Denna gång har Mats tittat närmare på vinområdet Rioja och valt ut tre viner som väl speglar ursprungets karaktär och potential. De två första vinerna baseras främst på tempranillo medan det sista har garnacha i ensam majestät. Det finns enbart ett fåtal flaskor kvar av de årgångar som presenteras.
De berömda röda vinerna från Rioja med lagringsbeteckningarna reserva och gran reserva, ger en av världens mest distinkta vinstilar. Riojas första guldålder var i slutet av 1800-talet då man kunde expandera kraftigt på grund av man ännu inte drabbats av vinlusen som slagit ut den franska vinproduktionen. Nu började man också förädla vinerna i ekfat som var normen i de kända franska vindistrikten. Mycket lång fatlagring blev standard och vinerna fick en tydlig kryddighet från ekfaten, samt toner av torkad frukt, svamp, nötter och läder från den långsamma syresättningen.
På 1800-talet var det brist på bra europeisk ek och vad det gäller Spanien föll valet på den mindre dyra eken från Nordamerika. Den amerikanska viteken är aromatisk och ger tydligt kryddiga aromer av vanilj och kokosnöt till vinet. I modern tid använder man fat både från fransk och amerikansk ek och det är vanligt att man behåller mer av vinets fruktighet och låter faten stå lite mer i bakgrunden. Men att ekfaten fortfarande har en viktig roll är mer än tydligt.
Två läckra årgångar Gran Reserva från Campillo
Bodega Campillo som byggdes 1990 var den första vinproducenten i Rioja att lägga särskild stor fokus på arkitekturen, något som har kommit att bli allt vanligare nuförtiden då arkitektur och vin är nära sammanlänkade. Egendomen ligger vid den medeltida staden Laguardia vid foten av Sierra de Cantabria, i vinområdet Rioja Alavesa. Det är mycket vackert och 50 hektar vingårdar ligger i anslutning till den slottsliknande byggnaden.
Årgång 2016 är en mycket bra årgång och det här vinet bjuder på en fascinerande kombination av mogna frukter som björnbär och mullbär, ackompanjerat av subtila toner av bakverk, söta kryddor, och rostade toner från fatet. Smaken är elegant och kraftfull, med exceptionellt runda tanniner och en harmonisk balans mellan mogen frukt och ek. Eftersmaken är lång och överraskande, med subtila dofter och smaker som fortsätter att utvecklas, och en behaglig antydan av rostade nötter som avslutning. SLUTSÅLD
Årgång 1994 är en exceptionellt bra årgång i Rioja och här har Campillo använt de högklassiga druvorna på bästa sätt. I glaset ett vin som charmar med dofter av mogna röda frukter och söta kryddor. Aromerna från ny ek ger en elegant och kraftfull karaktär. Vinet är fylligt och sammetslent med toner av tobak och rostade nyanser i den långa och behagliga avslutningen.
Campillo Gran Réserva
Lagrad i utvalda nya franska Allier-ekfat under 25 månader sedan mars 1995. Flasklagrad sedan maj 1997.
Vingårdsbetecknad Rioja från Real Agrado - slutsåld
Här finner vi en nyanserad, kryddig doft med inslag av röda och mörka bär, mörk choklad, läder och fat. Smakrikt, kryddigt och fruktigt vin med balanserade tanniner, inslag av mörka körsbär, plommon, fat och mörk choklad. Lång, generös eftersmak. Vinet är baserat på 100 procent buskväxande garnacha och har lagrats i 16 månader på en mix av franska och amerikanska ekfat.
Canterabuey var det allra första vinet i Riojas som klassificerades under den nya kategorin Viñedos Singular. Kraven på den nya kategorin är att det ska vara viner från unika vingårdar som skiljer ut sig från de i omgivningen. Stockarna måste vara minst 35 år gamla, odlingen långsiktigt hållbar, skörden ska vara manuell och skördeuttaget får inte överstiga 5 ton druvor per hektar.
Real Agrado förfogar sedan mitten av 1970-talet över närmare 100 hektar vinmark, fördelade på fem olika vingårdar i den södra delen av appellationen Rioja. Förr kallades den Rioja Baja, men idag går det under namnet Rioja Oriental. Här präglar Medelhavet klimatet och garnacha är paraddruvan, ibland ensam, ibland i sällskap med tempranillo och i någon mån med graciano och mazuelo.