hon konsultade och bland annat utvecklade barmenyer till andra barer, deltog i privata event och arbetade som skribent där folk o folk var och fortfarande är ett av uppdragen.
– Det var ganska skönt att arbeta traditionellt och ha tid och ork över för att göra annat vid sidan av.
Vad är det roligaste att arbeta som bartender?
– Det är alla människor man träffar – det sociala. Jag älskar att jobba i baren som rum för där händer det så mycket spännande saker. Man jobbar med konstnärer och visionärer som både utvecklar kreativa koncept, men också musiker och DJ:s och konstnärer som ställer ut i baren. Jag tycker att baren har en samhällsbärande funktion dit man kan gå och glömma bort vardagen ett tag och svepas med vad det än är som pågår där.
Baksidan är alkoholen och risken att det blir för mycket av det goda.
– Vi är många bartenders som kämpar med destruktiva alkoholvanor, förklarar hon.
Sedan en tid tillbaka är Tina tillbaka i Sverige.
Det har stått mycket i tidningarna om sexuella trakasserier i restaurangvärlden, framför allt när det gäller stämningen i köken. Hur är det i baren? Känner du dig utsatt som kvinna?
– Jag har aldrig någonsin råkat ut för det. I alla fall inte från arbetsgivare och kolleger. Att det händer att det förekommer från gästerna kommer man tyvärr aldrig ifrån, när det finns alkohol med i bilden. Men det lär man sig ganska tidigt att handskas med.
Hon menar att det förmodligen förekommer trakasserier i barvärlden precis som i de flesta andra branschen, och att det i så fall är viktigt att det uppmärksammas.
I dag är barbranschen inte längre mansdominerad.
– Det finns kvinnor i ledande positioner både i baren, i spritproduktionen och spritföretagen samt inom journalistiken.
Inom restaurangbranschen pratas det också mycket om att många kvinnor lämnar yrket när de kommer upp i den åldern då de bildar familj. Men enligt Tina är det inget större problem bland bartenders. De som står i baren är ofta ganska unga. Det är vanligt att både kvinnor och män efter ett tag söker sig vidare, ofta till något företag som arbetar med de olika varumärkena.
– Eller så har de när de börjar bli 30 plus kommit till en position där inte längre behöver arbeta fem nätter i veckan.
Tina står själv inte längre bakom bardisken. Hon ger intryck av att vara en mångfacetterad person som gärna vill utvecklas och inte räds för att testa nya saker. Förutom att arbeta som konsult och skriva krönikor för folk o folk studerar hon teologi där målet är att bli präst.
– Jag har insett att jag vill göra något annat än att stå i baren.
Hur kändes det att bli tillfrågad att få vara med i boken Shakers?
– Det är väldigt kul att få en tydlig bekräftelse på att det man gör uppskattas. Jag tycker den är jättefin och jag gillar att Anna Granlund (författaren, reds anmärk) blandar så mycket av nutid och dåtid.
– Bartending är ett hantverk som sitter i händerna. Vad jag än hittar på så kommer det alltid att finnas med mig, avslutar Tina Shine.
Namn: Tina Shine Henriksson
Ålder: Född 1988
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Arbetar som konsult inom bar, skriver krönikor samt studerar teologi
Aktuell med: Ett av porträtten i boken Shakers som ges ut av förslaget Spritz Lit. Författare är Anna Granlund.
Gör på fritiden: Skriver fiktion och poesi.
Här är bartendern Tina Shines tolkning av den klassiska drinken Old Fashioned. En cocktail som kräver få ingredienser men mycket kärlek.
Läs mer »Världens mest googlade drink har en självklar position på cocktailvärldens moderna klassikerlista.
Läs mer »Tina Shines riff på en klassisk Vesper Martini med en större andel vodka mot gin än i orginalreceptet och slånbärsgin istället för vanlig “dry gin”.
Läs mer »Punch är den engelska motsvarigheten till “bål” och innebär i stort sätt servering av dryck ur en skål. På kräftskivan blir det ett roligt och smakrikt inslag och i bartendern Tina Shines recept får svensk akvavit och lokala råvaror i säsong ta plats.
Läs mer »