Müller-Thurgau – trenddruvan som blivit en doldis.
Müller-Thurgau är en druvsort som fick stor spridning under mitten av 1950-talet och var under många år den största druvsorten i Tyskland. Den har förlorat i popularitet men det finns fortfarande betydande arealer.
Druvan togs fram år 1882 av professor Herman Müller som arbetade i på forskningscentret i Geisenheim (Rheingau). Druvan har fått sitt namn från upphovsmannen och hans hemort som var kantonen Thurgau i Schweiz.
Under många år trodde man det var en korsning mellan riesling och silvaner, därav den vanliga synonymen rivaner. Senare forskning och DNA-analyser har dock visat att det är en korsning mellan riesling och madeleine royale.
Müller-Thurgau är en druvsort som fick stor internationell spridning under mitten av 1950-talet. Eftersom den ger stora skördar och mognar tidigt blev den speciellt intressant för svalare vinodlingsområden. Den var under många år den största druvsorten i Tyskland och var bland annat en viktig ingrediens i de tidigare så populära halvtorra tyska Liebfraumilch-vinerna.
Men riesling tog över tronen under den senare hälften av 1990-talet. I dag har den andraplatsen i Tyskland med 10,6 procent av arealen (riesling har 23,6 procent). Den har förlorat i popularitet även i andra länder men det finns betydande arealer i Östeuropa, Österrike, Schweiz och Luxembourg, där den fortfarande är den mest odlade druvan. Mindre odlingar finns även i USA, Nya Zeeland, England och Japan.
Müller-Thurgau: Smak och karaktär
Müller-Thurgau ger lätta och fruktiga viner i varierande söthetsgrad. I doften och smaken finner man ofta lätt florala och aromatiska toner samt inslag av äpple, päron, persika och örter. Syran är mildare än riesling, men kan bli frisk i svalare klimat. Den bästa vinerna finner man främst i Tyskland och i italienska Trentino-Alto Adige.
Müller-Thurgau vid det dukade bordet
Vinerna används främst som sällskapsdryck eller till lättare anrättningar baserade på fisk, skaldjur eller grönsaker. Har vinet sötma är det klokt att även möta det med viss sötma i maten.
Mezzacorona Müller Thurgau
99,00 kr
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime. Även fruktig, ungdomlig och mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime.
Grosjean Cuvée89 Frizzante col Fondo
159,00 kr
209,00 kr
Denna bubblande pét nat är ett krispigt vin med krämig mousse och smak av mogen citrus, vita blommor och brioche. En perfekt aperitif eller sällskapsdryck. Druvorna som använts är müller-thurgau, muscat och pinot gris.
Pinot Gris – inte bara till fläskkött
Lär dig mer om pinot grigios karaktäristiska drag och hur du kan resonera när du ska para vinet med mat. Vi tipsar också om tre goda pinot grigio-viner.
Läs mer »Druvan pinot blanc i rampljuset.
Druvsorten pinot blanc förtjänar mer uppmärksamhet. Den ger fantastiska viner vid rätt förutsättningar.
Läs mer »Chenin Blanc - mångsidig och intressant druva.
Chenin blanc har sina rötter i Loiredalen och är Sydafrikas mest populära druvsort. Lär dig mer om dess historia, karkaktäristiska drag och hur man matchar vinet med mat. Dessutom tipsar vi om flera goda chenin blanc-viner.
Läs mer »