Tinta barroca – en portvinsdruva som få känner till.

Tinta barroca är en av de mest odlade druvorna i Dourodalen och ger mjuka och rustika viner. Men för oss i Sverige är den relativt okänd.

Tinta barroca, druvor i en hand.

Vi tycker verkligen att de portugisiska vinerna och druvorna förtjänar större uppmärksamhet. Du får ofta mycket vin för pengarna och landet sitter på en skattkista av olika druvsorter. I Portugal odlas nästan 350 olika druvsorter och mer än 250 är inhemska.

Viktig blanddruva i portvin och rödvin

Druvan har sitt ursprung i Dourodalen och är en av de mest planterade. Den tillhör de fem viktigaste druvorna till portvin och används också till de röda vinerna som blir mer och mer viktiga för Dourodalen.

Druvan ger mörka viner som är ganska mjuka och rustika med hög alkohol och toner av plommon, körsbär och björnbär. Dock har den en låg syra och används därför främst till blandningar. Men den kan få både aromatiska, fräscha och eleganta toner om den odlas på högre höjd (över 500 m.ö.h.).

Dock kan druvan få förlorad betydelse i framtiden då den har svårt att klara kraftiga värmeböljor samt brist på vatten, något som blir allt vanligare tack vare klimatförändringarna.

Funnits sin plats även i Sydafrika

Tinta barroca som i Sydafrika stavas tinta barocca importerades från Portugal under 1920-talet för att användas till landets produktion av portvinsliknande starkviner. Dock har arealen halverats sedan 1980-talet på grund av minskad efterfrågan av starkviner. Idag används den både till starkviner och till röda viner. De största odlingarna finner man i Swartland, Little Karoo och Stellenbosch.

Viner med Tinta Barroca:

Allesverloren Tinta Barocca

129,00 kr


Allesverloren Tinta Berocca har en stor, fruktig doft med inslag av röda bär, choklad, vanilj, kryddor och fat. Smakrikt och elegant vin med tät frukt, bra tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär. Lång eftersmak.

05.06.2023