Han valde Bunnahabhain framför bankkarriär.

Efter nästan 30 år lång bankkarriär bestämde sig skotten David Brodie för att göra något helt annat och blev ambassadör för whiskyn Bunnahabhain.

Bunnahabhain Distillery och David Brodie

– Mitt jobb är att snacka whisky med folk som besöker Bunnahabhain, säger David Brodie, Senior Tourist Guide på Islay-destilleriet, och ler stort.

Han är i Sverige i samband med Stockholm Beer and Whisky Festival för att prata whisky och hålla provningar och hinner dessutom klämma in en pratstund med folk o folk.

David Brodie startade sitt yrkesliv 1979. Då arbetade han i bank och bodde i närheten av Glasgow på det skotska fastlandet. Men något gnagde i honom. Han undrade över hur det skulle vara att leva och arbeta på en ö. Till slut sökte han jobb i en av bankens filialer på ön Tiree – men fick det inte.

– Mindre än en vecka senare hörde personalavdelningen av sig och undrade om jag ville flytta till Islay i stället.

1991 tog han och familjen sitt pick och pack och bosatte sig på ön utanför Skottlands västkust. Han stormtrivdes i den nya miljön, men inte med jobbet. 2005 fattade han ett nytt livsavgörande beslut – att lämna sin nästan trettio år långa bankkarriär och göra något annat.

Bytte pengar mot whisky

David fick jobb i baren på ett av de lokala hotellen. I stället för att räkna pengar började han serverade whisky och öl. Och älskade det.

– Jag var som de flesta andra, jag drack whisky ibland för att det är gott. Men nu när jag stod i baren och hällde upp whisky till gästerna behövde jag förbättra mina kunskaper. Så jag lärde mig massor om whisky.

David förklarar att de största näringarna på Islay är jordbruk, fiske och turism. Och turismen handlar till stor del om destillerierna eftersom de flesta som reser dit gör det för whiskyns skull.

Fem år senare var han chef över för The Lochside Hotel, som är känt för whiskybaren Duffie’s bar.

– Jag gick från att snacka whisky till att ansvara för inköpen och lärde mig ännu mer. På den tiden kunde vi erbjuda över trehundra olika sorters maltwhisky från Islay i baren plus whisky från andra delar av Skottland.

Några år senare såldes hotellet. Den nye ägaren anställde en egen hotellchef och David stod utan jobb.

– Jag var i femtioårsåldern och ville göra något som inte var alltför stressigt.

Vid det här laget var han näst intill whiskyexpert och därför som klippt och skuren för att arbeta inom besöksnäringen på något av destillerierna.

– I dag är min titel Senior Tour Guide på Bunnahabhain, om titeln nu spelar roll. Jag tror att de har lagt till senior för att jag är gammal, säger han, skrattar och tillägger: I praktiken är jag varumärkesambassadör.

David uppfyller alla fördomar om en skotte. Han är supertrevlig, har nära till skratt, visar gärna bilder från Islays vackra natur och pratar engagerat om sin älskade whisky med en varm skotsk dialekt som man skulle kunna lyssna till i timmar. Och det här med att han påstår att han är gammal; David är bara sextio och utstrålar massor av energi.

Bunnahabhains whiskytunnor

Icke-rökig whisky från Islay

Bunnahabhain startade 1881 och är Islays nordligaste destilleri. Deras whisky skiljer sig från de flesta andra från ön. Islay är känd för sin rökiga, nästan lite oljiga, whisky och några av världens mest rökiga varumärken tillverkas just här.

– Åttio procent av vår whisky är INTE rökig, säger David och berättar historien om varför de inte gör som alla andra.

Fram till 1960-talet gjorde även Bunnahabhain rökig whisky som de andra. På den tiden föredrog folk i allmänhet blended whisky framför maltwhisky. Dåvarande ägare hade ett av de stora, klassiska varumärkena i sin portfölj (Cutty Sark). Försäljningsvolymen var enorm och det gick åt stora mängder icke-rökig whisky och fick leveranser från Bunnahabhain.

– Vi fördubblade vår tillverkningskapacitet och ställde in oss på att göra icke-rökig whisky. Så förblev det fram till 1996 då vi började med små mängder rökigt igen.

I dag är ungefär 80 procent av Bunnahabhains volym icke-rökig och 20 procent rökig.

– Vi grundades 1881 och först 98 år senare fyllde vi vår första flaska singel malt, säger han och häller upp lite whisky i två glas, ett åt mig samt ett åt sig själv, och pekar på flaskan.

– Den vi framställde då var 12-årig. Och den gör vi fortfarande. Det är vår 12-åriga Bunnahabhain som vi är mest kända för och den karakteriserar verkligen vårt standardsortiment.

– Den är fruktig och mjuk – en lättdrucken single malt, säger han och tar en sipp från glaset.

Bunnahabhain 12 Years Old

629,00 kr


Bunnahabhain 12 Years Old har en trevlig doft med inslag av torkad frukt och en lätt blommighet. I den nyanserade smaken finns torkadfrukt, nötter och maltsötma samt en touch av vanilj och karamelliserat socker.