Denna gång har Mats valt ut tre spännande drycker från Österrike. Två torra vita viner av högsta klass och ett läckert och finessrikt rödvin från ”Drottningen av Blaufränkisch”: Dorli Muhr.
Två exempel på Wachaus potential för torra vita viner i världsklass
Vindistriktet Wachau DAC är ett av åtta distrikt inom regionen Niederösterreich. Det är vidunderligt vackert och hela 30 procent av vinodlingarna ligger på branta terrasserade sluttningar ner mot floden Donau. Här en torr riesling som till fullo visar områdets potential för torra vita viner i världsklass. Kellerberg är en av 155 vingårdar i Wachau som är högst upp i kvalitetspyramiden och får namnges på etiketten. I glaset en elegant, fruktig doft med tydligt inslag av mineral, lime, mandarinzest, gröna äpplen och passionsfrukt. Torr, krispig och mycket frisk, fruktig smak med inslag av aprikos, yuzu, mineral och färska örter. Lång, nyanserad eftersmak.
Pichler-Krutzler är ett mycket lyckat team-work mellan två personer som bokstavligen föddes in i vinvärlden, Elisabeth Pichler-Krutzler från en vinfamilj i Wachau och Erich Krutzler kommer från en familj av kända vinodlare i Burgenland. De gifte sig, startade Pichler-Krutzler 2007 och blev mycket snabbt lysande stjärnor på den internationella vinhimlen. Weingut Pichler-Krutzler har sin bas i byn Oberloiben, nära Dürnstein i distriktet Wachau och förfogar idag över 13 hektar förnämliga vingårdar med gamla vinstockar på kullarna i det unika landskapet kring Donau, med klassiska lägen som Klostersatz, Loibenberg, Kellerberg och Pfaffenberg. Här odlar man främst Riesling och nationaldruvan Grüner Veltliner samt en liten mängd Pinot Blanc.
Vi fortsätter på samma tema med exklusiv vingård från Wachau, men denna gång baserad på Österrikes nationaldruva grüner veltliner. Här får vi ett mycket högkvalitativt vin med nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av mineral, generös gul frukt, ton av honungsmelon och vitpeppar. Torr, mycket frisk och något kryddig smak med generös frukt, inslag av mineral, päron, örtkryddor och en liten nötig ton. Ypperlig intensitet och smaklängd.
Peter Veyder-Malberg är mannen bakom Weingut Veyder-Malberg i österrikiska Wachau. Innan han kom in i vinets värld arbetade han i många år med formgivning och marknadsföring. Han bytte väg i livet och utbildade sig till vinmakare i Napa Valley som följdes av ytterligare vinutbildning i Schweiz. Under några år arbetade han med skörden hos flera vinproducenter runt om i världen, bland annat Keller i Tyskland och Fattoria di Montemaggio i Toscana. Sedan 2008 är Peter Veyder-Malberg sin egen och äger några hektar terrasserade vingårdar med gamla stockar runt om i Wachau.
Veyder-Malberg Wösendorfer Ried Hochrain Grüner Veltliner
Nyanserad, fruktig, kryddig doft med inslag av mineral, generös gul frukt, ton av honumgsmelon och vitpeppar. Torr, mycket frisk och något kryddig smak med generös frukt, inslag av mineral, päron, örtkryddor och en liten nötig ton.
Nyanserat och elegant från "Drottningen av blaufränkisch"
Här blir smaklökarna hänförda av en ljuvlig blaufränkisch. En nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av mineral, jordgubbar, körsbär, viol och örtkryddor. Smakrikt, nyanserat vin med fin frukt och balanserade tanniner. Inslag av mörka körsbär, skogshallon, mineral och lakrits. Lång, elegant eftersmak.
Dorli Muhr äger 10 hektar odlingar av Blaufränkish på Spitzerberg fördelat på mer än 20 olika vingårdslotter. Alla lotter vinifieras och lagras var och en för sig. Druvorna från de äldsta stockarna (40 - 60 år) och de allra bästa lotterna väljs ut till prestigevinet Spitzerberg
Dorli Muhr har sin verksamhet i vinbyn Prellenkirchen i regionen Carnuntum några mil öster om Wien mot den slovakiska gränsen. Dorli Muhr kallas "Drottningen av blaufränkisch" i Österrike och hon brukar säga att det är ett vin som är en syntes av druvorna pinot noir, nebbiolo och syrah. Blaufränkisch kan jämföras med en prima ballerina, som först behöver bygga upp musklerna för att klara av att utföra de svåra piruetterna, samtidigt som resultatet ska se lätt och elegant ut.
Dorli Muhr Ried Spitzerberg 2017
Nyanserad, kryddig smak med fin fruktighet och välbalanserade tanniner, inslag av mineral, mörka körsbär, plommon, salvia, lakrits och en liten sälta.
Här hittar du ett 20-tal viner från välkända vinhus som alla har det lilla extra, de bär med sig en historia som väntar på att förmedlas. Flertalet har fått höga internationella poäng och några finns bara i ett litet antal flaskor.
Tre årgångar av Arnaldo Caprai Collepiano Library
Här får du en vertikal med årgångarna 2008, 2009 och 2010 i en vacker trälåda från den högt ansedda egendomen Arnaldo-Caprai i Umbrien. Vinet är gjort på den lokala druvsorten Sagrantino och är ett kraftigt, komplext vin med stor personlighet och djup. Servera till smakrika rätter av lamm och nötkött.
Arnaldo Caprai Collepiano Library
Komplex, mogen och utvecklad doft med toner av björnbär, mörk frukt, rosenblad, muskot, peppar, lakrits, kryddnejlika och kakao. Smaken är intensiv men mjuk i strukturen med välbalanserade tanniner och väl integrerad kryddig fatkaraktär. Lång eftersmak.
Vinmagasinet Livets Godas omdömen:
2008 Collepiano Montefalco Sagrantino DOCG, 93 poäng
Även om utvecklingen varit stor på egendomen så är man i ett exklusivt producentsällskap där man förvaltat sin kunskap om sagrantinodruvan med bravur. Årgången har en stark ryggrad med mineraliskt breda tanniner i det robusta och eggande fruktfästet. Dadlar, russin och fikon i doftspelet påminner om fruktens mognad, men i gom finns syra, blodcitrus från det stenigt mineraliska fästet och ett kompromisslöst avslut med stor längd. Här har vi tio år till utan att frukten kommer att tröttna, men idag, dekantera och voila…
2009 Collepiano Montefalco Sagrantino DOCG, 92 poäng
Inne på 14 året efter skörd och i stort rör sig inte vinet med stora muskler i sin grundkraft, dock med omfång i uttrycket och ett fast slipat tannindriv i den vitalt välutvecklade fruktigheten som har den snabbaste mognadsprocessen av de tre vinerna i denna fina låda. Där skönjer vi lätt aromatiskt tobak, lavendel och salviakryddade nyanser av körsbär, fikon, russin och cederstramad cassis med återigen en förnimmelse av Bordeaux. Bra kryddigt fäste i fruktens crescendo. Ypperligt restaurangvin i dekanterad form som intas idag och inom de kommande fem åren.
2010 Collepiano Montefalco Sagrantino DOCG, 93 poäng
En mycket attraktiv och omedelbar årgång av vinet med energi, kraft och finess. En läcker lakritsmyntad sötma ruvar i den mineraliskt centrifugerade fruktens djup, som speglar ceder- och tobaksdragna körsbär, cassis och björnbär, med piggt mogna plommon i släptåget. Finurlig apelsinzest ger en ljus, frisk framtoning och även om tannindrivet är markerande så föreligger en transparent fokusering som ger fina andningshål, liksom bra fruktigt omfång och därmed jobbar vi med vinet och inte emot. Vi skrev omedelbar vilket är sant, men vinet befinner sig trots detta i en medelålder och har fina år framför sig. Intas således idag och under de kommande åtta åren.
Ett riktigt bra vin från högt klassad chablisproducent
Domaine de Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. År 2018 steg hon åt sidan och lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.
Domänen äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. Vingårdarna och vinerna är ekologiskt certifierade.
Chablis Grand Cru består endast av 101 hektar av hela Chablis som är drygt 5 000 ha. Grand Cru en enda stor sammanhängande vingård med sju inbördes olika lägen där Vaudésir är en. Druvorna kommer från två lotter av Vaudésir. Ålder på stockarna är 50 och 30 år, handskörd. Jäsning och malolaktisk jäsning i fat 1-5 år gamla. Lagras 14 månader i rostfria ståltankar.
Domaine des Malandes Chablis Grand Cru Vaudésir
En ung med ändå generös doft med inslag av mogen citrus, persika och svagt rostade fat och brioche. Smaken är ung, frisk och intensiv med inslag av citron, mandel, rostade fat och stendamm. Vinet har lång eftersmak. Dekantera vinet minst en timme innan det serveras.
Nyanserat Rhônevin från omtalad vinmakare
Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.
Här får vi ett härligt nyanserat vin med stor och komplex doft med inslag av mogna jordgubbar, lavendel, mörka körsbär, vitpeppar och rosenblad. Ett elegant, medelfylligt vin som är smakrikt med välintegrerade tanniner, toner av jordgubbar, läder, svarta vinbär och örter.
På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan. De har även köpt vingårdsmarker nära Orange som är klassade som Côte-du Rhône Villages.
Med stor nyfikenhet men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.
Inopia Côtes du Rhône Villages Rouge
Inopia Côtes du Rhône Villages Rouge med årgång 2020 har en stor och komplex arom med inslag av mogna jordgubbar, lavendel, mörka körsbär, vitpeppar och rosenblad. Ett elegant, medelfylligt vin med välintegrerade tanniner.
Tre intressanta viner från en mycket högt ansedd producent i Rhônedalen, Paul Jaboulet Aîné, mer känt som Jaboulet. Egendomen grundades redan 1834 i Tain l'Hermitage vid Rhônefloden. År 2006 tog Caroline Frey över domänen och initierade en rad investeringar och förändringar. Den mest betydande var övergången till ekologisk- och biodynamisk produktion. Idag förfogar man över 120 hektar ekologiska odlingar i några av Rhônedalens främsta vingårdar.
Alla tre vinerna är mycket välgjorda och ekologiskt certifierade. De har fått fina omdömen och höga poäng både av svenska och internationella vinjournalister.
Vit pärla från Rhônedalen
De vita vinerna från Rhônedalen står endast för 12 procent (2023) av den totala produktionen. Men de är nästan alltid viner med stor personlighet som förtjänar större uppmärksamhet. Här är det inget som helst undantag. Ett välgjort vin med ypperlig balans och intensitet.
Detta vin som tidigare bara hette Mule Blanche, inkluderar nu även vingården Domaine de Thalabert i namnet. Namnet på vinet kommer från mulorna som hjälper till i de branta vingårdarna. Druvorna kommer från några av de äldsta stockarna i appellationen. Vinet har lagrats på sin jästfällning i en kombination av franska ekfat (80%) och cementägg (20 %), där 5% av ekfaten var nya.
Här är omdömet från den välkände amerikanske vinskribenten James Suckling:
93 poäng (av 100 möjliga)
“A well-composed, balanced and precise blend of 95% marsanne and 5% roussanne. It has notes of preserved lemons, white flowers and some verbena. It’s medium-bodied with a fresh core of succulent white fruit and herbs on the palate.”
Mycket speciell vingård i Crozes Hermitage
Här bjuds vi på en nyanserad och intensiv röd Crozes Hermitage. Denna mycket speciella vingård i Crozes Hermitage refereras ofta som en ”mini Hermitage”, då den ligger på den norra sidan av Hermitage berget och delar samma jordmån som den välkända appellationen, nämligen granit. Uttrycket har mer likheter med sina ”stora syskon” än övriga viner från Crozes Hermitage och behöver ofta lagras ett par år för att nå sin fulla potential.
94 poäng James Suckling:
”A cool and very bright wine with the kind of mountain freshness the syrah grape is capable of in the Northern Rhone. Smoky and fragrant, with notes of verbena, rosemary, thyme and wildflowers.”
Typisk Hermitage från god årgång
Vi avslutar med en av vinvärldens mest kända adresser, Hermitage och här från den goda årgången 2022. Vinet är ett typiskt uttryck för appellationen där druvorna plockas från den östra delen av Hermitage, där de äldsta rankorna är planterade på 1950-talet. Namnet kommer från det lilla stenhuset i vingården som har blå fönsterluckor. Vinet går utmärkt att avnjuta idag, men är även en god investering i framtida smakupplevelser.
Omdöme från den engelska vinskribenten och författaren Jancis Robinson:
17poäng (av 20 möjliga)
“The nose is meaty, spiced, rich and gamey, bloody and ferruginous. A ripe and rounded palate with an opulent mouthfeel – firm and succulent tannins that are well integrated. The fruit is dark, meaty, gamey and spiced.”
Kraftfull och elegant Barbaresco
Barbaresco tillsammans med Barolo är de mest kända och hyllade ursprungen för innedruvan nebbiolo. Ca' del Baios är en egendom som erbjuder stilfulla viner med hög prisvärdhet. Här bjuds vi en intensiv och fruktig doft av körsbär, viol, svartpeppar, lakrits, rosor, plommon och mineral. Kraftig och välbalanserad smak med eleganta tanniner och en lång, harmonisk eftersmak.
De noggrant utvalda druvorna pressas skonsamt och musten får sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar med 15 till 30 dagars skalmaceration. Vinet har lagrats 24 månader i en kombination av botti av slavonsk ek (större fat) och mindre franska ekfat. Vinet lagras ytterligare 6 månader i flaskan före lansering.
Barbaresco Asili
Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter av nöt eller vilt samt olika pastarätter och ostar.
Härlig Barolo från namnkunnig producent
Från den goda årgången 2020 får vi här en härligt nyanserad Barolo från Ceretto som är en av Piemontes högst ansedda producenter. Upptäck ett rikt och livfullt vin med karaktär av bland annat röd frukt, rosor och svart te. Klassisk och harmonisk Barolo med balanserade tanniner. Kan avnjutas idag, men kan även lagras många år om man så önskar.
Familjen Ceretto har länge gjort vin i Piemonte, men det var från och med att de köpte sina egna vinrankor i Barbaresco år 1970 som resan mot att bli en av Piemontes främsta producenter började på allvar. Vineriet Bricco Asili öppnade år 1973 och blev snart ett välkänt namn i regionen.
Cerettos stora styrka ligger i deras hängivenhet till vingården, både vad beträffar att arbeta med några av områdets bäst belägna vingårdar och vad gäller hänsyn till naturen och hållbar odling. Från årgång 2015 är samtliga viner ekologiskt certifierade. Detta vin är en blandning av flera högklassiga vingårdar i Barolo.
Ceretto Barolo
Serveras som bäst vid 16-18°C till traditionell, elegant italiensk mat såsom risotto, raguer av olika slag eller pasta med tryffel från Alba.
Mångfacetterad Rioja från ovanlig variant av Tempranillo
Här bjuds vi en riktig bra Rioja som också har skrivits upp av flera svenska vinskribenter. I glaset en mångfacetterad upplevelse. Komplexa dofter av mogna frukter integreras smidigt med rostade toner från fatet. Smaken är balanserad och fyllig med välintegrerad syrlighet och rundad tannin. Den långa eftersmaken präglas av en söt sensation från fatrostningen, och avslutningen är minnesvärd med toner av mogna frukter och nötter.
Tempranillo peludo, som betyder luden Tempranillo. ”Luddet” sitter bakom bladet och skyddar druvan under mognadsprocessen. Till slut faller bladet bort och solen kan komma in och ge mer kraft och skjuts till druvan. Skörden plockades i 15 kg lådor. Jäsningen genomförs vid 28ºC i
10000 kg stora tankar med maceration under 20 dagar. Vinet lagrades i 22 månader i franska ekfat från Allier.
Familjen Faustino, vars historia sträcker sig över fyra generationer, har länge varit en del av vinmakningstraditionen i regionen. År 1990 öppnade de Bodegas Campillo, och med hjälp av två generationer har de tagit verksamheten till nya höjder.
Campillo Raro
Passar fint till stekt lamm, grillat iberisk griskött, T-bonesteak. Gryta med nötkött och grönsaker. Iberisk skinka. Grillad tonfisk.
Cornas med 25 år på nacken
Cornas-vinodlingarna växer på västra sidan av Rhônefloden. De branta, sluttningarna som vetter mot öst bildar en naturlig amfiteater som skyddar vinrankorna från kalla vindar. Syrah är den enda tillåtna druvsorten i appellationen och den uttrycker sin fulla styrka och kraft i denna unika terroir. Här får vi ett härligt vin med hela 25 år på nacken signerat den namnkunnige Xavier Vignon.
Årgång 2000 präglades av varmt och fuktigt väder vilket ledde till högre avkastning och en del röta men skörden var över lag bra. Cornas är en av appellationerna som producerade några av de bästa vinerna från denna årgång. Detta vin har genomgått en lång urlakning och lagring i stora ekståndare innan buteljerandet år 2022.
Xavier Vignon Cornas 2000
Vinet erbjuder toner av mörka frukter med ett kryddigt och pepprigt avslut som även ger toner av lakrits. Vinet passar till smakrika rätter av kött och mustiga vegetariska rätter.
Cornas åldrad med skönhet
Xavier Vignon är en av Rhônedalens mest kända producenter. Han är mest förknippad med den södra delen men här har vi en riktig pärla från Cornas, som ligger i norra Rhônedalen. Här får vi ett vin med aktningsvärd ålder som verkligen åldrats med skönhet. I doften bjuds det toner av svarta vinbär, blåbär, körsbär, svarta oliver och läder. I gommen dominerar söt citrusfrukt och söta kryddor vilket leder till en frisk och livlig avslutning.
Årgång 1994 präglades av en varm och torr sommar med några välkomna regnskurar i början av september. Vinet mognade i stora nya och gamla foudres (större ekståndare), vilket mjukade upp tanninerna och begränsade inslaget av fattoner. Vinet buteljerades år 2022.
Cornas-vinodlingarna växer på högra sidan av Rhône. De branta, sluttningarna som vetter mot öst bildar en naturlig amfiteater som skyddar vinrankorna från kalla vindar. Syrah är den enda tillåtna druvsorten i appellationen och den uttrycker sin fulla styrka och kraft i denna unika terroir.
Xavier Vignon Cornas 1994
Vinet buteljerades år 2022 och erbjuder toner av svarta vinbär, blåbär, körsbär, svarta oliver och läder. På gommen dominerar söt citrusfrukt och söta kryddor vilket leder till en frisk och livlig avslutning.
Toppen av pyramiden i Beaujolais
Fleurie är en av de tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden i Beaujolais och är normalt fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här har vi en mycket nyansrik och högklassig Fleurie från en riktig topproducent. I glaset en nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av vildhallon, körsbär, lakrits och mineral. Komplex, frisk, fruktig smak med kryddiga toner, inslag av mineral, röda bär och örter. Lång, nyanserad eftersmak.
Södra Bourgogne upplever idag en formidabel vinrevolution och Domaine Jules Desjourney är bland de främsta som leder den nya utvecklingen. Här har de senaste åren skapats viner som fått experterna att tappa hakan. Bakom firmanamnet Domaine Jules Desjourneys döljer sig Fabien Duperray, en framgångsrik vinhandlare som efter många år som förmedlare av viner från storheter som Perrot-Minot och Domaine de la Romanée-Conti fick chansen att göra egna viner. Hans biodynamiska och unika Beaujolaisviner kommer från ägor i Fleury, Morgon och Moulin-à-Vent. Gamaydruvorna växer på urgamla stockar och skördeuttaget är extremt lågt. Här råder total frånvaro av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Druvorna jäser i hela klasar med naturlig jäst och användningen av svavel är minimal och sker först året efter skörd när vinernas arom utvecklats för att göra lång lagring möjlig.
Fleurie Madone
Nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av vildhallon, körsbär, lakrits och mineral. Komplex, frisk, fruktigt smak med kryddiga toner, inslag av mineral, röda bär, mineral och örter. Lång, nyanserad eftersmak.
Tre århundranden av vinmakarhistoria
Frans K Smit Red Blend är ett prestigevin från egendomen Spier som har anor från 1692. I glaset framträder först en känsla av cigarrlåda men också intensiva mörka och röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, mintchoklad, blyerts, cigarrlåda och blöt kalksten. I smaken som är fint balanserad finns toner av svampskog, torkade frukter, läder och ett stråk av viol och torkade svarta vinbär.
Frans Smit och hans team har utnyttjat 3 århundraden av vinmakarhistoria för att förvandla Spier till en internationellt erkänd vingård i Stellenbosch. De skapar distinkta blandningar och identifierar regionala vingårdar som är några av Kapstadens bäst bevarade hemligheter. Hans filosofi är att respektera vad vingården ger dig. Alla varieteter i blandningen är av Helderberg-ursprung, odlade i plotter nära varandra men på olika höjder och med olika förutsättningar. Helderbergs gyllene triangel inom visslande avstånd från den svala Atlanten, har jordar som är kända för att producera Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot med en oöverträffad åldrandepotential.
Frans K Smit Red Blend
Ett vin med intensiva röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, myntchoklad och kalkhaltighet. När du lyfter glaset kommer du först att slås av mörka frukter men sedan svänger dofterna tillbaka till violer, cigarrlåda och blyertsflis.
Sydafrikanskt prestigevin
Vinet Two Centuries Cabernet Sauvignon är en av Nederburgs prestigeviner och har rönt mycket stor uppmärksamhet internationellt. Här bjuds vi på årgång 2018 som har en generös och nyansrik doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, fat, kryddnejlika, och en fläkt av orökt piptobak, kaffe och mörk choklad. Det är ganska mycket tanniner men de är väl mogna och har en finkornig struktur. Strävheten balanseras upp mycket väl av vinets fruktighet och smakrikedom. Vinet har en mycket bra balans samt komplexitet och i den ypperliga smaklängden finner man mörka frukter, cassis, kryddighet, mörk choklad och väl integrerade fat.
Druvorna som handplockades kommer från två områden Groenekloof (Darling) och Simondium (Paarl). Vingårdarna är obevattnade och selektionen vid skörden är mycket strikt. Ytterligare selektering genomförs vid ankomst till vineriet och sedan följde kallmacering under två dagar vid 10 grader. Jäsningen genomfördes vid en temperatur av 24º C till 27º C och vinet fördes sedan till ekfat för den malolaktiska jäsningen. Vinet lagrades i 100% nya fat från fransk ek under 31 månader och endast de bästa faten fick ingå i den slutgiltiga blandningen.
Nederburgs historia tar avstamp 1791, då en tysk immigrant vid namn Philip Wolvaart köpte köpte 49 hektar mark i Paarl Valley och började odla vin. Sedan dess har resan nästan enbart gått uppåt, och vingården har fått priser som Winery of the Year 2011, och hela fem gånger har Nederburg utsetts till en av de 50 mest beundrade vinmärkena.
Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon 2018
Two Centuries Cabernet Sauvignon 2018 har en generös och nyansrik doft. Det är ganska mycket tanniner men de är väl mogna och har en finkornig struktur. Strävheten balanseras upp mycket väl av vinet fruktighet och smakrikedom.
Chablis från Fourchaume - högt klassad Premier Cru
Domaines des Malandes gör mycket stilfulla viner med ren snygg frukt och den strålande mineralkänsla som gör Chablis till det unika vin det är. Hög syra med rena fina citrustoner plus den lätt kritiga känslan av riven sötmandel ger bokstavstrogna chablisviner som försvarar sin plats hos de mest krävande vinälskarna. Fourchaume är en mycket högt klassad Premier Cru och här bjuds vi en nyanserad doft med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.
Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume
Ett riktig smakupplevelse får du med denna Chablis! Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk, ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet.
Välgjort och nyanserat vitvin från Faugères
Château Estanilles är en tongivande producent i vinområdet Faugères som ligger i Languedoc. Det är ett vackert böljande landskap med kullar och mäktiga berg i siluetten. Här får vi från den skifferrika jorden ett riktigt välgjort vin baserat på druvorna marsanne och roussanne. Det är ett välbalanserat vin med doft av exotiska frukter och florala inslag. I smaken finner man citrus, exotisk frukt, verbena och en tydlig mineralton.
De ekologiska druvorna skördades för hand, sedan gjordes ett noggrant urval innan de hela klasarna pressades. Vinet fick sedan jäsa i nya ekfat i 8–10 månader.
Karaktärsfull chardonnay från hyllad vingård i Gisborne
Här fångas verkligen egenskaperna hos den spektakulära vingården McDiarmid Hill i Gisborne. Vinet erbjuder en medley av tropiska fruktaromer, fikon och rostade nötter. Gommen är sömlös texturerad, vilket leder till en finish förlängd av fin syra. Detta koncentrerade vin behåller en fin balans och nyansrikedom. Druvklasarna fick jäsa i sin helhet med hjälp av den naturliga jästen. Vinet lagrades 11 månader på fransk ek med battonage (omrörning av jästfällningen) var 2–3 vecka.
Villa Maria McDiarmid Hill Chardonnay
Detta koncentrerade vin behåller en balans gör att det kan drickas nu för omedelbar njutning men kommer i slutändan att dra nytta av mognad och utveckla spännande komplexitet under de kommande 5-8 åren.
Champagne med höga poäng
Denna champagne kammade hem 93 poäng i Decanter World Wine Awards 2022. Cuvéen består av 70% pinot noir och 30% chardonnay, varav 40% är reservviner. Basårgången är 2016, en årgång med en liten men högkvalitativ avkastning, och som källarmästare Cédric Jacopin beskriver som mycket komplex. I glaset möts vi av delikata dofter av blommor, citrus, stenfrukt, nybakt bröd och mineral. Vinet har en behagligt mjuk mousse och en fin balans mellan fräschör och struktur.
Saint-Réol är ett kooperativ som grundades 1962 av 58 vinodlare i den Grand Cru klassade byn Ambonnay. Idag har man vuxit till över 230 medlemmar som representerar några av regionens bästa vingårdar. Kooperativet skördar och vinifierar druvor uteslutande från Grand Cru vingårdar
Saint Réol Brut NV
Ljust guldfärgad med en behagligt mjuk mousse. I vinet möts delikata dofter av vita blommor med aromer av citrus, stenfrukt och mineral i en fin balans mellan fräschör och struktur.
En av Spaniens mest respekterade vinegendomar
Här visar verkligen tempranillo druvan upp alla sina behag! Druvorna pressas skonsamt och sedan får musten jäsa i ståltank. 28 dagars kallmaceration. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i nya franska ekfat. Vinet har lagrats 24 månader i en kombination av franska (80%) och amerikanska (20%) ekfat, varav största delen är nya fat. Vinet lagras sedan ytterligare 48 månader på flaska.
Bodegas Protos i Ribera del Duero är en av Spaniens mest respekterade vinegendomar och grundades redan 1927 av en grupp vinodlare. Protos anses allmänt vara en av de första producenterna som skapade internationellt erkännande för Ribera del Dueros unika förutsättningar. Namnet "Protos", betyder "först" på grekiska, vilket symboliserar dess banbrytande anda inom den spanska vinvärlden.
Protos Gran Reserva
Uttrycksfull och komplex doft av mogna mörka bär, kakao, kryddor, rostade fat, tobak, mineral, smörkola och vanilj, samt en liten finstämd rökighet. Runt, fylligt och välbalanserat. Elegant och lång eftersmak med silkeslena tanniner.
En färgstark chenin blanc från Sydafrika
Att Sydafrika går från klarhet till klarhet vad det gäller druvan chenin blanc är det ingen tvekan om, och här hittar vi ytterligare ett attraktivt och välgjort vin från Jordan Wines.
Vinet görs av druvor från en vingård belägen 220 meter över havet, planterad 1982 i en lerhaltig granitjord. Druvorna skördas under den första hälften av februari, pressas långsamt i hela klasar och efter att musten har fått sedimenteras i två dygn jäser omkring två tredjedelar av musten i 228 liter stora franska ekfat varav 30 procent nya fat. Resten jäses i ståltankar för att bevara vinets fräschör. Vinet mognar på sin jästfällning under nio månader med viss bâtonnage, det vill säga omrörning av jästfällningen.
Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc
Det är medelfylligt med tydligt tropiskt fruktig smak med en god fräschör och en viss karaktär av ekfaten, främst en krämig textur och lätt nötig nyans. Doftmässigt noteras gul stenfrukt, söt citrus, citronskal och honung samt en liten vaniljnyans av ekfaten och totalt sett är det ett välbalanserat vin med bra längd.
Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den näst intill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.
På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan.
Med stor nyfikenhet, men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia, började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.
Rotem & Mounir Saouma Magis Châteauneuf-du-Pape Blanc
Vi börjar med det riktigt läckra vita vinet som är både kraftfullt och intensivt samtidigt som det uppvisar en påtaglig elegans. Ett komplext vin med välbalanserad syra och flintrökig mineralitet. Stor arom med toner av gula äpplen, citrus, päron och mineraler.
Vinet har fått 96 poäng i Wine Spectator och var även med på deras lista över de 100 bästa vinerna 2024.
Rotem & Mounir Saouma Omnia Châteauneuf-du-Pape Rouge
Det röda Châteauneuf-du-Pape vinet är från toppårgången 2018. Vinet har en fin syra och markerade tanniner med toner av viol, mogna röda bär, örter och mineraler i en sammanhängande, nyanserad och lång finish. Vinet har fått 96 poäng i både Wine Spectator och Wine & Spirits Magazine
Omnia Châteauneuf-du-Pape Rouge
En blend av grenache, syrah och mourvèdre. Druvorna pressas som hela klasar och vinet har lagrats två år på jästfällningen i en blandning av ekfat om 228- och 500 liters ekfat från Jupilles i Loire.
Finca Sophenia Synthesis Malbec
Finca Sophenia är en välkänd argentinsk vinegendom belägen i regionen Gualtallary, Tupungato, i den högt belägna Mendoza-dalen i Argentina. Vid grundandet 1997 valde Roberto Luka och affärspartnern Gustavo Benvenuto namnet Finca Sophenia som en hyllning till sina döttrar; Sophia och Eugenia. Firman har snabbt gjort sig ett namn för att producera högkvalitativa och hållbara viner.
Finca Sophenia Synthesis Malbec har fått 95 poäng i vintidningen Decanter. Druvorna kommer från Finca Sophenias vingård i underregionen Gualtallary (Mendoza, Uco Valley) på cirka 1200 meter över havet. Druvorna kommer från olika delar av vingården som har olika förutsättningar. Det ger en komplexitet och nyansrikedom till den slutliga blandningen. Vinet lagras ett år i nya franska ekfat. Ekfatskaraktären sammanflätas här med druvans fruktighet till angenäm helhet.
Finca Sophenia Synthesis Malbec
I glaset en intensiv aromatisk expression med blommiga inslag som viol, lavendel, rosor, kryddiga dofter som svartpeppar kombinerat med mogna röda frukter, plommon och körsbär. Dess lagring i franska fat ger den eleganta rökiga och tobaksaromer kombinerat med toner av mocka. På gommen presenterar den en söt och generös frukt, full och koncentrerad kropp med en ihållande och elegant avslutning.
Champagne Bauchet Contraste Blanc de Noirs
Här hittar du en attraktiv och prisvärd champagne helt baserat på druvan pinot noir. Vinet har en fint nyanserad doft med inslag av röda äpplen, kvitten, rostat bröd, torkad frukt samt en elegant fläkt av blommor och honung. Smaken är intensiv med ypperlig komplexitet och smaklängd, där man finner toner av både röda äpplen, torkade skogshallon, rostat bröd, nötter och mineralitet. Avnjut gärna till en smörstekt rödtunga (panerad i mjöl och lite ströbröd) med stekta skogschampinjoner.
Pinot Noir-druvorna kommer från Champagne Bauchets egna vingårdar i Côte des Bar och Montagne de Reims. 20% av basvinet är äldre lagrade reservviner och efter den andra jäsningen på flaskan lagras vinet med jästfällningen minst 24 månader.
Champagne Bauchet är ett familjeföretag som grundades 1920 och drivs idag av den 4:e och 5 generationen genom Robin och Florence. Champagnehuset med de urgrävda källarna är beläget i Bisseuil (Montagne de Reims). I genomsnitt har en vingårdsägare i Champagne 2,5 hektar, men Bauchet har 34 hektar fördelat både i Côte des Blancs, Montagne de Reims och i Côte des Bar. Champagne Bauchets görs helt och hållet från de egna vingårdarna och 250 000 flaskor välgjord champagne säljs varje år.
Champagne Bauchet Contraste Blanc de Pinot Noir, Extra Brut
Champagne Bauchet Contraste Blanc de Pinot Noir, Extra Brut, har en fint nyanserad doft med inslag av röda äpplen, kvitten, rostat bröd samt en elegant fläkt av blommor. Smaken är intensiv med komplexitet, där man finner toner av både äpplen, torkade skogshallon, rostat bröd, nötter och mineralitet.
Jordan Nine Yards Chardonnay
"Vinet har fått sitt namn från uttrycket ""The whole nine yards"" - hela vägen! och det har man verkligen gått i detta fall. 100% Chardonnay från de bästa odlingslägena, lågt skördeuttag ger högre komplexitet. Fatlagrat och endast lätt filtrerat är detta ett vin som håller den Sydafrikanska flaggan högt! I glaset en medelstor, djup och koncentrerad doft och solmogen men samtidigt sval och elegant frukt med nyanser av gula plommon, lime och citrusskal, därtill med en diskret nötig och rostad fatnyans. Smaken är medelfyllig, rikt texturerad och något fet med en elegant frukt och god syra som skapar en utsökt balans. Vinet är som en dröm tillsammans med en grillad piggvar med citron- och örtsmör.
Vinet, som kommer från ansedda Jordan Wines i Stellenbosch, jäser i 228 liter stora franska ekfat, 92 procent är nya och resten ett år gamla. Vinet går igenom malolaktisk jäsning och lagras på sin jästfällning med viss bâtonnage (omrörning av jästfällningen) under 13 månader.
Jordan Nine Yards Chardonnay
Doften är medelstor med en djup och koncentrerad och solmogen men samtidigt sval och elegant frukt med nyanser av gula plommon, lime och citrusskal, därtill med en diskret nötig och rostad fatnyans. Smaken är medelfyllig, rikt texturerad och något fet med en elegant frukt och god syra som skapar en utsökt balans.
Failla Olivet Ranch Trousseau 2021
Trosseau är en intressant druva som har sitt ursprung i Jura fast här får den skina i en högklassisk vingård som ligger nära Santa Rosa, som ligger i Russian River Valley , Sonoma County, Kalifornien. Producenten är Failla Wines och i glaset finner vi ett nyansrikt vin med toner av körsbär, skogshallon, blodapelsin, ett stråk färska örter, mjuka tanniner och välbalanserade fattoner.
2011 fick Ehren Jordan möjlighet att ta över Olivet Ranch. Vingården ligger på Olivet Road i Santa Rosa, precis intill vingården Olivet Lane, som är känd för att ha producerat några av de första pinot noirerna i Russian River Valley. Förutom pinot noir och chardonnay har han planterat savagnin, gamay och trousseau.
Failla Olivet Ranch Trousseau
Ett nyansrikt vin med toner av körsbär, skogshallon, blodapelsin, ett stråk färska örter, mjuka tanniner och välbalanserade fattoner.
Divinus de Château Bonnet 2018 och Château Rochemorin 2015
Från Bordeaux och familjen André Lurton hittar vi två riktigt bra viner från två ypperliga årgångar. Divinus är prestigevinet från Château Bonnet där André Lurton bodde i hela sitt liv, och Château Rochemorin är beläget i det prestigefulla ursprungsområdet Pessac-Léognan. Bägge viner kan avnjutas idag, men de är också utmärkta investeringar för framtida smakupplevelser.
Divinus de Château Bonnet
Vi möts direkt av en attraktiv och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, plommon, björnbär, mörka körsbär, kryddnejlika, kaffe, fat och torkade örter. Stiltypisk, balanserad smak med silkeslena tanniner och en lång eftersmak.
Château de Rochemorin Rouge
Denna ståtliga magnumflaska bjuder på en komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, ceder, fat, tobak, kryddor och örter. Smakrikt och fylligt med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak. Vinet har fått 91 poäng av Decanter.