Little Red Door i Paris.

folk o folk begav sig till Paris tredje arrondissement för att träffa grundaren bakom den populära baren med den ambitiösa drinkmenyn – Little Red Door.

Little Red Door Foto: Aron Farkas

Den lilla röda dörren gömmer en väldigt bra bar

I september stod de på en scen i Barcelona och fick ta emot hyllningar som världens femte bästa bar i World’s 50 Best Bars. Det var nionde gången sedan starten 2012 som Little Red Door fanns med på den prestigefulla listan. folk o folk begav sig till Paris tredje arrondissement för att träffa grundaren bakom den så populära baren.

–  Vi skapar våra cocktails utifrån en enda råvara och låter den spela huvudrollen i drinken och spritsorten får vara sekundär, säger Daniel Schmidt, vd för Bonomy Group & Ernest Spirits, som äger Little Red Door.

Daniel är pappa till Dotan Shalev, som öppnade baren 2012 tillsammans med Timothée Prangée. De båda grundarna insåg tidigt att världen var på väg in i en cocktailera och att utvecklingen var skulle komma att ta ett stort kliv framåt. De var fast beslutna av att vara en del av den karusellen och tog hjälp av Daniels erfarenhet som vd för olika verksamheter i USA.

– Vi ville ge serviceindustrin i Paris en liten omskakning. Ganska snart efter öppnandet började vi vinna priser och efter ett par år fann vi oss själva vara en betydelsefull del av cocktailvärlden och en aktör som var med och drev utvecklingen i barindustrin, säger Timothée och tillägger:

– Vi är en avantgarde-bar (avantgarde är något eller någon som är för sin tid är experimentell, nyskapande eller innovativ).

De sätter odlaren i centrum av gästupplevelsen

Under den pressade situation som rådde under pandemin fick de nya perspektiv som gjorde att de omvärderade sitt sätt att arbeta och började tänka på ett helt nytt sätt.

– Pandemin betonade några viktiga saker för oss: bland annat att det finns en mikromiljö runt oss, och den lider. Den inkluderar bland annat formgivare och fotografer och inte minst dem som har det allra tuffast, nämligen odlarna, förklarar Daniel.

Utifrån den insikten började Little Red Door utifrån ett annat perspektiv när de skapade sina cocktails. I en strävan att värna om de lokala producenterna – det vill säga de inhemska lantbrukarna – började de att arbeta enligt en modell som de kallar ”Farm to glass”. Det innebär att de sätter producenten, produktionen och produkten i centrum för gästupplevelsen, något som är ovanligt i branschen i övrigt.

Ambitiös meny

Detta avspeglas inte minst i barens snygga cocktailmeny. De har lagt stor möda på designen och den är utformad som en bok med hårda pärmar. I stället för bilder på läckra drinkar är den fylld av fotografier på lantbrukarna bakom råvaran i respektive cocktail samt odlingarna. Menyn, ”Flourish”, vann pris 2022 som världens bästa cocktailmeny vid Tales of the Cocktail Foundations Spirited Awards.

– I dag arbetar vi enbart med franska råvaror och köper direkt från bönderna, helt utan mellanhänder, förklarar Timothée.

Drinkarna har namn som Carrot, Saffron, Rice, Walnut med mera. För den sistnämnda har de skapat ett valnötsvin som de använder som ingrediens.

– Vi har köpt upp tonvis med valnötter enbart för den här menyn, fortsätter Timothée. 

De satsar stort på hållbarhet

Förutom att de använder sig av lokala råvaror är miljöarbetet centralt för Paris hetaste bar. På 50 Best Bars 2022 fick de inte bara en ärbar femte placering bland världens bästa barer. De fick också hållbarhetspris för sitt arbete med miljöfrågor. Exempelvis levereras nästan alla ingredienser utan förpackning och av de förpackningar som ändå måste till är 98 procent återanvändningsbara dunkar. För att minimera svinn är till exempel all garnering ätbar och de omvandlar organiskt avfall till glasunderlägg och andra användbara prylar.

Little Red Door ligger i fashionabla Le Marias i tredje arrondissementet. När Timothée och Dotan hade beslutat att starta en bar tillsammans letade de i flera år innan de hittade rätt lokal. Den är mysig, med tegelväggar varvat med mörkblått trä och sammetsmöbler i starka färger. Längst in går en liten trappa upp till en avsats där man kan sitta och blicka ut över de övriga gästerna och den långa bardisken.

Den röda dörren är riktmärke

De som har möjlighet att besöka Paris och ta sig till den omtalade baren förstår också varifrån baren har fått sitt namn. I fasaden finns en liten röd dörr som är för låg för att ska kunna ta sig igenom utan att huka sig eller slå i huvudet. Den används inte heller som entré, utan är bara för syns skull och öppnas endast varma sommarkvällar när de behöver släppa in luft.  

– Men den fungerar som ett bra riktmärke eftersom gatunumret inte står på fasaden, säger Daniel.

Han förklarar också att den även är en slags gimmick för gästerna och en del av upplevelsen.

– Den anspelar på Alice i Underlandet och att man inte riktigt vet vad som finns på andra sidan. Det skapa förväntningar och kännas lite utmanande innan man kliver in, avslutar han och ler brett.

Adress: 60 Rue Charlot, 75003 Paris

Text: Åsa Larsson