Calvadosprovning i Stockholm.

Den 6 februari bjuder vi in till en provning i Stockholm med den fantastiska äppelspriten Calvados med självaste Cellar Master från Calvadosproducenten Boulard.

Calvados Boulard med glas och ljus

Det är med stor glädje vi kan bjuda in till en spritprovning med Cellar Master Sylvain Pluchard från Calvados Boulard. Den anrika spriten som destilleras av cider får mogna i ekfat för att rundas av och få smak och karaktär från faten. Normandie i Frankrike har ett klimat som lämpar sig bra för äppelodling. Redan kelterna plockade vildäpplen här och romarna hade senare egna äppelodlingar och förde i sin tur kunskapen vidare till de kringliggande klostren. Calvados delas in i tre distrikt, där Calvados Pays d'Auge anses vara det finaste ursprunget. I detta område grundade Pierre-Auguste Boulard år 1825 sitt destilleri. Hantverket har gått i arv och i dag, fem generationer senare, är företaget fortfarande i familjens ägo. I omgivningen förfogar man över cirka 35 000 äppelträd som används till den egna produktionen och man köper även in äpplen för att täcka sitt behov. Vi kommer även att prova sorter från den mycket intressanta serien 12-Barrel Collection, där spriten slutlagras i andra typer av fat såsom PX sherryfat. Du kommer även att få prova en som är slutlagrad i O.P. Anderson-fat.

Om provningen:

När: Torsdagen den 6 februari kl. 18.30

Var: USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm

Hur: Anmäl dig här >> Provningen kommer att ledas av Cellar Master Sylvain Pluchard på engelska. Vi dukar upp sex utvalda produkter och evenemanget kostar 600 kr per person och då ingår en utvald varmrätt med Boulards cider därtill.

Följande produkter kommer att serveras under kvällen:

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

65,00 kr


Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.

Cidern består av 100 % äpplen från ekologiska odlingar i Frankrike.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

356,00 kr


Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.

Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP

445,00 kr


Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP är en mjuk fin calvados med tydlig fruktkaraktär av mogna äpplen. Mer mognad och komplexitet än Grande Solage.

Beteckningen VSOP innebär att spriten måste lagras minst 4 år i ekfat. I det här fallet är det Calvados mellan 8-12 år med ett snittålder på 10 år.

Boulard Calvados Pays d´Auge XO Auguste

1725,00 kr


Boulard XO Auguste är en blend av olika cuvéer med mycket brett åldersspann. Det viktiga är inte åldern utan kompositionen av olika aromer och smaker. Resultatet är en vackert bärnstensfärgad calvados med lätt frukt, inte aggressiv, och balanserad smak av äpple, vanilj, honung, karamell och rostad mandel. Mycket elegant och optimal balans mellan råvaran och den karaktär faten ger.

Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish

559,00 kr


Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.

Produkten är ett unikt samarbete där Boulards Calvados har lagrats på fat från O.P. Anderson Distillery i Matfors.

Nr 53829 Double Barrel Cask Finish 799,00

Boulard PX Sherry Cask Finish

13.01.2025