Månadens Mats - Boulard VSOP Rye Cask
En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med ett lyckligt flin påbörja en yster dans i gomseglet.
Läs mer »Ta chansen och var med och testa Calvados i Stockholm den 28 september. Vi kommer att testa sju olika produkter från Boulard. Vad väntar du på - anmäl dig redan idag för att säkra din plats.
Det är med stor glädje vi kan bjuda in våra medlemmar till en spritprovning med temat Calvados. Den anrika spriten som destilleras av cider får mogna i ekfat för att rundas av och få smak och karaktär från faten.
Normandie i Frankrike har ett klimat som lämpar sig bra för äppelodling. Redan kelterna plockade vildäpplen här och romarna hade senare egna äppelodlingar och förde i sin tur kunskapen vidare till de kringliggande klostren.
Calvados delas in i tre distrikt, där Calvados Pays d'Auge anses vara det finaste ursprunget. I detta område grundade Pierre-Auguste Boulard år 1825 sitt destilleri. Hantverket har gått i arv och i dag, fem generationer senare, är företaget fortfarande i familjens ägo. I omgivningen förfogar man över cirka 35000 äppelträd som används till den egna produktionen och man köper även in äpplen för att täcka sitt behov.
Vi kommer även att prova sorter från den mycket intressanta Cask finish serien, där spriten slutlagras i andra typer av fat som Bourbonfat och Rye Whisky fat. Det blir även en som är slutlagrad i O.P Anderson fat.
När: torsdagen den 28 september kl. 18.30
Var: Södermalmsallén 36 i Stockholm Hur: Anmäl dig här >>
Provningen kommer att ledas av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson. Vi dukar upp sju utvalda produkter och evenemanget kostar 550 kr per person och då ingår en utvald varmrätt med vin och cider därtill.
65,00 kr
En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare!
Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr och mycket frisk cider med tydlig ton av mogna höstäpplen. Cidern har en härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken.
356,00 kr
Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.
I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.
439,00 kr
Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP är en mjuk fin calva med tydlig fruktkaraktär av mogna äpplen. Den har mer mognad och komplexitet än Grande Solage men inte lika mycket fatkaraktär som t ex Hors d'Age.
619,00 kr
Boulard VSOP Rye Cask doftar härligt av äppelpaj och vanilj med en touch av ek. Smaken bjuder på mogna äpplen, Crème brûlée och en hint av lakrits och den har en elegant och lång eftersmak.
579,00 kr
Boulard VSOP Bourbon Cask Finish har en fruktig doft av äpplen, vanilj och lakrits. Smaken är mjuk och generös med inslag av mogna äpplen, vanilj och kaffebönor.
559,00 kr
Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish är varmt bärnstensfärgad med en fyllig äppelsmak. Lagringen på akvavitfaten ger kryddiga toner av kummin, anis och lakrits i både doft och smak. Den långa och runda eftersmaken har inslag av karamell, lakrits, och vanilj.
524,00 kr
Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och har en mild och lång eftersmak.
En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med ett lyckligt flin påbörja en yster dans i gomseglet.
Läs mer »Septembers skörd av äpplen har inspiretat bartendern och skribenten Tina Shine att djupdyka i äppeldryckernas förlovade land. Hon lär oss om olika drycker av äpplen och ger oss även en inblick i äpplets roll i kulturella sammanhang!
Läs mer »Nu är Boulard VSOP Rye Cask äntligen tillbaka i beställningssortimentet på Systembolaget.
Läs mer »Hur ser världshistoriens första samarbete mellan fransk Calvados och svensk akvavit ut egentligen? Sophie Berlin tog sig till Frankrike för att ta reda på det.
Läs mer »