Calvados - allt du vill veta om äpplets motsvarighet till Cognac.
I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.
Läs mer »Den 6 februari bjuder vi in till en provning i Stockholm med den fantastiska äppelspriten Calvados med självaste Cellar Master från Calvadosproducenten Boulard.
Det är med stor glädje vi kan bjuda in till en spritprovning med Cellar Master Sylvain Pluchard från Calvados Boulard. Den anrika spriten som destilleras av cider får mogna i ekfat för att rundas av och få smak och karaktär från faten. Normandie i Frankrike har ett klimat som lämpar sig bra för äppelodling. Redan kelterna plockade vildäpplen här och romarna hade senare egna äppelodlingar och förde i sin tur kunskapen vidare till de kringliggande klostren. Calvados delas in i tre distrikt, där Calvados Pays d'Auge anses vara det finaste ursprunget. I detta område grundade Pierre-Auguste Boulard år 1825 sitt destilleri. Hantverket har gått i arv och i dag, fem generationer senare, är företaget fortfarande i familjens ägo. I omgivningen förfogar man över cirka 35 000 äppelträd som används till den egna produktionen och man köper även in äpplen för att täcka sitt behov. Vi kommer även att prova sorter från den mycket intressanta serien 12-Barrel Collection, där spriten slutlagras i andra typer av fat såsom PX sherryfat. Du kommer även att få prova en som är slutlagrad i O.P. Anderson-fat.
När: Torsdagen den 6 februari kl. 18.30
Var: USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm
Hur: Anmäl dig här >> Provningen kommer att ledas av Cellar Master Sylvain Pluchard på engelska. Vi dukar upp sex utvalda produkter och evenemanget kostar 600 kr per person och då ingår en utvald varmrätt med Boulards cider därtill.
65,00 kr
Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.
Cidern består av 100 % äpplen från ekologiska odlingar i Frankrike.
356,00 kr
Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.
I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.
445,00 kr
Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP är en mjuk fin calvados med tydlig fruktkaraktär av mogna äpplen. Mer mognad och komplexitet än Grande Solage.
Beteckningen VSOP innebär att spriten måste lagras minst 4 år i ekfat. I det här fallet är det Calvados mellan 8-12 år med ett snittålder på 10 år.
1725,00 kr
Boulard XO Auguste är en blend av olika cuvéer med mycket brett åldersspann. Det viktiga är inte åldern utan kompositionen av olika aromer och smaker. Resultatet är en vackert bärnstensfärgad calvados med lätt frukt, inte aggressiv, och balanserad smak av äpple, vanilj, honung, karamell och rostad mandel. Mycket elegant och optimal balans mellan råvaran och den karaktär faten ger.
559,00 kr
Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.
Produkten är ett unikt samarbete där Boulards Calvados har lagrats på fat från O.P. Anderson Distillery i Matfors.
I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.
Läs mer »Hur ser världshistoriens första samarbete mellan fransk Calvados och svensk akvavit ut egentligen? Sophie Berlin tog sig till Frankrike för att ta reda på det.
Läs mer »Mattias Larsson, mer känd som Fredagskocken, har gjort en variant av Applejack Rabbit med Boulard Calvados. Det är en drink med smak av stora, saftiga röda äpplen som möts upp av fräscha citrussmaker och lönnsirap.
Läs mer »Vi berättar hur man gör de goda äppeldryckerna cider och Calvados och tipsar om några produkter av hög kvalitet från äppelparadiset Normandie i Frankrike.
Läs mer »