Tempranillo-dagen: Ett fyrfaldigt leve för spanjorernas favorit.

Den 11 november firas internationella tempranillodagen runt om i vinvärlden. Vi berättar mer om denna populära druva och tipsar om välgjorda viner på tempranillo.

En skylt med ordet Tempranillo på en vingård.

Den 11 november firas internationella tempranillodagen och vi höjer självklart våra glas till denna fantastiska druva. Tempranillo är världens tredje mest odlade druva och den odlas överlägset mest i Spanien. Vi tipsar även fyra välgjorda viner på tempranillo.

Tempranillos olika namn

Det är ingen tvekan om att den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Druvan har många olika namn beroende på var den odlas. I Ribera del Duero heter den tinta del pais, i Katalonien ull de liebre. Det finns totalt mer än 25 olika synonymer på tempranillo.

Var odlas tempranillo?

Tempranillo är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231.000 hektar, men det är bara cirka 25.000 hektar av odlingarna som finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Druvan har med största sannolikhet sitt i ursprung i norra Spanien i regionerna La Rioja och Navarra. Denna spanska favorit odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat heter tinta roriz och ingår i portviner.

Bild över stad i Rioja med vinodlingar utanför.
I spanska Rioja odlas mycket tempranillo.

Trivs både solo och i blandningar

Namnet tempranillo kommer av spanskans temprano som betyder tidig. Ett lämpligt namn för en druvsort som mognar jämförelsevis tidigt på säsongen.

Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, cariñena och mazuelo, men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot.

Vad smakar tempranillo?

Det finns en spansk tradition att lagra viner under lång tid i fat av amerikansk ek vilket ger en kryddighet och tydlig vaniljsmak. Ibland finner man även tydliga inslag av dill.

På senare år har det blivit allt vanligare med fat av europeisk ek som ger mer cederträaktig fatkaraktär. På grund av fatlagringen kan det vara svårt att uppfatta vad som är den druvtypiska karaktären. Men de vanligaste associationerna är mörka bär, torkade frukter och kryddor.

Tips på goda tempranillo-viner:

Bodega La Ermita Toro

401,00 kr


Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.

Bodega La Ermita Ribera del Duero

401,00 kr


Detta är ett vin med nyanserad doft av kryddor, ceder och charkuterier, men även mörka plommon, viol och lakrits. Samma toner går igen i smaken som är fyllig och har bra längd. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

El Niño de Campillo

101,00 kr


El Niño de Campillo har en god, fruktig doft av moreller, björnbär och andra mörka bär. Vinet har en medelfyllig och fruktig smak som samsas med lätt rostade och kryddiga toner av fat. Gott som sällskapsdryck och till medelkraftiga kötträtter.

Portia Prima

291,00 kr


Portia Prima har en stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, plommon, muskotnöt, tobak och vanilj. Generöst fruktig och nynsrik med inslag av rika, mörka bär och frukter samt kaffe, fat och torkade örtkryddor. Vinet passar till alla typer av rätter med kött, gärna med kraftfulla såser och smakrika tillbehör.

Faustino VII, 750ml

101,00 kr


100% tempranillo som passar utmärkt till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm. Vinet har en fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Faustino I Gran Reserva 2011

201,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Faustino I Gran Reserva 2001

901,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2001 har en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, hästsadel, fat, kryddor, mörka körsbär och torkade svarta vinbär. Smaken är medelfyllig med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, röda och mörka frukter. Vinet har fin spänst, bra balans och lång behaglig eftersmak. Använd gärna till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören.

Mat som passar till tempranillo:

Till viner gjorda på tempranillo serverar du med fördel köttiga rätter med lamm- eller nötkött. Även kraftiga fiskrätter och musiga grytor är goda att matcha till tempranillo.

05.11.2021