4 tips: Riesling-viner under 150 kr.

Riesling har blivit mångas favoritdruva, och vi förstår varför. De ger friska viner som passar fint till fisk och skaldjur och mycket mer. Här har vi samlat några riktigt läckra riesling-viner som dessutom är väldigt prisvärda!

Kein Name riesling på vin stenskiva med två vinglas.

Riesling är en druvsort som många nog främst kopplar till Tyskland, kanske tack vare namnet. Men riesling är en tålig druva som klarar att växa i olika klimat runt om i världen.

Vi hittar riesling både i Tyskland och Österrike, men också en hel del i franska Alsace om vi pratar Europa. Men även i Nya Zeeland, Australien och i USA odlas rieslingdruvan flitigt. Var druvorna växer påverkar förstås hur vinerna blir. I svalare klimat som i Tyskland mognar druvorna sent på året och tack vare deras tålighet kan man vänta med att plocka dem till i november, ibland till och med december. Här får vinerna ofta syrligare aromer av gröna äpplen och citrus.

I exempelvis Alsace och i Österrike är temperaturen lite högre och druvorna mognar tidigare på säsongen. Här få vinerna mer toner av persika och stenfrukter. Kommer du sedan bort till Australien kommer du känna tydliga limetoner i riesling-vinerna.

Riesling älskar att lagras

Till skillnad från exempelvis chardonnay lagras riesling sällan på ekfat, vilket innebär att druvan får stå för karaktären hos vinerna. Riesling-viner är i regel utmärkta att lagra på flaska. Tack vare hög syra och stark essens kan de fortsätta att utveckla sig under många år. Ett vanligt kännetecken för en lagrad riesling är att det kan utvecklas toner av petroleum i vinerna.

Här nedan har vi samlat några av våra riesling-favoriter som kostar mindre än 150 kronor (och någon som kostar strax över men förtjänar att vara med ändå!).

4 riesling-viner under 150 kr:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd. Perfekt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

92,00 kr


Ett alternativ är att välja denna fruktig Riesling med fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor.

...och två riesling strax över 150 kr:

Wongraven Morgenstern Riesling

159,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt och har en mycket frisk och slank smak med inslag av citrus och örter med en tydlig mineralitet, samt en lång eftersmak.

Gustave Lorentz Riesling Evidence, Ekologisk

175,00 kr


Evidence Riesling har en mycket frisk, torr och elegant smak med citrus, honungsmelon och våt sten. Eftersmaken har bra balans och längd. Vinet passar utmärkt till skaldjur, elegantare fiskrätter samt getost.