5 vanliga misstag många gör med rött vin.

Från förvaring till servering finns det misstag som kan förminska njutningen av ett härligt rödvin. Låt oss utforska några av dessa vanliga misstag och vad man kan göra för att undvika dem.

Rött vin med ostar.

När det kommer till rött vin finns en häpnadsväckande variation som spänner över druvsorter, geografiska områden och tillverkningsmetoder. Från den djärva kraften i en kraftfull cabernet sauvignon till pinot noirens förföriska subtilitet. Från elegansen i en Bordeaux till den livliga fruktigheten hos en australisk Shiraz – det röda vinets värld är mångfacetterad och lockar med sina unika profiler.

Det är just denna varierade karaktär som lockar många till att utforska rött vin. Men tyvärr kan entusiasmen ibland leda till vanliga misstag som kan påverka upplevelsen negativt eller göra att vinet inte visar sig från sin bästa sida. Här är fem vanliga snedsteg som många gör när de ska dricka rött vin, samt värdefulla tips för att maximera njutningen istället:

5 vanliga misstag vi gör med rött vin:

1. Fel förvaring

Många förvarar sitt röda vin i rumstemperatur och kanske i ett vinställ i vardagsrummet, vilket inte alltid är optimalt. Istället för att låta vinet stå varmt och förlora sin balans, förvara det vid en svalare temperatur, runt 12-16°C. Investera i en vinkyl eller använd en källare för att bevara vinets kvalitet. Och vin mår bäst av att lagras mörkt.

2. Servering vid fel temperatur

Ett annat vanligt misstag är att servera det röda vinet antingen för kallt eller för varmt. Det bästa är att öppna flaskan en stund innan och låta det andas och bli lite svalare än rumstemperatur innan servering för att framhäva dess smaker och dofter på bästa sätt.

3. Fel matchning mellan mat och vin

Att para ihop rött vin med fel mat kan förminska båda upplevelserna. Starka och kryddiga röda viner fungerar bäst med kraftigare maträtter medan lättare röda viner passar bra med fågel eller fisk. Undvik för mycket kryddhetta i maten, där passar vita viner bättre.

4. Skippa dekantering

Många hoppar över att dekantera vinet, vilket kan avslöja ytterligare lager av smak och mjuka upp tanninerna. Ta dig tid att dekantera, särskilt för äldre viner eller de som är mer komplexa. Det är värt den extra omtanken – inte minst om det är ett finare vin.

5. Glömmer att njuta av fina viner

Att öppna och dricka ett dyrare rött vin utan att ge det tid att utvecklas kan vara ett stort misstag. Ge premiumviner tid att andas och mogna, först i karaff och sedan i glaset, för att fullt ut uppskatta deras komplexitet och subtilitet. Avnjut dessa viner till en finare middag, eller annars för sig själva eller med enklare tilltugg. Stanna gärna upp och ge vinet din fulla uppmärksamhet en stund för att verkligen känna efter vilka smaker och aromer just du uppfattar.

Genom att undvika dessa vanliga misstag och istället anamma de bästa praxisen för att hantera och njuta av rött vin, kan varje glas bli en resa till smakernas värld och ge en fulländad njutning för vinälskare världen över.

...och 4 riktigt goda rödviner att testa:

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Boom Boom! Syrah har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

Château Bonnet Réserve Rouge

169,00 kr


Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.