Ett fyrfaldigt leve för tempranillo.

Den 11 november firas internationella tempranillodagen runt om i vinvärlden. Vi berättar mer om denna populära druva och tipsar om välgjorda viner på tempranillo.

Tempranillo skylt
Tempranillo skylt

Den 11 november firas internationella tempranillodagen och vi höjer självklart våra glas till denna fantastiska druva. Tempranillo är världens tredje mest odlade druva och den odlas överlägset mest i Spanien. Vi tipsar även fyra välgjorda viner på tempranillo.

Det är ingen tvekan om att den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Druvan har många olika namn beroende på var den odlas. I Ribera del Duero heter den tinta del pais, i Katalonien ull de liebre. Det finns totalt mer än 25 olika synonymer på tempranillo.

Världens tredje mest odlade druvsort

Tempranillo är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231 000 hektar, men det är bara cirka 25 000 hektar av odlingarna som finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Druvan har med största sannolikhet sitt i ursprung i norra Spanien i regionerna La Rioja och Navarra. Denna spanska favorit odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat heter tinta roriz och ingår i portviner.

Trivs både solo och i blandningar

Namnet tempranillo kommer av spanskans temprano som betyder tidig. Ett lämpligt namn för en druvsort som mognar jämförelsevis tidigt.

Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis garnacha, graciano, cariñena och mazuelo, men även mer internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot.

En druvsort som klär väl i fat

Det finns en spansk tradition att lagra viner under lång tid i fat av amerikansk ek vilket det ger en kryddighet och tydlig vaniljsmak. Ibland finner man även tydliga inslag av dill.

På senare år har det blivit allt vanligare med fat av europeisk ek som ger mer cederträaktig fatkaraktär. På grund av fatlagringen kan det vara svårt att uppfatta vad som är den druvtypiska karaktären. Men de vanligaste associationerna är mörka bär, torkade frukter och kryddor.

Tips på goda tempranillo-viner:

El Niño de Campillo

105,00 kr


El Niño de Campillo har en god, fruktig doft av moreller, björnbär och andra mörka bär. Vinet har en medelfyllig och fruktig smak som samsas med lätt rostade och kryddiga toner av fat. Gott som sällskapsdryck och till medelkraftiga kötträtter.

Portia Prima

239,00 kr


Portia Prima har en stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, plommon, muskotnöt, tobak och vanilj. Generöst fruktig och nynsrik med inslag av rika, mörka bär och frukter samt kaffe, fat och torkade örtkryddor. Vinet passar till alla typer av rätter med kött, gärna med kraftfulla såser och smakrika tillbehör.

Faustino VII, 750ml

91,00 kr


100% tempranillo som passar utmärkt till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm. Vinet har en fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Faustino I Gran Reserva 2010

189,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av ceder, torkade blåbär, mörka solmogna plommon, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kokos och tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Faustino I Gran Reserva 2001

779,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2001 har en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, hästsadel, fat, kryddor, mörka körsbär och torkade svarta vinbär. Smaken är medelfyllig med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, röda och mörka frukter. Vinet har fin spänst, bra balans och lång behaglig eftersmak. Använd gärna till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören.

Maträtter som matchar väl med tempranillo:

Till viner gjorda på tempranillo serverar du med fördel köttiga rätter med lamm- eller nötkött. Även kraftiga fiskrätter och musiga grytor är goda att matcha till tempranillo.