5 vanliga misstag många gör med rött vin.

Från förvaring till servering finns det misstag som kan förminska njutningen av ett härligt rödvin. Låt oss utforska några av dessa vanliga misstag och vad man kan göra för att undvika dem.

Rött vin med ostar.

När det kommer till rött vin finns en häpnadsväckande variation som spänner över druvsorter, geografiska områden och tillverkningsmetoder. Från den djärva kraften i en kraftfull cabernet sauvignon till pinot noirens förföriska subtilitet. Från elegansen i en Bordeaux till den livliga fruktigheten hos en australisk Shiraz – det röda vinets värld är mångfacetterad och lockar en bred publik.

Dock kan entusiasmen ibland leda till att man missar saker som kan påverka upplevelsen negativt eller göra att vinet inte visar sig från sin bästa sida. Här är fem vanliga snedsteg som många gör när de korkar upp en flaska rött, samt värdefulla tips för att maximera upplevelsen istället:

5 vanliga misstag vi gör med rött vin:

1. Fel förvaring

Många förvarar sitt röda vin i rumstemperatur och kanske i ett vinställ i vardagsrummet, vilket inte alltid är optimalt. Istället för att låta vinet stå varmt och förlora sin balans, förvara det vid en svalare temperatur, runt 12-16°C. Investera i en vinkyl eller använd en källare för att bevara vinets kvalitet. Och vin mår bäst av att lagras mörkt.

2. Servering vid fel temperatur

Ett annat vanligt misstag är att servera det röda vinet antingen för kallt eller för varmt. Det bästa är att öppna flaskan en stund innan och låta det andas och bli lite varmare så att det är bara lite svalare än rumstemperatur innan servering, på så sätt framhävs vinets smaker och dofter på bästa sätt. Läs mer om vilka temperaturer olika viner bör serveras. »

3. Fel matchning mellan mat och vin

Att para ihop rött vin med fel mat kan förminska båda upplevelserna. Starka och kryddiga röda viner fungerar bäst med kraftigare maträtter medan lättare röda viner passar bra med fågel eller fisk. Undvik för mycket kryddhetta i maten, där passar vita viner bättre. Läs mer om att matcha vin och mat här. »

4. Skippar dekantering

Många glömmer att dekantera vinet. Dekanteringen kan framhäva ytterligare lager av smak och mjuka upp tanninerna. Ta dig tid att dekantera, särskilt när det handlar om äldre viner eller viner som är mer komplexa. Det är värt den extra omtanken – inte minst om det är ett finare vin.

5. Glömmer att njuta av fina viner

Att öppna och dricka ett dyrare rött vin utan att ge det tid att utvecklas kan vara ett stort misstag. Ge premiumviner tid att andas och mogna, först i karaff och sedan i glaset, för att fullt ut uppskatta deras komplexitet och subtilitet. Avnjut dessa viner till en finare middag, eller annars för sig själva eller med enklare tilltugg. Stanna gärna upp och ge vinet din fulla uppmärksamhet en stund för att verkligen känna efter vilka smaker och aromer just du uppfattar.

Genom att undvika dessa vanliga misstag och istället anamma de bästa praxisen för att hantera och njuta av rött vin, kan varje glas bli en resa till smakernas värld och ge en fulländad njutning för vinälskare världen över.

...och 4 riktigt goda rödviner att testa:

Chill Out Sangiovese

95,00 kr


Doft och smak är fyllda till brädden med mörkfruktiga toner såsom mörka körsbär och björnbär som kompletteras med inslag av färska örter och viol. Vinet har inslag av fat med en lång eftersmak.

Il Capolavoro Piemonte Rosso

79,00 kr


Ljus rubinröd färg och en livfull doft av fruktiga röda bär och en fläkt av örtighet. Il Capolavoro Piemonte Rosso är ett bra val när du ska äta en riktigt god pizza eller italienskt småplock.

Portia Prima

279,00 kr


Portia Prima har en stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, plommon, muskotnöt, tobak och vanilj. Generöst fruktig och nyansrik med inslag av rika, mörka bär och frukter samt kaffe, fat och torkade örtkryddor.

Nederburg Winemasters Grenache

109,00 kr


I glaset finns ett fruktigt och generöst vin med smak av mogna jordgubbar, björnbär, körsbär och nougat samt toner av peppar och färska örtkryddor.