Touriga Nacional – en klart lysande stjärna.

Druvan touriga nacional ger mörka röda viner som är fylliga, sträva och fruktiga. Den används också till portvin. Här kan du läsa mer om den alltmer populära druvan!

Touriga nacional på en vinranka.

Touriga nacional är en druva som har sitt ursprung i norra Portugal. Troligtvis kommer den från vinområdet Dão, men är mer känd från Dourodalen där den används både till portvin och högklassiga röda viner.

Var odlas touriga nacional?

Den odlas även med framgång i andra portugisiska vinområden som exempelvis Bairrada, Alentejo och Algarve. Druvan har även funnit sin plats i Spanien, Australien och Kalifornien.

I januari 2021 gick CIVB (Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) ut med nyheten att man tillåter sex nya druvsorter i Bordeaux. Beslutet är ett sätt att anpassa sig till de pågående klimatförändringarna. Det är fyra blå druvor och två vita. Touriga nacional är en av de utvalda.

Kraftfulla viner med lagringskapacitet

Av de tillåtna portvinsdruvorna är touriga nacional utan tvekan en av de bästa för ändamålet. På senare år har druvan rönt stor uppmärksamhet för de röda vinerna som framförallt kommer från den östra delen av Douro. Men även andra områden i Portugal presenterar viner av mycket hög kvalitet.

Touriga nacional är en druva med tjockt skal som ger röda viner med djup färg som är fylliga och sträva med aromer som blåbär, björnbär, plommon, choklad och blommiga, örtiga toner som viol, rosor mynta eller bergamott.

Användbara viner vid det dukade bordet

Portvinerna är mycket användbara till både desserter och ostar. Exempelvis är det få viner som på ett bättre sätt möter en smakrik grönmögelost.

Vad det gäller de röda vinerna passar de utmärkt till smakrika anrättningar på mörkt kött och fågel. Möt gärna vinets strävhet med feta eller krämiga komponenter.

Tips på viner av touriga nacional:

Vale D. Maria Douro Superior

129,00 kr


Vale D. Maria Douro Superior har en nyanserad doft med inslag av både röda och mörka frukter och bär, kryddor, vanilj, pinjeträd, samt en fläkt av blommor. Den intensiva smaken har stadiga men mjuka tanniner, samt insmickrande toner av björnbär, mörka körsbär, röda frukter, kryddor, vanilj och stråk av pinjeträdsbarr.

Allesverloren Touriga Nacional

239,00 kr


Stor fruktig doft med inslag av solmogna björnbär, svarta vinbär, körsbär, viol, blåbär, lakrits, vanilj, mörk choklad, tobak, ceder och fat. Smakrik, fruktig mjuk kryddig smak med lång eftersmak.

25.05.2023