3 tips: Smakrika rödviner till påsklammet.

Lamm är ett vanligt inslag på påskbordet, och till det serverar vi gärna ett fylligt, härligt rödvin. Här tipsar vi om tre viner som matchar påskbordets huvudattraktion.

3 goda rödviner till påsklammet.

Till påskens sill, lax och ägg kanske ölen och snapsen är de vanligaste följeslagarna, men det finns många delar av påskbordet du absolut kan dricka vin till. Här kan du läsa mer om dryck till påskmat.

Men när det kommer till huvudrätten, det omsorgsfullt lagade påsklammet, vill vi verkligen slå ett slag för ett smakrikt rödvin. Ett vin som på bästa sätt möter och plockar upp smakerna från både köttet, kryddorna, sås och eventuella tillbehör.

Här tipsar vi om tre viner som kommer till sin rätt bredvid både lammstek och lammkotletter. Vi har även låtit vår vinexpert Mats Claësson säga sitt om varje vin.

3 tips: Rödviner till påsklammet

Il Seggio:

Mats kommentar:

"Fint nyanserad doft med inslag av torkade blåbär, plommon, björnbär, lakrits, tallskog, kakao, skogshallon, ceder och muskot samt en fläkt av balsamico. Smaken bjuder på mogna men stadiga tanniner och lång nyanserad eftersmak med toner av björnbär, svarta vinbär, torkade körsbär, ceder, aningen kaffe, salvia samt ett stråk av balsamico. Ett gott alternativ (förutom påsklammet) blir en välhängd entrecôte med smörstekt svart trumpetsvamp där man i slutet rör ner crème fraiche och en skvätt rödvin."

Penfolds Bin 28 Shiraz:

Mats kommentar:

"Ett mycket smakrikt och intensivt vin där doften bjuder på både svarta mullbär, björnbärslikör, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, salmiak och mörk choklad. Smaken är intensiv och lång med toner av svarta mullbär, björnbär, kaffe, vanilj, eukalyptus, kardemumma, salmiaksälta och buljong. En anrättning som pratar samma språk är en lammfilé med björnbärssås, gräddstuvade trattkantareller och potatiskroketter fyllda med Västerbottensost."

Château Pech-Latt Grand Vin:

Mats kommentar:

"En nyanserad och angenäm doftbukett som bjuder på björnbär, mörka plommon, blåbär, lagerblad, rosmarin, lakrits, viol samt en fläkt av nötter och hallon. Smaken är väl balanserad där den rika fruktigheten samsas på bästa sätt med toner av blommor och vilda örter. En fin smakkompis vid det dukade bordet blir ört och vitlöksmarinerade lammkotletter med potatis och getostbakelse samt en mustig rödvinssås."