Vinkalender - lista på vindagar 2024.
Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.
Läs mer »Från förvaring till servering finns det misstag som kan förminska njutningen av ett härligt rödvin. Låt oss utforska några av dessa vanliga misstag och vad man kan göra för att undvika dem.
När det kommer till rött vin finns en häpnadsväckande variation som spänner över druvsorter, geografiska områden och tillverkningsmetoder. Från den djärva kraften i en kraftfull cabernet sauvignon till pinot noirens förföriska subtilitet. Från elegansen i en Bordeaux till den livliga fruktigheten hos en australisk Shiraz – det röda vinets värld är mångfacetterad och lockar med sina unika profiler.
Det är just denna varierade karaktär som lockar många till att utforska rött vin. Men tyvärr kan entusiasmen ibland leda till vanliga misstag som kan påverka upplevelsen negativt eller göra att vinet inte visar sig från sin bästa sida. Här är fem vanliga snedsteg som många gör när de ska dricka rött vin, samt värdefulla tips för att maximera njutningen istället:
Många förvarar sitt röda vin i rumstemperatur och kanske i ett vinställ i vardagsrummet, vilket inte alltid är optimalt. Istället för att låta vinet stå varmt och förlora sin balans, förvara det vid en svalare temperatur, runt 12-16°C. Investera i en vinkyl eller använd en källare för att bevara vinets kvalitet. Och vin mår bäst av att lagras mörkt.
Ett annat vanligt misstag är att servera det röda vinet antingen för kallt eller för varmt. Det bästa är att öppna flaskan en stund innan och låta det andas och bli lite svalare än rumstemperatur innan servering för att framhäva dess smaker och dofter på bästa sätt.
Att para ihop rött vin med fel mat kan förminska båda upplevelserna. Starka och kryddiga röda viner fungerar bäst med kraftigare maträtter medan lättare röda viner passar bra med fågel eller fisk. Undvik för mycket kryddhetta i maten, där passar vita viner bättre.
Många hoppar över att dekantera vinet, vilket kan avslöja ytterligare lager av smak och mjuka upp tanninerna. Ta dig tid att dekantera, särskilt för äldre viner eller de som är mer komplexa. Det är värt den extra omtanken – inte minst om det är ett finare vin.
Att öppna och dricka ett dyrare rött vin utan att ge det tid att utvecklas kan vara ett stort misstag. Ge premiumviner tid att andas och mogna, först i karaff och sedan i glaset, för att fullt ut uppskatta deras komplexitet och subtilitet. Avnjut dessa viner till en finare middag, eller annars för sig själva eller med enklare tilltugg. Stanna gärna upp och ge vinet din fulla uppmärksamhet en stund för att verkligen känna efter vilka smaker och aromer just du uppfattar.
Genom att undvika dessa vanliga misstag och istället anamma de bästa praxisen för att hantera och njuta av rött vin, kan varje glas bli en resa till smakernas värld och ge en fulländad njutning för vinälskare världen över.
152,00 kr
Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.
155,00 kr
171,00 kr
Boom Boom! Syrah har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.
209,00 kr
3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.
169,00 kr
Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.
Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.
Läs mer »Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats ger 5 tips på vitt vin till kött.
Läs mer »Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs mer »