Ny pinot noir från en av Chiles bästa vinmakare.

Nu lanseras en utomordentlig pinot noir från den hyllade chilenska vinproducenten Leyda. Vinet släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 28/9 kl 10.00. 

Leyda Lot 21 Pinot Noir

Missa inte denna utomordentliga pinot noir från den hyllade chilenska vinproducenten Leyda. Vinet släpptes i Systembolagets tillfälliga sortiment den 28/9.

Det svala klimatet och jordmånen i Leydadalen samt de låga skördeuttagen ger viner med en härlig nyansrikedom, intensitet och elegans.

Leyda Lot 21 Pinot Noir har en nyanserad doft med inslag av röda och mörka frukter, apelsin, kryddor samt en fläkt av blommor och lätt rökighet. Smaken har bra intensitet med toner av röda och mörka frukter, apelsin, kryddor, samt ett stänk av blommor, svampskog och rökta charkuterier. Vinet är härligt elegant och balanserat.

Strikt urval från jord till flaska

Leyda har tre små begränsade vingårdsdelar som är utvalda utifrån sin jordmånskomposition. Den första delen har en järnrik granitjord som vetter mot söder. Den andra delen en lerjord med kalk som vetter mot nordost, och slutligen en del som har kalkrik jordmån som vetter mot nordväst.

De tre vingårdsdelarna skördades vid tre olika tillfällen mellan den 13:e-20:e mars. Skörden begränsas till cirka 1 kg per planta för att ge koncentration och intensitet till druvorna. Vid skörden som sker för hand görs ett strikt urval. 

Pinot Noir från Leyda:

Den andra selekteringen sker vid sorteringsbordet i vineriet där man endast tar med de bästa klasarna. Cirka 20 procent av klasarna avstjälkades ej och de återstående klasarna sorterades igen, druva för druva innan de krossades. 

Druvorna får sedan urlaka i musten (vid 8-10°C) under tre dagar innan de fermenteras med hjälp av den naturliga jästen. 18% av vinet lagras sedan i orostade 2000 liters ekståndare, 51% i cementtankar och 31% i 300 liters fat av fransk ek.

Viviana Navarrete en av Chiles främsta vinmakare

Viviana Navarrete

Viviana har varit chefsvinmakare hos Viña Leyda sedan 2007 och anses vara en av Chiles främsta vinmakare. Hon har fått en rad olika utmärkelser genom åren och blev bland utsedd som årets vinmakare 2020 av den tongivande vinjournalisten Tim Atkins. 

Madeleine Stenewreth som är en av tre svenskar som innehar den åtråvärda titeln Master of Wine placerar Vivianne bland de tre bästa vinmakarna i Chile. Hennes mål är att kunna göra det bästa pinot noir vinet från Nya Världen, och visionen är att hennes viner till fullo ska präglas av det svala klimatet, både vad det gäller komplexitet, fräschör och elegans.

Viña Leyda en klart lysande stjärna i Leydadalen

Viña Leyda var pionjär i Leydadalen när de planterade vinstockar där 1998. De låg även bakom att området fick en egen ursprungsbeteckning 2002 som heter DO Valle de Leyda. Viña Leyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en 8 kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 164 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet. På Viña Leydas logo och på etiketter finns en bild på den vackra och välkända blå tågstationen i Leyda som dessvärre brann ner 1983. 

Viña Leyda har två vingårdar El Granito och El Maítén. Vingårdarna skiljer sig mycket i både jordmån, mikroklimat och topografi vilket ger olika uttryck och karaktär till vinerna. El Granito ligger endast 4 km från Stilla havet är 75 hektar stor och är planterad med följande druvsorter, pinot noir (39 ha), sauvignon blanc (17 ha), chardonnay (10ha), sauvignon gris (5 ha) och riesling (4 ha). Jordmånen är över 120 miljoner gammal och basen är en granitrik jord med olika proportioner av järn, stenar och kalk på de olika vingårdsdelarna. 

El Maitén ligger 12 kilometer från havet är 88 hektar stor har följande druvsorter pinot noir (49 ha), sauvignon blanc (20 ha), syrah (10 ha), and chardonnay (9 ha). Här är jordmånen granitrik med mycket järn och vissa delar är rika på kalk.

Leydadalen i Chile

Havsvindar ger viner med nyansrikedom och elegans

De senaste åren har de svalare odlingsområdena i Chile fått stor uppmärksamhet. Där odlas druvor som trivs och frodas i ett svalt klimat som riesling, chardonnay, sauvignon blanc och pinot noir. Svalare odlingsområden i Chile är bland annat Leyda, San Antonio, Bio-Bio, och stora delar av Casablanca och Limari. 

Om man mäter de högsta temperaturerna under året så har Valle de Leyda den lägsta siffran av alla Chiles vinregioner. På morgonen kommer dimman in från havet och på eftermiddagarna blir det soligt, men ändå svalt på grund av havsvindarna. Detta ger en längre mognadscykel för druvorna och därigenom längre tid att bilda goda smak- och aromämnen. Vinerna får en fin nyansrikedom, en frisk syra, och en fräsch fruktighet. 

Idag finns det 10 producenter inom appellationen som tillsammans har 1900 hektar vinodlingar. Leydadalen ligger på den 33:e sydliga breddgraden väster om den kustnära bergskedjan, Cordillera de la Costa (vinområdet Casablanca ligger på den östra sidan om bergen). 

Viña Leydas filosofier kring odling och vinframställning 

I begynnelsen gjorde Viña Leyda en mycket omfattande geologiskt analys genom att bland annat borra 200 olika hål i marken. Tomás Rivera är sedan 2012 ansvarig för arbetet i vingården och gårdarna är uppdelade i många olika små delar utifrån mikroklimat och topografi. 

De arbetar mycket med att välja ut de bästa druvklonerna och den optimala bevattningen för de olika vingårsdelarna. Druvstockarna är planterade med hög densitet och man tar ut låga skördeuttag per planta.

Skörden sker alltid för hand tidigt på dagen och selektionen är omfattande både ute på vingården och vid ankomsten till vineriet. Jäsningen sker vid förhållandevis låga temperaturer och inga vita viner genomgår malolaktisk jäsning. För att bevara druvornas karaktär och fräschör använder man betongtankar, inga nya ekfat och orostade 2000-liters ekståndare. 

Fler intressanta viner från Leyda:

Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc

139,00 kr


Ett Sauvignon Blanc från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, minereal, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah

139,00 kr


Ett Syrah med en fruktig och nyanserad doft med inslag av björnbär, kryddor, vitpeppar, fat och lagerblad. Vinet är medelfylligt och fruktigt med mogna fina tanniner och bra smaklängd.

Leyda Reserva Riesling

109,00 kr


Leydas Riesling har en attraktiv doft med inslag av grillad citron, lime, gröna äpplen, persika och en fläkt av blommor. Smaken är torr, frisk och aromatisk med toner av lime, citron, citrongräs, mineral och ett stråk av apelsinskal.