Rosétips: 3 eleganta viner från Provence.

Provence är känt för ljusa, friska roséviner och när du vill ha ett glas rosé till maten eller att sippa på i vårsolen är dessa viner ett perfekt val. Här tipsar vi om tre eleganta roséviner från Provence.

Roséviner från Provence.

Provence ligger längs Frankrikes soliga sydkust och här produceras både röda, vita och roséviner. Just rosévinerna är kända för att vara lätta, torra och ljusa till färgen - något många av oss föredrar när det kommer till just roséviner.

Vanliga druvor för rosévinerna från Provence är de blå druvorna grenache och cinsault, men även mourvédre, syrah och cabernet sauvignon växer i popularitet.

Till dessa ljusa roséviner passar det utmärkt med grillad fisk, gärna med örtiga inslag. Matiga sallader är gott att servera till eller varför inte en läcker paella?

3 läckra roséviner från Provence

I skrivande stund finns 92 roséviner från Provence i sortimentet - vill du ha hjälp att välja mellan dessa kan vi här nedan ge tre tips på några av våra rosa favoriter:

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

Commanderie de Peyrassol är en vacker egendom i hjärtat av vinområdet Côtes de Provence, cirka 4 mil från Saint-Tropez. Egendomen grundades av tempelriddare redan på 1200-talet. Nuvarande ägaren Philippe Austruy köpte egendomen 2001 och idag finns här både hotellverksamhet, restauranger, konstutställningar och möjlighet till jakt. Här finns 93 hektar vinodlingar där man odlar 10 olika druvsorter.

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

249,00 kr


Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

By.Ott Rosé

By.Ott Rosé är ett läckert rosévin från Domaine Ott i Provence, där man äger tre egendomar: Château de Selle och Clos Mireille i Côtes de Provence samt Château Romassan i Bandol. Detta är ett unikt varumärke som startades av den Alsace-födde vinmakaren Marcel Ott som flyttade till södra Frankrike för att starta eget. Grundarens barn och barnbarn har genom alla år varit engagerade i verksamheten och är så än i dag.

Företaget är mest känt för sitt rosévin, men man tillverkar också vita och röda kvalitetsviner. By.Ott Rosé 2022 är ett friskt och bärigt rosévin som släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment med start 5 maj 2023. Vinet består av 58% grenache, 30% cinsault, 10% syrah och 2% mourvèdre.

Normalt är roséviner inte lämpade för lagring. Men många kvalitetsviner från Provence såsom By.Ott Rosé utvecklar sig gynnsamt med tiden. Prova gärna årgång 2021 av By.Ott Rosé som finns tillgängligt i storleken magnum och dubbelmagnum i beställningssortimentet.

By.Ott Rosé 2022

209,00 kr


By.Ott Rosé är ett bärigt, ungdomligt och mycket friskt rosévin med inslag av smultron, örter, hallon, vattenmelon, rabarber och blodgrapefrukt. Serveras kylt som sällskapsdryck, men passar även fint till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader.

Château Paradis Rosé

Château Paradis är en vacker egendom i den norra delen av Coteaux d’Aix-en-Provence. I området har det odlats vin under lång tid, både av fenecierna 600 år före Kristus och sedan av romarna. Egendomen drivs och ägs idag av Xavier and Odile Thieblin. De innehar 80 hektar vinodlingar och exporterar sina viner till ett 20-tal länder. Produktionen är fördelad på 60% rosé, 30% röda viner och 10% vita.

Druvorna i Château Paradis Rosé kommer från två vingårdar med 50-åriga stockar som har en kalkrik lerjord och efter druvorna har skördats under morgonens kallaste timmar vinifieras druvsorterna separat. Den slutgiltiga blandningen och buteljeringen genomförs i början av december.

Château Paradis Rosé

139,00 kr


Château Paradis Rosé är inbjudande med en doft som har inslag av röda bär, persika, aprikos och apelsin. Smaken är torr och fräsch med toner av citrus, färska örter, röda frukter och apelsin.