Årets julsnapsar - tips på kryddat brännvin till julbordet.

Vi närmar oss återigen julens festligheter där snapsen är ett traditionsenligt inslag. Här får du tips på några fantastiska julsnapsar och vad de passar till för julmat.

Julsnapsar 2023

Traditionen att dricka snaps och akvavit till julmaten härstammar ifrån 1700-talets brännvinsbord som ligger till grund för vårt nutida julbord. Idag är det dock vanligt att dricka julsnapsar som tagits fram specifikt till högtiden. De är ofta fatlagrade och kryddade med ingredienser som vi förknippar med julen. – Julsnapsens främsta syfte är att skapa bra kombinationer till det allra mesta som serveras på julbordet oavsett om det är sill, lax eller revbensspjäll. Det är möjligt tack vare julsnapsens stora antal kryddor och smaksättningar, säger Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery. Sedan är det givetvis även en trevlig tradition att avnjuta årets julsnaps som med fördel serveras i höga glas på fot. Några av årets julsnapsar i klassisk stil är O.P Anderson Julaquavit, Herrgårds Julsnaps samt Prima Julsnaps. Samtliga av dem passar till i princip hela julbordet från sillen till julgodiset. Danska Aalborg Jule Akvavit är en riktigt klassisk akvavit i historisk 1800-stil. Det innebär en högre alkoholhalt på 47,4 procent samt en ren och distinkt smak av kummin med mjuka inslag av dill och citrus. Den passar bäst ihop med de saltaste rätterna på julbordet samt till riktigt smakrika ostar såsom Stilton och Roquefort.

O.P. Anderson Julaquavit

231,00 kr


När O.P. Anderson Julaquavit lanserades blev det en omedelbar succé. Basen består av traditionell O.P. Anderson Original Aquavit där en del av akvaviten fått ligga på cognacsfat i flera år. För ytterligare julkryddning har snapsen fått smak av sherry, cognac, krydda från kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal. Resultatet är en komplex och välbalanserad akvavit med tydliga toner av fat och torkad frukt. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet

Herrgårds Julsnaps

156,00 kr


Basen består av klassisk kumminkryddad Herrgårds Aquavit som får sin karaktäristiska smak från maltwhisky och lagring på sherryfat. Till julsnapsen har även extrakt från färska ekologiska apelsinskal, nejlikor, ingefära och kardemumma tillsatts. Även om Herrgårds Julsnaps passar till det mesta på julbordet är den särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost.

Prima Julsnaps

221,00 kr


Prima Julsnaps är en modern klassiker som bygger på lagrad akvavit kryddad med kummin, anis och fänkål. Julsmakerna kommer från dadlar, cognac och citronzest som tillsammans ger en fyllig och komplex sötma tillsammans med friska toner av citrus. Prima Julsnaps fungerar utmärkt till hela julbordet men passar särskilt väl till det varma köket samt till sötsaker som choklad och kola.