10 svenska takbarer du inte får missa.
Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. Vi har listat några som du bara måste besöka. Dessa bjuder på goda drinkar och fantastiska vyer!
Läs mer »Stockholm har flera takbarer, utspridda över hela stan, men Freyja har det där lilla extra. Utsikten är otrolig och drinkarna magiska. Folk o folk träffade Jimmy Dymott som berättade om konceptet och drinkarna.
En enorm takterrass, fyra barer och en restaurang med plats för cirka 110 personer och dessutom en vidunderlig utsikt över Riddarfjärden, Stadshuset, Söders takåsar, kyrkor med mera. När Stureplansgruppens öppnar upp Freyja Söder, deras första satsning någonsin på Södermalm, är det imponerande. Startskottet gick i mitten av mars och folk o folk var där och tog ett snack med barchefen Jimmy Dymott.
Den nya takrestaurangen Freyja Söder är både storslagen och mysig på samma gång. Lokalen är på 1100 kvadratmeter och ligger på ett helt nybyggt våningsplan med en 360-graders panoramavy som slår det mesta. Här finns totalt fyra barer: två inne och två ute, samt en matsal med ungefär 110 sittplatser. Ytterst ansvarig för menyn är den välrenommerade kocken Emma Shields, prisbelönt och erfarenhet från restauranger med både en och två stjärnor i Michelinguiden. Ansvarig för vinet är Ellen Franzen, flerfaldig vinnare av sommelier-SM och senast chefsommelier på tvåstjärniga Gastrologik.
Namnet Freyja är hämtat från den nordiska mytologin. Freyja är kärlekens, skönhetens och fertilitetens gudinna och alltså en motsvarighet till grekiska Afrodite och romerska Venus.
– Precis som restaurangen fokuserar vi i baren på att göra det svenskt. Det innebär inte att alla produkter behöver komma från Sverige. Men det ska andas svenskt, säger Jimmy Dymott, barchef på Freyja.
– Vi jobbar inom ett brett spektrum med bland annat anspelningar på Söder, en hel del film och musik och mycket nostalgi.
Han visar upp en fantasifull cocktailmeny med
namn på drinkar såsom Bulleribång, Baxare, Hojtarolja och Röda Linjen. Drinkarna uppmanar till nyfikenhet och det är svårt att inte dra på smilbanden.
– Vi har naturligtvis stort fokus på drinkarna,
men vi arbetar även mycket med språket. För att fullt ut förstå alla bakomliggande tankar bakom menyn ska man nästan vara uppvuxen i Stockholm och under en viss era, säger Jimmy stolt och berättar att han själv är född 1975 och härstammar från Södermalm.
Han berättar om ”Cykla till Bahamas”, som innehåller jordgubbar, fläder och sockerdricka, det vill säga typiska svenska ingredienser.
– Vi hade bestämt att göra en drink som alla vill ha. Namnet är en blinkning till Kenta i den klassiska filmen ”De kallar oss mods” från 1968.
I filmen finns en scen där Kenta skäller ut Stoffe och säger att han ska cykla till Bahamas. Drinken är också en flirt till Bajens fans, vilka håller till just på Söder.
– Bajen refererar ibland just till ”cykla till Bahamas” och Kenta. Så då får vi en koppling till var vi är, förklarar Jimmy och är noga med att framhålla bartendern Timmy Janssons roll i skapandet av nya cocktails.
– Han är vår Balthazar och är fantastiskt duktig på alla tekniker. Idéerna är våra tillsammans, men medan han håller till mycket i vårt preppkök (preparations kök, reds anmärkn) och hela tiden är inne i en kreativ bubbla så tar jag hand om scheman, leveranser och sådant.
Ett exempel på hur duon försvenskar en cocktail fast ingredienserna inte är svenska är deras ”Bålgeting”. Jimmy och Timmy var nästan som besatta av att skapa en drink med smak av banan, men visste inte hur. Så kom de på en lösning. Inspirerade av en drinklista från 80-talet gjorde de en egen variant på klassikern Geting, vilken innehåller vodka, bananlikör och Ginger Ale.
– Vår Bålgeting är en nedbantad och stiffare variant på Geting. Vi har tagit fram ett eget bananvatten där vi mixar bananer så att de släpper massor av vätska. Det är så gott att det borde buteljeras och säljas överallt i kopiösa mängder. Sedan har vi gjort ett ingefärssocker samt en sprej med muskotblomma och balanserar upp bananen med Hernö gin, som ger en tydlig ginsmak.
På drinklistan finns även något av det svenskaste som existerar, enligt Jimmy, nämligen groggar. Groggar är sprit och läsk, det vill säga två ingredienser, till skillnad från cocktails som består av tre eller flera komponenter.
Drinken Sommarkort/Fint väder – hallon, surklöver och gin – har fått namnet efter både en gammal Cornelis Vreeswijklåt samt en Latin Kings-låt.
– Den skulle heta antingen det ena eller det andra. Men vi tyckte att det såg kul ut, lite flummigt och konstnärligt, att ha en drink med två namn, så då fick båda vara kvar.
Jimmy har lång erfarenhet från bar, i runda slängar 27 år. Som så många andra började han som barnisse med att plocka glas. Efter ett tag upptäckte han att bartendrarna hade ett roligare jobb och framför allt tjänade de bättre.
På den tiden var inte barerna vad de är i dag. Men det började hända saker i London. Några av Jimmys vänner var där och arbetade på banbrytande ställen och tog med sig de nya idéerna tillbaka till Sverige.
– Från att jobba på nattklubb började jag på roligare barer tillsammans med några av mina polare.
Jimmy har sedan arbetat på en lång rad ställen. På meritlistan finns bland annat Lydmar, barchef på East, han var med och öppnade upp Grill tillsammans med Robert Sörman, som i sin tur hade varit med och öppnat den banbrytande Lab Bar i London.
– Efter Grill var jag med när Ljunggrens öppnade på Söder, cocktailen skulle tas hit. Då fanns det nästan bara stor stark här, säger han och skrattar lite åt minnet.
Erbjudandena rullande på och han nämner några ställen till, en del gått i graven men som det fortfarande snackas om, och andra lever kvar.
Vad driver dig?
– Jag vill alltid vara bäst. Ett tag var jag det, men nu finns det så många andra som är duktiga. Första året för BCA vann jag i tre kategorier (Bartenders’ Choice Awards, barbranschens egen Oscarsgala och året han vann var 2010, reds anmärkn), säger han och ler igen.
Kategorierna han vann var som Bästa bartender, Bästa bar samt Bästa nykomling (han jobbade på två barer under året och kunde därför kamma hem pris i de båda de två sistnämnda kategorierna).
Adress: Hornsgatan 18
Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. Vi har listat några som du bara måste besöka. Dessa bjuder på goda drinkar och fantastiska vyer!
Läs mer »Vi tar hissen upp till fjortonde våningen i Studiohuset i Malmö. På agendan står Kasai in the Sky och asiatisk mat samt härliga cocktails i en takbar med panoramavy över Malmö och Öresund.
Läs mer »Sommarens populära takpark har öppnat upp nu under vintertid för dem som vill roa sig på högsta nivå i Stockholm.
Läs mer »Tidigare i år öppnade Hotel Rival upp dörrarna för den nya bistrobaren Watson's Bar.
Läs mer »