Mixologen Tina Shine tipsar om hur du enkelt kan sätta julsmak på drycken du har i barskåpet och hur du kan ge dina favoritdrinkar en touch av jul.
För de flesta innebär julstök en massa bakning, att färga hemmet i rött, grönt och guld, hänga upp ljusslingor, storstädning och otaliga turer upp och ner från vind och källare. Men jag lämnar den sortens stök därhän och kommer i den här krönikan presentera en sammansmältning av det traditionella julstöket med en mixologs. Det blir en överblick av våra vanligaste julsmaker och hur man kan kombinera dem för att skapa ljuvliga högtidsdrycker.
Jag ska alltså tipsa om hur ni kan julpimpa era barskåp där hemma.
Gör enkelt din egen sockerlag
Det allra enklaste sättet att sätta en specifik prägel på en drink är att göra en smaksatt sockerlag. Man häller då upp lika delar socker och vatten i en kastrull, lägger i det man önskar ge lagen smak av och låter det sjuda på låg värme till dess att sockret löst upp sig.
Kryddan, frukten, blomman, grönsaken eller vad man nu använt urlakar snabbt sina smakämnen och jag brukar bara låta blandningen stå tills den svalnar innan jag silar jag upp den i en glasflaska och ställer i kylen.
Svårare än så är det inte. Vanlig sockerlag behöver inte stå kylt och blir aldrig dålig, men så fort man har i något som smaksätter lagen bör den hållas sval.
Så sätter du jultouch på drinkarna
Oavsett vilken drink med sockerlag som du vill göra, t.ex. Whiskey Sour, Gin Fizz eller Old Fashioned, så kan du enkelt byta ut den vanliga sockerlagen mot en hemmagjord julvariant för att ge drinken en "festive feeling" såhär i jultider.
Tips på smaksättare i sockerlag:
nejlika
kanel
saffran
polkagris
tranbär
Du kan enkelt kombinera vissa av smakerna efter eget behag. Att lägga till ingefära och kryddpeppar i kanelsockerlagen ger lite extra sting. Torkad hibiscus i tranbärslagen ger en underbar djupröd färg och ytterligare syrlighet och lite beska. Den förstnämnda funkar utmärkt i en Whiskey Sour - på vilken jag också strör lite kanelpulver över äggviteskummet så julkänslan nästan sticker i näsan, och tranbärslagen har jag i min Gin Fizz som jag garnerar med en kvist rosmarin.
Hemlagad julsnaps - en perfekt julklapp
En annan enkel metod att använda sig av för att julpimpa barskåpet är inläggningar. Att göra egna julsnapsar är både kul och blir fina julklappar. På bartenderspråk heter det infusions (vi bartenders har för vana att använda oss av fackspråk på yrkets modersmål som är engelskan).
Metoden innebär att du tar en flaska starksprit och på samma sätt som med sockerlagen går det att lägga i princip vad som helst. Spriten kommer att laka ur smakämnena från frukten, kryddan, grönsaken etc. Att lägga två gram saffranstrådar i en flaska bourbon ger ett resultat som jag inte vill vara utan i jul. Hur gott låter det inte med en Old Fashioned med saffranstoner?
Pluras polkagrisvodka
Ett annat recept jag inte vill vara utan i jul är ett som farsan lärt mig: polkagrisvodka. Han i sin tur har fått receptet från Plura (om han minns rätt). Man lägger hur som helst en näve polkagrisar i en ”sjuttis” (70 cl flaska) och kör den i diskmaskinen. Hettan får karamellerna att smälta och löses upp med vodkan till en homogen blandning. Därefter får den svalna och ligga i frysen. Den här infusionen är fantastiskt god och har en underbar rosa färg! Nyansen på rosa och “grumligheten” varierar beroende på vilka polkagrisar man använder.
Låt fantasin flöda
När det kommer till att göra egen julsnaps är det bara låta fantasin flöda och att experimentera! Vodka är tacksamt att infusera eftersom den inte har en egen smakprofil, så vad du än lägger i kommer slutresultat att spegla den adderade komponenten.
Jag råder er att smaka av dag för dag och själva avgöra när ni tycker infusionen är redo. Vissa råvaror och produkter tar längre tid på sig att laka ur sina smakämnen än andra, men räkna med minst ett, två dygn för de flesta infusioner.
En julig touch - 5 spännande smaker att testa:
Dryck: Boulard X.O. Calvados
Smaksättare: Kanel
Dryck: Explorer Gin
Smaksättare: Tranbär och granbarr
Dryck: Explorer Vodka
Smaksättare: Polkagris
Dryck: Jack Daniel's
Smaksättare: Saffran
Dryck: Xanté
Smaksättare: Kakaobönor
Juldryckernas juldryck
Till sist måste jag nämna juldryckernas juldryck: glöggen! Och jag vill lägga till att inget barskåp är komplett utan denna produkt under julen. Glögg måste alltid finnas. Med eller utan alkohol.
Blossa är ett varumärke som alla svenskar känner till, det är glöggarnas glögg kort och gott. Jag fick hem en flaska Blossa Vinglögg härom veckan och bjöd min svenska flatmate och hans flickvän på årets första glögg. Hon är från Frankrike och känner inte till glögg sen tidigare, men glühwein och mulled wine är hon bekant med och det är egentligen samma sak som glögg. Men. Det är ändå inte samma sak! Varken glühwein eller mulled wine kan mäta sig med glöggen. Den svenska Blossan med sin fylliga smak av kryddnejlika och kardemumma, gjort på vin med tydlig fruktsötma och toner av russin, fick min franska väninna (och det ska sägas att hon generellt är kräsen med smaker) att lovorda den svenska glöggen, som vi drack ur Arabia’s mumin-muggar till tonerna av Jussi Björlings O Helga Natt.
Nu är kylen och barskåpet fulla med jul. Och jag och mina flatmates har bestämt oss för att till och med köpa en julstjärna och hänga upp i köket i år! Att inspireras från julens alla dofter och smaker är underbart när man arbetar med alkohol, men jag vill också poängtera att man lika gärna kan göra alkoholfria drinkar på alla de smaksatta sockerlag jag tipsat om, och att julsnapsen kan få stå till nästa år också.
Nyårstips
Till sist vill jag ge dig ett nyårstips: Häll i ett par centiliter av valfri julsockerlag i ett glas mousserande. Jag lovar att det blir riktigt gott!
God Jul och Gott Nytt År!
/Tina Shine
Drycker att laborera med i hemmabaren:
Jack Daniel's, 350ml
Tina tipsar om saffran som smaksättare i denna smakrika, kryddiga whiskey med karaktär av kolade ekfat. Här hittar du även inslag av torkade aprikoser, nötter, smörkola, apelsin och vanilj.
Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge
Boulard X.O. har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat - för en juligare calvados, testa att smaksätta med kanelstång.