Blossa 21 - en hyllning till den solmogna apelsinen.

Blossa färdades 2021 till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration till det årets smak - en hyllning till den solmogna apelsinen.

Blossa 21 med apelsin liggande

Blossa färdades 2021 till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration till det årets smak. Staden stoltserar med några av Europas vackraste apelsinodlingar, där vita blommor kontrasterar mot gröna blad och där de solmogna apelsinerna lyser upp trädkronorna. Årets glögg 2021 var en smakfull fusion av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet.

Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att hitta inspiration till årets glögg. 2021 gick resan till Valencia. Som en symbol för rikedom och välgång har apelsinen blivit en av Valencias viktigaste kulturskatter. Blossa 21 är hantverksmässigt gjord på en klassisk vit starkvinsglögg, där man tillsatt en infusion av färska ekologiska apelsinskal och smaksatt med apelsinblom.

Blossa 21 med bakverk

- Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, berättade Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Flaskans design hade inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna förde tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo. Den guldfolierade siffran 21 är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter.

3 tips från Åsa för en extra härlig Blossa 21-upplevelse:

  • Garnera Blossa 21 med en apelsinskiva med skal.

  • Blossa 21 kan även avnjutas som en uppfriskande apelsindessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut dem på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt dem ligga och dra någon timme och servera sedan med en god vaniljglass.

  • Servera gärna Blossa 21 med lite spanska saltade mandlar, gärna Marconamandlar.