Kurbits hyllas i Blossa Hantverksglögg 2021.

Hantverksglöggen 2021 har en god smak av apelsin och pomerans. Och bakom designen står Åsa Larsjos som är en hyllning till kurbits och allmogemåleri.

Blossa Hantverksglögg 2021

Blossa Hantverksglögg lanserades första gången 2016. Vartannat år kommer en ny smak och en hantverkstradition lyfts fram i designen. 2021 stod dekorationsmålare Åse Larsjos bakom dekorationen på flaskan, som var en hyllning till allmogemåleri och kurbits.

2021 återfanns Blossa Hantverksglöggs mönster på en serie med glasunderlägg och tändsticksaskar som såldes på Cervera. Hantverksglöggen är alltid alkoholfri och 2021 års variant bar smak av apelsin och pomerans.

Allmogemålning har sitt ursprung i det gamla bondesamhället då man dekorerade bruksföremål, möbler och sina enkla stugor i vackra färger och sirliga mönster. 

– I allmogemåleriet ingår det att dekorera med kurbits, förklarar Åse Larsjos, som är dekorationsmålare och expert på kurbits.

Fantasiväxter och långa penseldrag

Kurbitsmönster

Det är en särpräglad dekorationsmålning med mönster i form av fantasiväxter med stora blom- och bladknippen och långa, svepande penseldrag som man började måla runt 1780 i trakterna kring Siljan. Här bodde människorna i små timmerstugor inredda med väggfasta sängar, bänkar och hyllor samt ett bord mitt på golvet. Dessa började man dekorera vilket ledde till att en yrkeskår av målare växte fram.

Namnet ”kurbits” kommer från det latinska ordet för pumpa, ”cucurbita”, vilket syftar på de pumpliknande formationer som ibland ingår på dekorationerna. Från början kallade målarna blommorna för ”rosor”, och det var inte förrän 1893 som konstnären Pelle Hedman namngav en av sina rosor till kurbits. 

Stilen hade sin blomstringstid fram till 1870-talet. Men i samband med industrialismens intåg ändrades idealet, och den fantasifullhet som präglat allmogemåleriet byttes ut mot renare och striktare linjer.

Kurbitsmålarna var ofta självlärda

Åse Larjos

– För mig har allmogemålningen blivit en naturlig del av mig. Och jag är självlärd, precis som allmogemålarna oftast var förr, eller så gick de i lära hos någon i familjen. 

Åse har sina rötter i Dalarna och i Norge och hennes släkt har arbetat med hantverk i flera generationer. Hennes faster höll på med kurbitsmålning och hon visade Åse de gamla geniala målningsteknikerna som fanns inom allmogemåleriet. Åse började med kurbits redan i grundskolan. I ett avslutande projekt i nionde klass målade hon sin första och konstformen har följt med henne sedan dess.

I dag arbetar hon som dekorationsmålare. Åse både renoverar och nymålar alltifrån möbler, dalakistor och dörrar till kurbitsdekorationer för förstukvistar, och kurbits är en av de tekniker som hon arbetar med. Inspirationen till färger och mönster hämtar hon från naturen i Dalarna där hon bor.

Åse målar enligt den gamla traditionen men sätter sin egen prägel på de mönster hon skapar, vilket är fallet i dekorationen på Blossas Hantverksglögg 2021. 

Apelsin och pomerans passar bra med glöggkryddor

– Eftersom glöggen innehåller apelsin och pomerans kom färgerna som jag använde i mönstret att stämma bra in i sammanhanget, säger Åse.

Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, förklarar att just citrus passar särskilt bra tillsammans med de klassiska glöggkryddorna.

– Fruktigheten plus den lilla beskan från skalet balanserar sötman i glöggen, säger hon.

Utöver apelsin och pomerans innehåller Blossa Hantverksglögg 2021 Blossas klassiska glöggkryddor. Hantverksglöggen är alkoholfri och är gjord på noga utvalda europeiska äkta viner som har avalkoholiserats så att alkoholen försvinner.

Blossa Hantverksglögg finns i dagligvaruhandeln.