Det är ingen tvekan om att Rioja är Spaniens mest kända vinområde, och deras viner har en smak och karaktär som verkligen tilltalar den svenska paletten. Här lär du dig allt om Rioja och vinerna från det här vinområdet i norra Spanien som ofta har en stor lagringspotential.
Rioja producerar mest röda viner
Vinområdet Rioja har fått sitt namn från en av floden Ebros bifloder; Rio Oja. Det är ett vackert landskap och vinodlingarna uppgår till 65 726 hektar (en fotbollsplan är 0,7 hektar stor).
Det är druvsorten Tempranillo som har satt Spanien på vinkartan och även i Rioja är den helt dominerande. Av områdets vinodlingar står de blå druvorna för 91% och av den andelen står Tempranillo för inte mindre än 85,7%. De röda vinerna står för 85% av produktionen, rosé för 6% och resten är mousserande och vita viner.
Tre subregioner med olika förutsättningar
Vinregionen Rioja är uppdelad i tre olika subregioner med unika förutsättningar, och vinerna får därför sin specifikt ursprungstypiska prägel.
Rioja Alavesa ligger i den norra delen av Rioja och är den minsta subregionen. Huvudorten i Rioja Alavesa är Laguardia och där ligger många framstående vinbodegor. I norr tronar bergskedjan Sierra Cantebria som ger ett viss skydd mot de hårda vindarna och regnmoln som kommer från Atlanten. Men det är ändå ett svalt och relativt fuktigt klimat som tillsammans med altituden (vingårdarna ligger mellan 400-984 m.ö.h.) och den kalkrika lerjorden ger viner med hög syra, stor elegans och fantastisk lagringspotential.
Rioja Alta har ett likvärdigt klimat som Alavesa och till viss del även samma jordmån. Men en stor del av vingårdarna har mer järnrika lerjordar och det finns även alluviala jordar (fertila jordar med sediment från floden). Områdets huvudort är Haro som sedan länge varit Riojas vinhuvudstad. Rioja Alta ligger mestadels söder och en bit väster om Alavesa med floden Ebro emellan. Området har precis som Alavesa förutsättningar att ge viner med mycket hög kvalitet. Normalt har vinerna jämfört med Alavesa lite mildare syra och något lättare kropp.
Rioja Oriental, eller Baja som det hette för några år sedan, är den mest sydliga av Riojas subregioner. Här är det ett torrare och varmare klimat med större påverkan av Medelhavet. Här finns en hel del av den järnrika lerjorden som man också finner i Alta tillsammans med de mer fertila alluviala jordarna. De flesta vinodlingarna ligger på slättlandet, medan det är sluttningar som dominerar i Alavesa och Alta. Här trivs druvsorten Garnacha som fisken i vattnet och vinerna är mjukare, mer fruktdrivna och har högre alkoholhalt.
Ny klassificering som fokuserar på ursprunget
Tidigare har vinerna alltid sålts under namnet Rioja och vanligtvis har vinerna från de olika subregionerna blandats. Nu har det kommit en regional klassificering som mer specifikt fokuserar på ursprunget.
De nya reglerna introducerades 2017 och implementerades helt och hållet i januari 2019. Så nu kan producenten på etiketten påvisa såväl subregionen (såsom Alta), kommun/by eller enskild vingård.
Rioja har en anrik tradition av ekfatslagring
De berömda röda vinerna från Rioja med lagringsbeteckningarna Reserva och Gran Reserva ger en av världens mest distinkta vinstilar. Riojas första guldålder var i slutet av 1800-talet då försäljningen expanderade kraftigt till Frankrike. Det tog nämligen några år innan vinlusen som slagit ut den franska vinproduktionen kom till Rioja. Nu började de också förädla vinerna i ekfat som var normen i de kända franska vindistrikten. Mycket lång fatlagring blev standard, och vinerna fick en tydlig kryddighet från ekfaten samt toner av torkad frukt, svamp, nötter och läder från den långsamma syresättningen.
På 1800-talet var det brist på bra europeisk ek och i Spanien föll valet på den mindre dyra eken från Nordamerika. Den amerikanska viteken är aromatisk och ger tydligt kryddiga aromer av vanilj och kokosnöt till vinet. I modern tid används fat både från fransk och amerikansk ek och det är vanligt att man behåller mer av vinets fruktighet och låter faten stå lite mer i bakgrunden. Men att ekfaten fortfarande har en viktig roll är mer än tydligt. År 2019 fanns det nästan 1,4 miljoner ekfat (225 liters) i vinområdet Rioja.
Välkända lagringsbeteckningar med Gran Reserva i toppen
Vad det gäller de så välkända lagringsbeteckningarna för röda viner i Rioja så är Vino Joven unga viner utan någon lagring, eller endast en kort tid som inte når upp till gränsen för en Crianza.
Ett vin som har lagrats i två år varav minst ett år i 225 liters ekfat benämns som en Crianza.
Viner som etiketteras som Reserva måste lagras tre år, varav minst ett år i ekfat och minst 6 månader i flaskan. Den återstående tiden är alltså valfritt hur man lagrar vinet.
Gran Reserva måste lagras i 5 år, varav minst två år i fat och minst två år i flaskan.
Traditionell och modern Rioja
Riojaviner finns i två stilar, traditionell och modern stil. I de traditionella vinerna är huvudkomponenten Tempranillo, men druvor som Garnacha, Mazuelo och Graciano används också. Vinerna lagras länge i fat av amerikansk ek och det ger en mogen stil med tydliga inslag från faten såsom vanilj, dill och andra kryddor.
I de moderna vinerna fokuserar man mer på äldre stockar, låga skördeuttag och oftast är det helt och hållet Tempranillo som gäller. Vinerna lagras kortare tid i fat av fransk ek, men det är högre andel nya fat jämfört med den traditionella stilen. Här är det vanligt att man även genomför den malolaktiska jäsningen i ekfat. Vinerna är strävare, mer fruktdrivna och har en högre alkoholhalt än de traditionella. Självklart finns det viner som är mer ett mellanting av de två stilarna.
Traditionella viner som åldras med behag
Förstklassiga Riojaviner i den traditionella stilen är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när de lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Ett utmärkt exempel på det är Faustino I Gran Reserva som är fullt njutbara flera decennier efter att druvorna skördas.
Årgångar som fortfarande är helt sagolika är exempelvis 1964 och 1970. Så köp gärna en låda av den nya årgången 2010. Det är en mycket hyllad årgång som är en njutning idag, men kan även lagras under många år om du så önskar.
Uppsving för Rioja sedan 1990-talets topp
Redan under 1800-talets senare hälft producerade Rioja röda viner av hög kvalitet. Det är ingen slump att Rioja som enda ursprungsområde 1991 tilldelades DOCa, Denominación de Origen Calificada, vilket är Spaniens allra högsta appellation (2003 fick Rioja sällskap av Priorat som ligger i Katalonien).
Riojavinerna har en smak och karaktär som uppskattas av många svenskar. Riojas storhetstid i Sverige var under 90-talet, och 1995 var vinerna som mest populära i vårt land. Ingenting varar dock för evigt och ett drygt årtionde senare var Amarone och Ripasso från Venetien den stora dominanten vad det gäller röda viner i prisklassen 100 kronor och uppåt. Men nu är Rioja på väg att återfå sin popularitet, något försäljningsstatistiken på Systembolaget vittnar om.
Tips på viner från Rioja:
Campillo Blanco
Ett intensivt och öppet vin med toner av söt honung, vita blommor, vanilj. Vinet är runt och elegant med en frisk syra och ett långt avslut. Passar exempelvis till fisk och skaldjur, getost och Roquefort, basilikapasta, stekta tomater eller grönsaker.
Bodega La Ermita Rioja
Bodega La Ermita Rioja har en nyanserad och doft med inslag av vanilj, kanel, ceder, torkade röda frukter, mörka plommon och lakrits. Vinets smak är medelfylligt med bra smaklängd och toner av rostade fat, vanilj, muskot, torkade örter, röda och mörka frukter.
Campillo Crianza
Campillo Crianza har en nyanserad doft med inslag av mörka plommon, torkad frukt, piptobak, fat, vanilj och en stänk av örter. Smaken är medelfyllig med bra balans och inslag av mörka frukter, fat, muskot och vanilj. Passar till medelkraftiga och krafitgare maträtter.
Faustino I Gran Reserva
Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
Izadi Selección Blanco
Nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av fat, citrus, gråpäron och tropisk frukt. Smakrikt, friskt och fruktigt vin med inslag av fat, grapefrukt, gröna äpplen, rostat bröd och en angenäm kryddighet.
Imperial Gran Reserva
Komplex, kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, ceder, lagerblad, dill, kakao, nötter, hallon, kaffe och vanilj. Serveras med fördel till rätter av mörkt kött.
Canterabuey Viñedo Singular
Nyanserad, kryddig doft med inslag av röda och mörka bär, mörk choklad, läder och fat. Smakrikt, kryddigt och fruktigt vin med balanserade tanniner, inslag av mörka körsbär, plommon, fat och mörk choklad. Lång, generös eftersmak.