Så öppnar du en vinflaska utan korkskruv – 5 tips.

Har du någon gång stått handfallen med en vinflaska och ingenting att öppna den med? Lugn. Här tipsar vi om bästa sätten att öppna en flaska vin när du inte har en vinöppnare.

Öppna en vinflaska utan korkskruv.

Kanske har du någon gång packat med en flaska vin för att sätta lite guldkant på middagen eller kvällsmyset när du ska bort? Bara för att upptäcka att stugan du hyrt inte är fullt utrustad, eller att varken du eller din campingkompis kommit ihåg att packa precis allt. Åtminstone inte någon korkskruv.

En smart regel när du ska ha vin med dig till en ny plats, ut på campingturen eller picknicken är att välja vin i en förpackning du enkelt öppnar med bara händerna. Bag-in-box, tetra, burk, påse eller en flaska med skruvkork, till exempel.

Men ibland står man ändå där med en klassisk vinflaska med naturkork, och ingen öppnare så långt ögat kan nå.

Att öppna en vinflaska utan korkskruv kan verka lönlöst vid första anblick – men med lite fantasi och goda tips kan man komma långt. Nästa gång du befinner dig i den prekära situationen kan du testa något av följande knep.

Öppna en vinflaska utan korkskruv – så gör du:

1. Bilnyckeln

Testa att använda din bilnyckel eller en liknande mindre, vass nyckel. Rengör den först med lite papper. Därefter trycker du ner nyckeln i vinkorkens mitt, med en lutning på 45 grader. Knepet är att använda nyckeln som hävstång, och när den är tillräckligt långt inne i korken kan du försiktigt häva ut korken genom att du sakta vrider den samtidigt som du drar uppåt.

2. Tryck in korken i flaskan

Med hjälp av en spritpenna, hårborste, eller handtaget på en kniv kan du även testa att ställa flaskan på golvet eller en bänk, och med båda händerna pressa korken neråt, in i flaskan, med hjälp av pennan, borsten, kniven eller vad du nu hittar. Var beredd på lite skvätt när korken släpper, och att du kan behöva sila vinet genom ett filter en en finmaskig sil innan du dricker det.

3. Använd en galge

Har du några tunna stålgaglar när till hands? Sådana som ser ut att vara gjorda av tjock ståltråd? Perfekt! Ta en av dessa och böj själv kroken till en mycket mindre krok. Denna lirkar du sedan ner i flaskan mellan kork och glas. När du kan se att kroken kommit ner i flaskan och förbi korken vrider du den 90 grader så att kroken hakar i korken på vägen upp. Sedan lirkar du upp galgen och korken och vips kan du hälla upp ett glas!

4. Ta fram skruvmejseln

I vissa hem är det större chans att hitta en skruvmejsel än en korkskruv. Om detta är fallet för dig kan du leta upp en tunn men lång skruv och dra ner den i vinkorken tills det är ca en centimeter kvar. Ta sedan en hammare och försök att dra upp skruven med baksidan av hammaren. Detta knep funkar bäst på riktigt hårda naturkorkar eller syntetiska korkar, en vanligt kork riskerar att gå sönder. Men gör den det är det bara att du fortsätter på samma sätt igen i den stump som är kvar.

5. Nyp till med pincetten

Det finns vissa vinöppnare som har en typ av pincett för att få grepp runt korken. På samma sätt kan du använda en vanlig pincett och försöka trycka ner benen runt korken i flaskhalsen. När de har kommit ner en bit klämmer du åt och börjar istället dra uppåt och får (förhoppningsvis) med dig korken också!

(6. Välj en flaska utan kork!)

Du kan annars göra det lätt för dig genom att välja ett vin som inte måste öppnas med korkskruv. Till exempel en bag-in-box, en tetraförpackning, en burk eller helt enkelt en glas- eller PET-flaska med skruvkork. Här är några vintips om du är osäker på om det finns en korkskruv eller ej dit du ska:

Kung Fu Girl Riesling

63,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. PET-halvflaska som rymmer 375 ml.

YOKO Riesling

135,00 kr


Här är ett vitvin som är gjort för att matcha asiatiska kryddor, både det kryddstarka och det sötsyrliga som ofta finns i rätter som wok, sushi eller bibimbap. Yoko Riesling smakar fruktigt med en liten sötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett zinfandel-vin med låg halt av histaminer och tanniner. Ett lättare vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Finns även på 750 ml-flaska.

Camp Syrah

96,00 kr


CAMP Syrah är ett fruktigt rött vin med härliga inslag av mörka bär såsom björnbär, hallon och plommon tillsammans med inslag av mörk choklad och en viss kryddighet.

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


CAMP Sparkling Brut är ett friskt och fruktigt bubbel på smart aluminiumburk. Perfekt när du bra vill ha ett glas och inte släpa på så mycket! Burken tar inte upp mycket plats och väger väldigt lite i sig. Du kan dessutom panta den på vägen hem.

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

73,00 kr


Ett trevligt spanskt vin som är ekologiskt och förpackat i en miljövänlig tetra. Vinet är listat som ett Hållbart val på Systembolaget.

Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Utmärkt som sällskapsdryck samt till kraftiga fiskrätter, sallader och lättare kötträtter.

Lycka till!