Denna gång har Mats valt ut 3 viner från det italienska vinområdet Piemonte i all sin glans. Det välkända och trendiga vinområdet speglas via producenten Damilano. Det finns enbart ett fåtal flaskor kvar av de årgångar som presenteras.
Anrik producent med förstklassiga vingårdar i Barolo
Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomos barnbarn, Guido, Mario och Paolo firman som ligger drygt 1,5 kilometer utanför orten Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 högklassiga hektar vinodlingar.
Egendomens galjonsfigurer är deras vingårdsbetecknade Baroloviner; Cannubi, Brunate, Liste, Cerequio och Raviole. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.
Prisbelönt egendom som får mycket höga poäng
Det är ingen tvekan om att Damilano är en av de högst klassade egendomarna i Barolo, och deras baroloviner får ideligen mycket höga poäng av internationella vinjournalister. Men deras höga ambitioner och hantverksskicklighet visar sig tydligt även i de lite enklare ursprungen.
Vingårdsbetecknad Barolo i två olika årgångar
Det finns 181 namngivna MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva) som är enskilda vinområden/vingårdar som anses har extra hög potential. Damilano kontrollerar 2/3 av Barolo's mest kända och sannolikt bästa vingård Cannubi som tillhör kommunen Barolo. Vingården omfattar 15 hektar varav Damilano äger 2 hektar och arrenderar ytterligare 8 hektar. Denna omtalade vingård på 280 meters höjd består av kalkrik lera och sand. De äldsta vinstockarna är mellan 30–50 är gamla. Den temperaturkontrollerade jäsningen pågår upp till cirka 20 dagar varefter vinet får vila 2 år på 40% ny fransk ek.
Damilano Barolo Cannubi 2017
Damilano Barolo Cannubi 2017 har en mycket intensiv och nyanserad doft med inslag av rosenblad, körsbär, plommon, tobak, ceder, lakrits och kakao. I eftersmaken finner man toner av torkade körsbär, rosor, viol, tobak, lakrits och ett stråk av nypon och tjärad brygga.
Damilano Barolo Cannubi 2018
Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter, körsbär, rosenblad, piptobak, lakrits, ceder, kryddor och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom. I den långa eftersmaken finner man toner av mogna plommon, rosor, viol. torkade örtkryddor, lakritsrot och ett stråk av piptobak och svampskog.
Välgjord Barbera som ger mersmak
Druvan Barbera är den mest odlade druvan i Piemonte och de senaste årtiondena har den kvalitetsmässigt gått från klarhet till klarhet. Druvorna till detta vin kommer från en vingård i Monferrato vars stockar är 20–30 år gamla. Vinet jäser och lagras i rostfria ståltankar.
Damilano Barbera d´Asti
I glaset en inbjudande doft med inslag av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Smaken är fruktig och medelfyllig med frisk syra och en trevlig smaklängd där man finner toner av både körsbär, vinbär, viol, kanel och ett stråk av vanilj.