3 i topp: Viner till kantareller.

Kantareller – sensommarens välsmakande guld som vi med andakt avnjuter på en bit bröd, i en krämig pasta eller kanske till en bit kött. Men vad dricker man bäst till? Här är vår dryckesexpert Mats bästa tips.

Viner till kantareller, 3 tips.

Det finns inget som gör en lyckligare än att se de gula små hattarna sticka upp i en glänta i skogen. Och visst smakar det alltid lite godare när man plockat sina kantareller själv?

Det finns mycket gott du kan välja att göra med dina kantareller. Och hur du väljer att tillaga dem påverkar förstås valet av vin till svampen. Här nedan har vår dryckesexpert Mats Claësson listat tre viner som passar till kantareller på tre olika sätt.

3 i topp viner till kantareller:

Till en smörstekt macka med gula kantareller är det ypperligt med ett vin med fet textur, men ändå en fräsch fruktighet. Det finner vi här!

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Det första kantarellvinet är Chateau Ste Michelle Chardonnay, som har en fruktig doft med fatkaraktär och med inslag av citrus, tropisk frukt, vanilj och grapefrukt. Smaken är torr, fruktig med balanserad fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter och citrus.

Gör en toast eller soppa på trattkantareller och smaksätt med samma vin som du häller i glaset. Det vill säga en välgjord Sercial Madeira:

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


Madeira är fantastiskt ihop med svamp! Denna har en stor, härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är nyanserad och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt.

Önskar du ett god pinot noir i glaset så kommer du att finna att det här vinet umgås på bästa sätt med kantarellerna:

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Servera gräddstuvade kantareller till en bit fläskkött eller lamm, tillsammans med ett glas Erath Pinot Noir. Smaken i vinet är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.