Dolda vinpärlor med få flaskor kvar i lager.

Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Här tipsar vår expert Mats om viner som alla har det lilla extra.

Dolda vinpärlor - exklusiva viner

Denna gång har vi valt ut tre viner från vinets förlovade land Frankrike. En Cornas från 1994 som åldrats med skönhet, en högklassig Bourgogne från Faivelei och en Fleurie av absolut bästa sort.

Högt skattad egendom i Bourgogne

Domaine Faiveley är en högt skattad egendom i Bourgogne och här får vi ett riktigt härligt Bourgognevin. De gamla stockarna (vielles vignes) producerar ett intensivt och aromatiskt vin som reflekterar den unika karaktären från jorden. Doft av mörka bär och utmärkt koncentration bjuder på en fantastisk upplevelse. Ett vin av denna karaktär vinner på att få vila några år på flaska för att nå sin fulla potential. Alla druvor plockades och sorterades för hand med start den 27 augusti. De avstjälkas delvis, andelen varierar från år till år, innan de pressas skonsamt. Musten jäser i 19 dagar. Vinet överpumpas varje dag för att få fram så mycket smak och färg som möjligt från skalen. Vinet har lagrats i 14 månader i franska ekfat varav 20-30% är nya fat. År 2022 bjöd på en relativt mild vinter med genomsnittlig mängd regn. Några frostnätter i april, men de påverkade inte vinstockarna nämnvärt förutom den chardonnay som används till Bourgogne Chardonnay och Givry. Knoppningen inleddes i mitten av april och blomningen startade den 18 maj i Côte Chalonnaise och den 23 maj i Côte d'Or. Explosionsartad tillväxt under våren tack vare värmen och regnet. Maj var rekordvarm och mycket torr. Några stormar och mer regn i juni än normalt. Skörden skedde under strålande sol och druvorna uppvisade en bra mognad med bra balans vad gäller sockernivå och syra.

Faiveley Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2022

679,00 kr


Serveras vid 16-18°C och passar utmärkt till boeuf bourguignon och mogna ostar.

Cornas åldrad med skönhet

Xavier Vignon är en av Rhônedalens mest kända producenter. Han är mest förknippad med den södra delen men här har vi en riktig pärla från Cornas, som ligger i norra Rhônedalen. Här får vi ett vin med aktningsvärd ålder som verkligen åldrats med skönhet. I doften bjuds det toner av svarta vinbär, blåbär, körsbär, svarta oliver och läder. I gommen dominerar söt citrusfrukt och söta kryddor vilket leder till en frisk och livlig avslutning.

Årgång 1994 präglades av en varm och torr sommar med några välkomna regnskurar i början av september. Vinet mognade i stora nya och gamla foudres (större ekståndare), vilket mjukade upp tanninerna och begränsade inslaget av fattoner. Vinet buteljerades år 2022.

Cornas-vinodlingarna växer på högra sidan av Rhône. De branta, sluttningarna som vetter mot öst bildar en naturlig amfiteater som skyddar vinrankorna från kalla vindar. Syrah är den enda tillåtna druvsorten i appellationen och den uttrycker sin fulla styrka och kraft i denna unika terroir.

Xavier Vignon Cornas 1994

1149,00 kr


Vinet buteljerades år 2022 och erbjuder toner av svarta vinbär, blåbär, körsbär, svarta oliver och läder. På gommen dominerar söt citrusfrukt och söta kryddor vilket leder till en frisk och livlig avslutning.

Toppen av pyramiden i Beaujolais

Fleurie är en av de tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden i Beaujolais och är normalt fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här har vi en mycket nyansrik och högklassig Fleurie från en riktig topproducent. I glaset en nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av vildhallon, körsbär, lakrits och mineral. Komplex, frisk, fruktig smak med kryddiga toner, inslag av mineral, röda bär och örter. Lång, nyanserad eftersmak.

Södra Bourgogne upplever idag en formidabel vinrevolution och Domaine Jules Desjourney är bland de främsta som leder den nya utvecklingen. Här har de senaste åren skapats viner som fått experterna att tappa hakan. Bakom firmanamnet Domaine Jules Desjourneys döljer sig Fabien Duperray, en framgångsrik vinhandlare som efter många år som förmedlare av viner från storheter som Perrot-Minot och Domaine de la Romanée-Conti fick chansen att göra egna viner. Hans biodynamiska och unika Beaujolaisviner kommer från ägor i Fleury, Morgon och Moulin-à-Vent. Gamaydruvorna växer på urgamla stockar och skördeuttaget är extremt lågt. Här råder total frånvaro av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Druvorna jäser i hela klasar med naturlig jäst och användningen av svavel är minimal och sker först året efter skörd när vinernas arom utvecklats för att göra lång lagring möjlig.

Fleurie Madone

859,00 kr


Nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av vildhallon, körsbär, lakrits och mineral. Komplex, frisk, fruktigt smak med kryddiga toner, inslag av mineral, röda bär, mineral och örter. Lång, nyanserad eftersmak.


Fler dolda vinpärlor >>

Här hittar du ett 20-tal viner från välkända vinhus som alla har det lilla extra, de bär med sig en historia som väntar på att förmedlas. Flertalet har fått höga internationella poäng och några finns bara i ett litet antal flaskor.

Ernie Els - från framgångsrikt golfproffs till hyllad vinprofil.

Det är inte många som kan berömma sig av att hålla världsklass i två discipliner men Ernie Els klarar det galant. På egendomen Ernie Els Wines i Sydafrika producerar man högklassiga viner som får internationella toppbetyg, precis som han själv fick ryktbarhet som en av världens främsta golfspelare genom tiderna. Här får vi en syrah med en stor doft med inslag av plommon, mörka bär, choklad och kryddor. Det är fylligt och smakrikt med inslag av mörka bär, plommon, charkuterier, kryddor och en balanserad fatkaraktär. Lång, nyanserad eftersmak. Under sina turnéer som topprankat golfproffs lärde sig Ernie Els uppskatta goda viner. Tanken växte på att skapa en egen vingård och en av landets stora vinprofiler, Jean Engelbrecht på Rust en Vrede, hjälpte honom i gång. Med från starten var också en av Sydafrikas främsta vinmakare, Louis Strydom. Idag är han både VD och vinmakare och den sammanhållande länken i det växande företaget. För några år sedan slog man sig nämligen samman med Baron Hans von Staff Reitzenstein - en tysk affärsman och storsamlare av viner för att expandera internationellt. Baronen köpte för några år sedan den närbelägna egendomen Stellenzicht, bland annat som ett sätt att säkra tillgången på egna kvalitetsdruvor för Ernie Els viner. Ernie Els Wines är vackert beläget vid foten av Helderberg, i den del av Stellenbosch som anses allra mest lämpad för vinodling och går under namnet Gyllene triangeln.

Ernie Els Proprietor's Syrah

325,00 kr


Stor, mycket fruktig doft med inslag av plommon, mörka bär, choklad och kryddor. Fylligt, smakrikt och fruktigt vin med inslag av mörka bär, plommon, charkuterier, kryddor och en balanserad fatkaraktär. Lång, nyanserad eftersmak.

Tre århundranden av vinmakarhistoria

Frans K Smit Red Blend är ett prestigevin från egendomen Spier som har anor från 1692. I glaset framträder först en känsla av cigarrlåda men också intensiva mörka och röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, mintchoklad, blyerts, cigarrlåda och blöt kalksten. I smaken som är fint balanserad finns toner av svampskog, torkade frukter, läder och ett stråk av viol och torkade svarta vinbär. Frans Smit och hans team har utnyttjat 3 århundraden av vinmakarhistoria för att förvandla Spier till en internationellt erkänd vingård i Stellenbosch. De skapar distinkta blandningar och identifierar regionala vingårdar som är några av Kapstadens bäst bevarade hemligheter. Hans filosofi är att respektera vad vingården ger dig. Alla varieteter i blandningen är av Helderberg-ursprung, odlade i plotter nära varandra men på olika höjder och med olika förutsättningar. Helderbergs gyllene triangel inom visslande avstånd från den svala Atlanten, har jordar som är kända för att producera Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot med en oöverträffad åldrandepotential.

Frans K Smit Red Blend

849,00 kr


Ett vin med intensiva röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, myntchoklad och kalkhaltighet. När du lyfter glaset kommer du först att slås av mörka frukter men sedan svänger dofterna tillbaka till violer, cigarrlåda och blyertsflis.

Sydafrikanskt prestigevin

Vinet Two Centuries Cabernet Sauvignon är en av Nederburgs prestigeviner och har rönt mycket stor uppmärksamhet internationellt. Här bjuds vi på årgång 2018 som har en generös och nyansrik doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, fat, kryddnejlika, och en fläkt av orökt piptobak, kaffe och mörk choklad. Det är ganska mycket tanniner men de är väl mogna och har en finkornig struktur. Strävheten balanseras upp mycket väl av vinets fruktighet och smakrikedom. Vinet har en mycket bra balans samt komplexitet och i den ypperliga smaklängden finner man mörka frukter, cassis, kryddighet, mörk choklad och väl integrerade fat. Druvorna som handplockades kommer från två områden Groenekloof (Darling) och Simondium (Paarl). Vingårdarna är obevattnade och selektionen vid skörden är mycket strikt. Ytterligare selektering genomförs vid ankomst till vineriet och sedan följde kallmacering under två dagar vid 10 grader. Jäsningen genomfördes vid en temperatur av 24º C till 27º C och vinet fördes sedan till ekfat för den malolaktiska jäsningen. Vinet lagrades i 100% nya fat från fransk ek under 31 månader och endast de bästa faten fick ingå i den slutgiltiga blandningen. Nederburgs historia tar avstamp 1791, då en tysk immigrant vid namn Philip Wolvaart köpte köpte 49 hektar mark i Paarl Valley och började odla vin. Sedan dess har resan nästan enbart gått uppåt, och vingården har fått priser som Winery of the Year 2011, och hela fem gånger har Nederburg utsetts till en av de 50 mest beundrade vinmärkena.

Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon 2018

499,00 kr


Two Centuries Cabernet Sauvignon 2018 har en generös och nyansrik doft. Det är ganska mycket tanniner men de är väl mogna och har en finkornig struktur. Strävheten balanseras upp mycket väl av vinet fruktighet och smakrikedom.

En högklassig 1er Cru Chablis, en mycket välgjord Saint-Emilion samt en söt Moulin Touchais från 1992 som får även de mest kräsna smaklökar på fall.

Varför inte prova alla tre tillsammans med goda vänner och servera halstrade pilgrimsmusslor med Sandefjordssås som förrätt och det läckra Chablisvinet därtill. Till varmrätten det röda vinet som får möta grillad kronhjortfilé med stekt svart trumpetsvamp, björnbärssås och en terrin på potatis och Västerbottensost. Till desserten äppelflarn med lättvispad kanelgrädde och naturligtvis Moulin Touchais 1992 som verkligen åldrats med skönhet.

Chablis från Fourchaume - högt klassad Premier Cru

Domaines des Malandes gör mycket stilfulla viner med ren snygg frukt och den strålande mineralkänsla som gör Chablis till det unika vin det är. Hög syra med rena fina citrustoner plus den lätt kritiga känslan av riven sötmandel ger bokstavstrogna chablisviner som försvarar sin plats hos de mest krävande vinälskarna. Fourchaume är en mycket högt klassad Premier Cru och här bjuds vi en nyanserad doft med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.

Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume

439,00 kr


Ett riktig smakupplevelse får du med denna Chablis! Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk, ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet.

Välgjort från stigande stjärna i Saint-Émilion

Château La Grâce Fonrazade är en vacker egendom som ligger väster om staden St Emilion. Slottet låg från 1980-talet i träda, men med nya ägare påbörjades 2011 en magnifik återuppståndelse. Uppbyggnaden var från början helt och hållet inriktad på ekologisk odling, och i varje steg fanns ett hållbarhetsperspektiv. Egendomen som idag består av 20 hektar vinodlingar är ekologiskt certifierade och man har hela tre hållbarhetscertifieringar. I glaset en inbjudande och nyansrik doft med inslag mörka plommon, björnbär, rostade fat, kaffe och kakao samt en lätt fläkt av lakrits. Vinet har stadiga men mjuka och mogna tanniner. Vinet är fylligt med fina toner av mörka plommon, björnbär, rostad ek, kaffe, kakao, samt ett stråk av lakrits och cederträ.

Persevero Château La Grâce Fonrazade Saint-Émilion Grand Cru Classé

359,00 kr


Persevero Château La Grâce Fonrazade har en inbjudande doft med inslag mörka plommon, björnbär, rostade fat, kaffe och kakao samt en fläkt av lakrits. Vinet har mjuka och mogna tanniner, är fylligt med toner av mörka plommon, björnbär, rostad ek, kaffe, kakao, samt ett stråk av lakrits och cederträ.

Sött vin av högsta klass

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en dryck som får hans kräsna smaklökar att luta sig tillbaka i fullständig hänförelse. I april 2024 kunde han inte motstå Moulin Touchais från den svala årgången 1992, som sålunda blev Månadens Mats. Vinet har en djup, utvecklad doft med fina druv- och stiltypiska toner av blommor och honungsmelon. Smaken är mycket harmonisk, fyllig, välbalanserad och komplex med inslag av honung, torkade aprikoser, mandel, kvitten och rostat bröd. En elegant fruktsyra skapar finess i denna härliga årgång. Det finns bara några få flaskor kvar så det gäller att vara snabb i vändningarna.

Moulin Touchais gör fantastiska söta viner av druvan chenin blanc. Den familjeägda egendomen som ligger i appellationen Coteaux du Layon, Loire grundades redan 1797 då familjen köpte en bit mark. Till en början gjorde man enkla röda och vita viner. Men år 1817 upptäckte man att det fanns ypperliga förutsättningar att göra högklassiga söta viner av druvan chenin blanc. Man började genast att lägga undan några hundra lådor av varje årgång.

År 1910 beslutade man att lägga undan 10.000 flaskor eller mer eftersom de gamla årgångarna visade upp en fantastisk kvalitet och livslängd. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.

Det är ingen underdrift att konstatera att här finns en unik skatt av högklassiga och vällagrade viner. Vinerna lagras minst tio år på flaska innan de lanseras på marknaden. Det finns för flera årgångar att köpa på Systembolaget från 1980-talet och framåt.

Moulin Touchais

589,00 kr

609,00 kr


Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av gula plommon, bivax, torkade aprikoser, mandelmassa och citrusmarmelad. Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter och till grönmögelostar.


Välgjort och nyanserat vitvin från Faugères

Château Estanilles är en tongivande producent i vinområdet Faugères som ligger i Languedoc. Det är ett vackert böljande landskap med kullar och mäktiga berg i siluetten. Här får vi från den skifferrika jorden ett riktigt välgjort vin baserat på druvorna marsanne och roussanne. Det är ett välbalanserat vin med doft av exotiska frukter och florala inslag. I smaken finner man citrus, exotisk frukt, verbena och en tydlig mineralton.

De ekologiska druvorna skördades för hand, sedan gjordes ett noggrant urval innan de hela klasarna pressades. Vinet fick sedan jäsa i nya ekfat i 8–10 månader.

Château Estanilles Sous Les Rocs Blanc

239,00 kr


Ett välbalanserat vin med doft av exotiska frukter och florala inslag. I smaken finner man citrus, exotisk frukt, verbena och en tydlig mineralton.

Karaktärsfull chardonnay från hyllad vingård i Gisborne

Här fångas verkligen egenskaperna hos den spektakulära vingården McDiarmid Hill i Gisborne. Vinet erbjuder en medley av tropiska fruktaromer, fikon och rostade nötter. Gommen är sömlös texturerad, vilket leder till en finish förlängd av fin syra. Detta koncentrerade vin behåller en fin balans och nyansrikedom. Druvklasarna fick jäsa i sin helhet med hjälp av den naturliga jästen. Vinet lagrades 11 månader på fransk ek med battonage (omrörning av jästfällningen) var 2–3 vecka.

Villa Maria McDiarmid Hill Chardonnay

249,00 kr


Detta koncentrerade vin behåller en balans gör att det kan drickas nu för omedelbar njutning men kommer i slutändan att dra nytta av mognad och utveckla spännande komplexitet under de kommande 5-8 åren.

Läckert rosévin från Domaine Ott

Här bjuds på ett högklassigt och läckert vin från Bandol i Provence. Vinet har en fruktig och aromatisk doft med inslag av citrus, jordgubbar, hallon, citronverbena, pomelo och örter, vita blommor och mineral. Smaken är torr, frisk och elegant med fruktiga toner och en lång harmonisk eftersmak.

Det råder ingen tvekan om att vinerna från Domaines Ott hör till de främsta i Provence. Här förvaltar Christian och Jean- François Ott tre egendomar vars vackra vingårdar bjuder mångfald, unika förutsättningar och personlig charm. De produceras i samarbete med vinmakarteamet från champagnehuset Louis Roederer som är delägare av Domaine Ott. Egendomen Château Romassan som ligger i Bandol köptes av Marcel Ott 1956.

Château Romassan

379,00 kr


Fruktig och aromatisk doft med inslag av citrus, jordgubbar, hallon, citronverbena, pomelo och örter, vita blommor och mineral. Smaken är torr, frisk och elegant med fruktiga toner och en lång harmonisk eftersmak.

Champagne med höga poäng

Denna champagne kammade hem 93 poäng i Decanter World Wine Awards 2022. Cuvéen består av 70% pinot noir och 30% chardonnay, varav 40% är reservviner. Basårgången är 2016, en årgång med en liten men högkvalitativ avkastning, och som källarmästare Cédric Jacopin beskriver som mycket komplex. I glaset möts vi av delikata dofter av blommor, citrus, stenfrukt, nybakt bröd och mineral. Vinet har en behagligt mjuk mousse och en fin balans mellan fräschör och struktur. Saint-Réol är ett kooperativ som grundades 1962 av 58 vinodlare i den Grand Cru klassade byn Ambonnay. Idag har man vuxit till över 230 medlemmar som representerar några av regionens bästa vingårdar. Kooperativet skördar och vinifierar druvor uteslutande från Grand Cru vingårdar

Saint Réol Brut NV

469,00 kr


Ljust guldfärgad med en behagligt mjuk mousse. I vinet möts delikata dofter av vita blommor med aromer av citrus, stenfrukt och mineral i en fin balans mellan fräschör och struktur.

Från en av Frankrikes mest omtalade vinmakare

Här har vi ett riktigt läckert vitt Rhônevin som verkligen får smaklökarna att påbörja en yster glädjedans i gomseglet. Vinet är baserat på marsanne, roussanne, clairette och grenache blanc och i glaset får vi en intensiv, elegant doft. Tydliga mineraltoner och frisk syra med toner av citron, brioche och aprikos. Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999. På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan. Med stor nyfikenhet men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.

Inopia Côtes du Rhône Villages Blanc

299,00 kr


Elegant vin med inslag av hasselnöt, päron och gula äpplen i doften. Tydliga mineraltoner och frisk syra med toner av citron, brioche och aprikos.

En av Spaniens mest respekterade vinegendomar

Här visar verkligen tempranillo druvan upp alla sina behag! Druvorna pressas skonsamt och sedan får musten jäsa i ståltank. 28 dagars kallmaceration. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i nya franska ekfat. Vinet har lagrats 24 månader i en kombination av franska (80%) och amerikanska (20%) ekfat, varav största delen är nya fat. Vinet lagras sedan ytterligare 48 månader på flaska. Bodegas Protos i Ribera del Duero är en av Spaniens mest respekterade vinegendomar och grundades redan 1927 av en grupp vinodlare. Protos anses allmänt vara en av de första producenterna som skapade internationellt erkännande för Ribera del Dueros unika förutsättningar. Namnet "Protos", betyder "först" på grekiska, vilket symboliserar dess banbrytande anda inom den spanska vinvärlden.

Protos Gran Reserva

599,00 kr

625,00 kr


Uttrycksfull och komplex doft av mogna mörka bär, kakao, kryddor, rostade fat, tobak, mineral, smörkola och vanilj, samt en liten finstämd rökighet. Runt, fylligt och välbalanserat. Elegant och lång eftersmak med silkeslena tanniner.

Exklusiv vit rioja från Bodega specialiserad på vita viner

Bodegas Nivarus är helt fokuserade på vit rioja där filosofin är att vinerna skall ha personlighet, tydlig fräschör och att de ska uttrycka vingårdarnas förutsättningar (terroir). Vingårdarna ligger på en altitud mellan 500 och 800 meter. Bodegan har stor betydelse i arbetet att bevara och utveckla gamla, traditionella och ovanliga druvsorter. Tillsammans med mycket gamla stockar av viura odlar man även maturana blanca, garnacha blanca och tempranillo blanco. I glaset har vi ett vin med en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, våt kullersten och färska örter. Smaken är rik och fräsch med viss fetma i texturen och toner av äpple, päron, nektarin, mineral, kanderade frukter och färska örter. Vinet består av 100% viura, där stockarna är äldre än 65 år och kommer från vingårdar i subzonen Alto Najerilla, 650 meter över havet. Druvorna skördas manuellt och vinet jäser i 3500 liters ekståndare där de sedan lagras med jästfällningen under 12 månader.

Nivarius Valdesabril Vinedo Singular Rioja

549,00 kr


Nivarius Valdesabril Vinedo Singular Rioja har en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, våt kullersten och färska örter. Smaken är rik och fräsch med viss fetma i texturen och toner av äpple, päron, nektarin, mineral, kanderade frukter och färska örter.

En färgstark chenin blanc från Sydafrika

Att Sydafrika går från klarhet till klarhet vad det gäller druvan chenin blanc är det ingen tvekan om, och här hittar vi ytterligare ett attraktivt och välgjort vin från Jordan Wines. Vinet görs av druvor från en vingård belägen 220 meter över havet, planterad 1982 i en lerhaltig granitjord. Druvorna skördas under den första hälften av februari, pressas långsamt i hela klasar och efter att musten har fått sedimenteras i två dygn jäser omkring två tredjedelar av musten i 228 liter stora franska ekfat varav 30 procent nya fat. Resten jäses i ståltankar för att bevara vinets fräschör. Vinet mognar på sin jästfällning under nio månader med viss bâtonnage, det vill säga omrörning av jästfällningen.

Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc

179,00 kr


Det är medelfylligt med tydligt tropiskt fruktig smak med en god fräschör och en viss karaktär av ekfaten, främst en krämig textur och lätt nötig nyans. Doftmässigt noteras gul stenfrukt, söt citrus, citronskal och honung samt en liten vaniljnyans av ekfaten och totalt sett är det ett välbalanserat vin med bra längd.

Härlig nyansrikedom, intensitet och elegans från "Drottningen av blaufränkisch"

Dorli Muhr har sin verksamhet i vinbyn Prellenkirchen i regionen Carnuntum några mil öster om Wien mot den slovakiska gränsen. Hon kallas "Drottningen av blaufränkisch" i Österrike och hon brukar säga att det är ett vin som är en syntes av druvorna pinot noir, nebbiolo och syrah. Blaufränkisch kan jämföras med en prima ballerina, som först behöver bygga upp musklerna för att klara av att utföra de svåra piruetterna, samtidigt som resultatet ska se lätt och elegant ut.

När magasinet Allt om Vin i slutet av 2024 utsåg årets bästa viner i olika kategorier kammade det här vinet hem Bronsmedaljen i kategorin ”Årets röda BS-vin”!

Dorli Muhr Carnuntum

199,00 kr


Här får vi ett vin som kryddas med 10 procent syrah och resultatet är en nyanserad och elegant doft med fin fruktighet, inslag av röda bär och örter. Smakrikt, friskt och kryddigt vin med inslag av mörka körsbär, skogsbär, mineral, väl integrerade tanniner och en fin pepprighet.

Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den näst intill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999. På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan. Med stor nyfikenhet, men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia, började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.

Rotem & Mounir Saouma Magis Châteauneuf-du-Pape Blanc

Vi börjar med det riktigt läckra vita vinet som är både kraftfullt och intensivt samtidigt som det uppvisar en påtaglig elegans. Ett komplext vin med välbalanserad syra och flintrökig mineralitet. Stor arom med toner av gula äpplen, citrus, päron och mineraler. Vinet har fått 96 poäng i Wine Spectator och var även med på deras lista över de 100 bästa vinerna 2024.

Rotem & Mounir Saouma Magis Châteauneuf-du-Pape Blanc

969,00 kr


I glaset ett komplext vin med välbalanserad syra och flintrökig mineralitet. Stor arom med toner av gula äpplen, citrus, päron och mineraler.

Rotem & Mounir Saouma Omnia Châteauneuf-du-Pape Rouge

Det röda Châteauneuf-du-Pape vinet är från toppårgången 2018. Vinet har en fin syra och markerade tanniner med toner av viol, mogna röda bär, örter och mineraler i en sammanhängande, nyanserad och lång finish. Vinet har fått 96 poäng i både Wine Spectator och Wine & Spirits Magazine

Omnia Châteauneuf-du-Pape Rouge

799,00 kr


En blend av grenache, syrah och mourvèdre. Druvorna pressas som hela klasar och vinet har lagrats två år på jästfällningen i en blandning av ekfat om 228- och 500 liters ekfat från Jupilles i Loire.

Finca Sophenia Synthesis Malbec

Finca Sophenia är en välkänd argentinsk vinegendom belägen i regionen Gualtallary, Tupungato, i den högt belägna Mendoza-dalen i Argentina. Vid grundandet 1997 valde Roberto Luka och affärspartnern Gustavo Benvenuto namnet Finca Sophenia som en hyllning till sina döttrar; Sophia och Eugenia. Firman har snabbt gjort sig ett namn för att producera högkvalitativa och hållbara viner.

Finca Sophenia Synthesis Malbec har fått 95 poäng i vintidningen Decanter. Druvorna kommer från Finca Sophenias vingård i underregionen Gualtallary (Mendoza, Uco Valley) på cirka 1200 meter över havet. Druvorna kommer från olika delar av vingården som har olika förutsättningar. Det ger en komplexitet och nyansrikedom till den slutliga blandningen. Vinet lagras ett år i nya franska ekfat. Ekfatskaraktären sammanflätas här med druvans fruktighet till angenäm helhet.

Finca Sophenia Synthesis Malbec

269,00 kr


I glaset en intensiv aromatisk expression med blommiga inslag som viol, lavendel, rosor, kryddiga dofter som svartpeppar kombinerat med mogna röda frukter, plommon och körsbär. Dess lagring i franska fat ger den eleganta rökiga och tobaksaromer kombinerat med toner av mocka. På gommen presenterar den en söt och generös frukt, full och koncentrerad kropp med en ihållande och elegant avslutning.

Champagne Bauchet Contraste Blanc de Noirs

Här hittar du en attraktiv och prisvärd champagne helt baserat på druvan pinot noir. Vinet har en fint nyanserad doft med inslag av röda äpplen, kvitten, rostat bröd, torkad frukt samt en elegant fläkt av blommor och honung. Smaken är intensiv med ypperlig komplexitet och smaklängd, där man finner toner av både röda äpplen, torkade skogshallon, rostat bröd, nötter och mineralitet. Avnjut gärna till en smörstekt rödtunga (panerad i mjöl och lite ströbröd) med stekta skogschampinjoner.

Pinot Noir-druvorna kommer från Champagne Bauchets egna vingårdar i Côte des Bar och Montagne de Reims. 20% av basvinet är äldre lagrade reservviner och efter den andra jäsningen på flaskan lagras vinet med jästfällningen minst 24 månader. Champagne Bauchet är ett familjeföretag som grundades 1920 och drivs idag av den 4:e och 5 generationen genom Robin och Florence. Champagnehuset med de urgrävda källarna är beläget i Bisseuil (Montagne de Reims). I genomsnitt har en vingårdsägare i Champagne 2,5 hektar, men Bauchet har 34 hektar fördelat både i Côte des Blancs, Montagne de Reims och i Côte des Bar. Champagne Bauchets görs helt och hållet från de egna vingårdarna och 250 000 flaskor välgjord champagne säljs varje år.

Champagne Bauchet Contraste Blanc de Pinot Noir, Extra Brut

479,00 kr


Champagne Bauchet Contraste Blanc de Pinot Noir, Extra Brut, har en fint nyanserad doft med inslag av röda äpplen, kvitten, rostat bröd samt en elegant fläkt av blommor. Smaken är intensiv med komplexitet, där man finner toner av både äpplen, torkade skogshallon, rostat bröd, nötter och mineralitet.

Jordan Nine Yards Chardonnay

"Vinet har fått sitt namn från uttrycket ""The whole nine yards"" - hela vägen! och det har man verkligen gått i detta fall. 100% Chardonnay från de bästa odlingslägena, lågt skördeuttag ger högre komplexitet. Fatlagrat och endast lätt filtrerat är detta ett vin som håller den Sydafrikanska flaggan högt! I glaset en medelstor, djup och koncentrerad doft och solmogen men samtidigt sval och elegant frukt med nyanser av gula plommon, lime och citrusskal, därtill med en diskret nötig och rostad fatnyans. Smaken är medelfyllig, rikt texturerad och något fet med en elegant frukt och god syra som skapar en utsökt balans. Vinet är som en dröm tillsammans med en grillad piggvar med citron- och örtsmör. Vinet, som kommer från ansedda Jordan Wines i Stellenbosch, jäser i 228 liter stora franska ekfat, 92 procent är nya och resten ett år gamla. Vinet går igenom malolaktisk jäsning och lagras på sin jästfällning med viss bâtonnage (omrörning av jästfällningen) under 13 månader.

Jordan Nine Yards Chardonnay

399,00 kr


Doften är medelstor med en djup och koncentrerad och solmogen men samtidigt sval och elegant frukt med nyanser av gula plommon, lime och citrusskal, därtill med en diskret nötig och rostad fatnyans. Smaken är medelfyllig, rikt texturerad och något fet med en elegant frukt och god syra som skapar en utsökt balans.

San Polo Brunello di Montalcino Podernovi 2017

San Polos vingårdar i Toscana är belägna närmare 450 meter över havet. Här är jordarna magra och steniga, vilket ger perfekta förutsättningar för sangiovese med hög kvalitet. Här arbetar de med att lyfta varje enskilt vingårdsläge och dess unika terroir. Här har vi en Brunello di Montalcino DOCG som har en fruktig doft med inslag av röda bär, viol, örter, ceder, vanilj, kaffe, kryddor och fat. Smaken är fyllig, djup och komplex med elegans, välbalanserad tanninstruktur och en härligt lång eftersmak.

Marilisa Allegrini, den första italienska kvinnan som dök upp på omslaget till Wine Spectator, leder ett företag som drivs av passion, framsynthet och respekt för naturen. Från sin familjs egendom i Valpolicella, Veneto, tog hon sig 2001 till Toscana för att ge sig ut på en ambitiös resa för att utöka produktionen. Med stor passion och gedigen kunskap drivs egendomen av Marilisa och hennes döttrar Silvia, Carlotta och Caterina Allegrini. Familjen driver även egendomen Poggio Al Tesoro i Bolgheri.

San Polo Brunello di Montalcino

1099,00 kr

1229,00 kr


Ett vin med fruktig doft med inslag av röda bär, viol, örter, ceder, vanilj, kaffe, kryddor och fat. Smaken är fyllig, djup och komplex med elegans, välbalanserad tanninstruktur och en lång eftersmak. 100% sangiovese.

Failla Olivet Ranch Trousseau 2021

Trosseau är en intressant druva som har sitt ursprung i Jura fast här får den skina i en högklassisk vingård som ligger nära Santa Rosa, som ligger i Russian River Valley , Sonoma County, Kalifornien. Producenten är Failla Wines och i glaset finner vi ett nyansrikt vin med toner av körsbär, skogshallon, blodapelsin, ett stråk färska örter, mjuka tanniner och välbalanserade fattoner.

2011 fick Ehren Jordan möjlighet att ta över Olivet Ranch. Vingården ligger på Olivet Road i Santa Rosa, precis intill vingården Olivet Lane, som är känd för att ha producerat några av de första pinot noirerna i Russian River Valley. Förutom pinot noir och chardonnay har han planterat savagnin, gamay och trousseau.

Failla Olivet Ranch Trousseau

499,00 kr


Ett nyansrikt vin med toner av körsbär, skogshallon, blodapelsin, ett stråk färska örter, mjuka tanniner och välbalanserade fattoner.

Divinus de Château Bonnet 2018 och Château Rochemorin 2015

Från Bordeaux och familjen André Lurton hittar vi två riktigt bra viner från två ypperliga årgångar. Divinus är prestigevinet från Château Bonnet där André Lurton bodde i hela sitt liv, och Château Rochemorin är beläget i det prestigefulla ursprungsområdet Pessac-Léognan. Bägge viner kan avnjutas idag, men de är också utmärkta investeringar för framtida smakupplevelser.

Divinus de Château Bonnet

299,00 kr


Vi möts direkt av en attraktiv och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, plommon, björnbär, mörka körsbär, kryddnejlika, kaffe, fat och torkade örter. Stiltypisk, balanserad smak med silkeslena tanniner och en lång eftersmak.

Château de Rochemorin Rouge

659,00 kr


Denna ståtliga magnumflaska bjuder på en komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, ceder, fat, tobak, kryddor och örter. Smakrikt och fylligt med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak. Vinet har fått 91 poäng av Decanter.

Bodegas Faustino

Bodegas Faustino


Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.

Läs mer »