2 fina vintips från hyllade Rhôneproducenten Jaboulet.

Vinhuset Paul Jaboulet Aîné ligger bakom några av de bästa vinerna i norra Rhônedalen, bland annat de två viner vi tipsar om nedan.

Två fina viner från Paul Jaboulet.

Paul Jaboulet Aîné är en framstående vinproducent i norra Rhônedalen i Frankrike. Vinhuset grundades redan 1834 av Antoine Jaboulet och har en rik historia inom vinproduktion. Särskilt kända är de för sina kvalitetsviner från områden som Hermitage, Crozes-Hermitage och Côte-Rôtie.

Flaggskeppsvinet för Paul Jaboulet Aîné är nog deras Hermitage "La Chapelle", en av världens mest hyllade viner. Detta vin anses vara ett av de finaste exemplen på vad som kan åstadkommas med syrahdruvor i regionen. Det är känt för sin rika struktur, koncentration och komplexa smaker.

Paul Jaboulet i Rhônedalen.
Paul Jaboulet skapade det första Côtes du Rhône-vinet 1950, som fortfarande finns på hyllorna idag, Parallèle 45.

Under åren har Paul Jaboulet Aîné varit känd för sitt engagemang för att bevara vinodlingsarvet i Rhônedalen. Företaget har även anammat hållbarhetsprinciper i sin produktion, vilket har bidragit till att bevara miljön i den region där de verkar. Detta sedan 2006 då vinhuset köptes av den schweiziska familjen Frey, och vinmakaren Caroline Frey började lägga fokus på just miljö- och hållbarhetsfrågorna.

Två fina viner från Paul Jaboulet

Crozes-Hermitage är den största appellationen i norra Rhônedalen och sträcker sig över elva kommuner. Här odlar Paul Jaboulet bland annat de områdestypiska druvorna marsanne och rousanne, som fått ge smak åt vinet Paul Jaboulet Crozes Hermitage Mule Blanche. Vinet är döpt efter de mulor som används i arbetet på vingårdarna här, då de är smidigare att jobba med mellan de tätt planterade vinstockarna är de vanliga hästarna.

Mulor hos Paul Jaboulet.
Mulorna är både smidigare och tåligare än hästarna och passar därför bra för jobbet på vingårdarna.

Domaine de Thalabert är den äldsta appellationen i Crozes-Hermitage och har tillhört Paul Jaboulet sedan 1834. Här växer de 40-60-åriga vinrankorna på steniga platåer. Vinet Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert är tillverkat av 100 procent syrahdruvor, och har lagrats i 12 månader på franska ekfat, varav 20 procent är nya fat.

Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert

301,00 kr


Stor och generös doft av björnbär, vildhallon, lagerblad, färska örter, vitpeppar och charkuterier. Lång och intensiv eftersmak.

Bägge vinerna finns i Systembolagets tillfälliga sortiment under hösten 2023.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »