Kantareller – sensommarens välsmakande guld som vi med andakt avnjuter på en bit bröd, i en krämig pasta eller kanske till en bit kött. Men vad dricker man bäst till? Här är vår dryckesexpert Mats bästa tips.
Det finns inget som gör en lyckligare än att se de gula små hattarna sticka upp i en glänta i skogen. Och visst smakar det alltid lite godare när man plockat sina kantareller själv?
Det finns mycket gott du kan välja att göra med dina kantareller. Och hur du väljer att tillaga dem påverkar förstås valet av vin till svampen. Här nedan har vår dryckesexpert Mats Claësson listat tre viner som passar till kantareller på tre olika sätt.
Till en smörstekt macka med gula kantareller är det ypperligt med ett vin med fet textur, men ändå en fräsch fruktighet. Det finner vi här!
USA
129 kr
139 kr
Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.
Gör en toast eller soppa på trattkantareller och smaksätt med samma vin som du häller i glaset. Det vill säga en välgjord Sercial Madeira:
Portugal
129 kr
J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt. Kul och väldigt användbart vin.
Önskar du ett god pinot noir i glaset så kommer du att finna att det här vinet umgås på bästa sätt med kantarellerna:
Australien
179 kr
Ett sofistikerat rödvin från Australien med fruktiga toner av körsbär och hallon. Perfekt till fågel och vegetariska rätter.
17.06.2024
Viner på bag-in-box har flera fördelar: En klimatsmart förpackning, längre hållbarhet och ett format som gör dem perfekt för festen eller att ta med till sommarstugan. Här listar vår dryckesexpert Mats Claësson sina tre bästa boxtips.
Läs merGSM står för grenache, syrah, mourvèdre och är alltså en blend på tre röda druvor, som bland annat är vanlig i Rhônedalen. Här är Mats Claëssons tre favoriter.
Läs merIbland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre viner att korka upp när det är dags för grillpremiär!
Läs merIbland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre läckra viner av den ädla druvan riesling.
Läs mer