Arcane La Tempérance – nu till ordinarie sortimentet.

Arcane La Tempérance har blivit mycket populärt och uppskattat av intresserade vinkonsumenter och vinjournalister. Därför har vinet kvalificerat sig till det ordinarie sortiment och kommer från den 1:a mars lagerföras i cirka 100 Systembolagsbutiker.

Arcane La Tempérance.

Så här beskriver Michel Jamais vinet i Vinlegender, oktober 2022:

"I glaset möts man av ett absolut skolboksmässigt exempel på grenache med en underbart ren och rödaromatisk frukt som känns parfymerad och inbjudande snarare än fyllig och tung. Dessutom är den mer blommig än så typiskt kryddig som grenache ofta (och även gärna) kan vara. Förmodligen är renheten till stor del sprungen ur eller snarare bevarad av jäsningen och lagringen i glaskärlen. Av det lilla inslaget av syrah känner man inte särskilt mycket, men nog finns det en viss struktur med fina tanniner i mot slutet av den medellånga och rent fruktiga eftersmaken som kommer från syrah. Kan hända är det också blandningen av fyra årgångar som har bidragit till den nästan sammetslena smaken och eftersmaken och den utsökta balansen, här finns varken den varma årgångens eller den stramare årgångens personlighet, i stället en utmärkt balans av de båda. De 15.0 procent alkohol som etiketten avslöjar känns minst sagt väl integrerade. Snyggt!

Fyra olika årgångar samsas i bästa harmoni

Vinvärlden har varit besatt av enskilda årgångar, speciellt vad det gäller viner i högre prisklasser. Men ett sätt att hantera förändringarna i klimatet är att göra så kallade multi-vintage viner, det vill säga att man blandar olika årgångar i samma flaska. En teknik som för övrigt har använts i Champagne sedan urminnes tider.

Arcane La Tempérance består av ungefär lika delar av årgångarna 2015, 2016, 2017, och 2018. De fyra årgångarna bidrar med olika saker till blandningen, precis som det varierande uttryck de olika instrumenten tillför en symfoniorkester. Årgång 2015 ger kraft och koncentration, 2016 tillför elegans och balans, 2017 står för komplexitet och mineralitet, medan 2018 ger vinet syra och fräschör.

Namn från en gammal tarotkortlek

Namnet på vinet och etiketten kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär. Tarotkortet La Tempérance står för balans, harmoni och måttlighet.

Och att Arcane La Tempérance är ett balanserat och harmoniskt vin är det ingen tvekan om.

Glasglober ger en total avspegling av druvan

Vad det gäller ekfat, cementtankar och amforor så påverkar dessa vinets smak och karaktär på olika sätt. Enligt Xavier Vignon är inte ens rostfritt stål helt neutralt. Han har därför börjat arbeta med 220-liters glasglober av borosilikatglas där han jäser både röda och vita viner för att på bästa sätt bevara druvornas, karaktär, fruktighet och fräschör.

La Tempérance har jäst och lagrats i dessa 220-liters glasglober. På det sättet är vinet en total avspegling av druvan och dess växtplats. Här står druvan grenache helt i förgrunden, medan syrah är i skymundan, men ändå tillför viktig struktur och komplexitet. Området Cairanne blev på grund av sina unika förutsättningar upphöjd till egen appellation 2016 .

Arcane - en ny generation exklusiva viner

Det är sällan man stöter på ett vinvarumärke som är så lekfullt och innovativt som Arcane-vinerna från Xavier Vignon. Det finns ingen gräns för uppfinningsrikedomen och kvaliteten följer med hela vägen.

Arcane är en vinserie som kommer i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera innovativa blandningar och ovanliga vinmakartekniker. Målet förutom att skapa intressanta och välsmakande viner är att hitta nya sätt att parera klimatförändringarna. Det är idag svårt att producera vin i de södra delarna av Rhônedalen. Framför allt är det svårt att behålla syran och fräschören om man på samma gång vill ha perfekt fruktmognad.

Metoder som Xavier Vignon använder sig av är bland annat små specialbyggda ekfat som lagras inuti ett större tank med vin, samt tidigare nämnda 220 liters glasglober av borosilikatglas. Han gör vita viner av nästan bara blå druvor i det läckra vita Châteauneuf-du-Pape-vinet ALMUTIA. Han soltorkar vindruvsstjälkar för att sedan på ett naturligt sätt tillföra till viner som har behov av mer tannin och struktur. Han tillsätter must från gröna druvor samt ofärgad must från blå för att sänka PH-värdet i produktionen av röda viner. Detta är bara ett axplock av de åtgärder Xavier Vignon använder sig av.

Det finns idag sex olika Arcane-viner som går att beställa via Systembolaget, och Arcane La Tempérance finns nu i lager på cirka 100 Systembolagsbutiker.

Xavier Vignon Cairanne

200,00 kr


Arcane La Tempérance har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.

Xavier Vignon är en auktoritet i södra Rhônedalen

I många länder finner vi enskilda vinmakare vars gärning har haft stor betydelse för hur vinerna har utvecklat sig, och vilken status vinområdet har idag. Som exempel kan nämnas Robert Mondavi i Napa Valley samt René Barbier och Álvaro Palaciosi det spanska vinområdet Priorat.

Det är ingen tvekan om att Xavier Vignon har lämnat ett stort avtryck i södra Rhônedalen. Han har under åren anlitats som oenolog av 600 olika vinegendomar, och hela 60 procent av producenterna inom Châteauneuf-du-Pape har använt hans tjänster. Sedan inte att förglömma alla de viner han nu även gör under egen etikett.

Men vi tror att det största avtrycket ligger i framtiden. Xavier Vignon är en pionjär och auktoritet vad det gäller nya metoder och anpassningar för att möta klimatförändringarna och den globala uppvärmningen. I Arcane-vinerna finner vi flera nya samt okonventionella och innovativa lösningar.

Mer från Xavier Vignon:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Den senaste årgången av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape är både fruktig och fräsch med balans, intensitet och elegans. Här finns toner av röda frukter och blommor. Smaken är intensiv, nyanserad med toner av röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

679,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Xavier Vignon ALMUTIA Chateauneuf-du Pape Blanc

389,00 kr


Xavier Vignon ALMUTIA har en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, citrus samt en fläkt av mineral och gul melon. Smaken är torr och frisk med fina toner av nektarin, citron, stendamm, lime samt ett stråk av citruszest och croissant. Smaken som är lång har även en viss fetma i texturen.

Xavier Vignon i Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon


Xavier Vignon är specialiserad på södra Rhônedalen och är mest kända för sina viner från Châteauneuf-du-Pape.

Läs mer »