Sangria är en traditionell spansk vinblandning som härstammar från romartiden. Idag dricks det mer utanför landet än vad spanjorerna själva konsumerar. Där är den enklare varianten Tinto de Verano mer populär, som snabbt slängs ihop med rött vin, citronläsk och is. Möjligtvis med en skiva citron i med.
Sangrian som vi svenskar älskar att släcka törsten med under sommarhalvåret kräver dock lite mer arbete för att alla smaker ska komma fram. Inte för att det finns ett standardrecept på sangria - det kan blandas på tusentals olika sätt beroende på var du befinner dig.
Exempelvis kan du idag bli serverad inte bara den klassiska röda sangrian utan även sangria på Cava, rosévin eller vit sangria. Frukterna som är i varierar från persika och apelsin till vindruvor och ananas och många ger sin sangria en extra knuff med rom eller cognac. Sen ska blandningen stå i kylen i flera timmar för att dra smak.
Vit sangria från Don Simon
Men det finns även ett snabbare alternativ! Idag finns några riktigt goda färdigblandade sangrior från spanska märket Don Simon - bland annat en vit sangria som är riktigt läskande en het sommarkväll.
Denna vita sangria har karaktäristiska smaker av apelsin, kanel och citrus och kommer i en 1,5-litersflaska med pant. Alkoholhalten ligger på milda sju procent vilket gör den perfekt när du vill ha något lättdrucket i solen. Häll upp den färdiga sangrian i en kanna och tärna och ha i valfria frukter, exempelvis äpple, vindruvor och citron, och fyll upp med isbitar.