Blossa 23: Bakslagen som kunde satt stopp för årets glögg.

Årets glögg 2023 från Blossa har hämtat inspiration från Stockholm med smaker som hallon och humle. Men skapandet av glöggen gick inte spikrakt. Vi pratade med Blossas Chief Blender om de oväntade bakslagen.

Blossa 23 och Åsa Orsvärn.

Blossas årgångsglögg har varit en succé sedan starten för 20 år sedan, när den första lanseringen av Blossa 03 med apelsin och pomerans ägde rum. Men att göra en årgångsglögg är inte alltid en dans på rosor, det fick vi veta redan i vår tidigare intervju med Blossas Chief Blender, Åsa Orsvärn.

– Det blir alltid något fel, vi borde veta tillräcklig för att det inte ska bli fel, men något händer alltid och hittills är det alltid något nytt, berättade hon då.

Och Blossa 23, årets glögg, är inget undantag. De huvudsakliga smakerna i årgångsglöggen är hallon och humle, och ett hallonextrakt till glöggen fanns redan färdigt. Trodde man.

– Citron/hallon hade vi, men så funkade det inte. Alkoholhalten var för hög och vi behövde ett extrakt som fungerade för den alkoholfria glöggen också.

2023 är första året som årgångsglöggen även lanseras i en alkoholfri variant. För att göra det möjligt fick de börja om från början med hallonextraktet.

En himla massa humle

Humle är den andra smakkomponenten och här ville Åsa välja en humlesort från Sverige – dels för att just den smaken passade väldigt bra och dels för att årets destination är Gamla stan.

– Sen började vi undersöka om vi kunde få så här mycket humle. Och nej, det kunde vi inte. Varför? För det produceras inte så mycket humle i hela Sverige av den sorten som vi behövde! säger Åsa.

Det slutade med att man fick ta samma humlesort men från ett annat land med större produktion.

Därefter får Blossa ett samtal från produktionsfabriken i finska Rajamäki.

– Då säger de ”Åsa, är det här rätt?” Vadå, undrar jag. ”Vi har fått hallonkvistar” Vadå hallonkvistar? Det kan inte vara hallonkvistar, det ska inte finnas med! De skickar en bild och visst är där en kvist.

Detta visade sig bero på att silen i botten av behållaren där hallonextrakten skulle göras inte klarade tyngden från hallonen utan började svikta. När silen sviktade neråt lossade kanterna på silen från sidan av behållaren och det bildades glipor där kvistar och annat kom igenom.

Dubbelt med svavel

När de trots allt kom fram till testkörningen och ska producera en första provomgång glögg märkte de snabbt att det luktade konstigt. Det luktade svavel.

– Så vi mätte svavelhalten och OJ! Svavelhalten var mer än dubbelt så hög som den ska vara!

Vid det här laget var det inte så mycket de kunde göra, testkörningen måste ske just då. De fick göra ett test med alldeles för mycket svavel och försöka dra slutsatser av det. Men nog var det lite svårt.

– Det visade sig att någon person hade gjort helt rätt och gjort som de brukar göra, nämligen att svavla den färdigblandade glöggen. Men vi hade missat att meddela att detta var en testkörning och därför hade vi redan svavlat vinet innan vi blandade det. Så det blev svavlat dubbelt!

Allting löste sig dock till slut och resultatet blev Blossa 23 som lanserades i mitten av september, där hallon tillför en lekfull bärighet och humlens toner fångas särskilt bra upp av nejlikan från glöggkryddorna. 

Blossa 23 15%

139,00 kr


Blossa 23 har Stockholm som sin destination och huvudsmakerna är hallon och humle. Som alltid möter årsglöggen upp med de klassiska glöggkryddorna kryddnejlika och kanel. Kan serveras både varm och kall med lite is.

Blossa 23 alkoholfri

95,00 kr


För första gången kommer Blossas årgångsglögg även som alkoholfri! Även här är det hallon och humle som fått stå för smakerna. Kommer att finnas i Systembolagets butiker från den 1 november.

20.09.2023
Blossa Glögg

Blossa


Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa till en älskad jultradition – år efter år.

Läs mer »