Så njuter du bäst av julbordet!
Mycket tid och kärlek läggs på julbord såväl i hem som på krogar. Se till att du kan njuta av all den goda maten på bästa sätt. Vi tipsar om hur.
Plocka inte för mycket i början (även om du är superhungrig), ät långsamt och spara plats till gottebordet. Och gör inte misstaget att blanda maten huller om buller - 7 turer påbjuder traditionen. Här listar vi turerna i rätt ordning.
Julbordets sju turer
Tur 1: Första turen är det sillar och kanske strömming som gäller. Njut av de goda smakerna tillsammans med knäckebröd och kokt potatis.
Tur 2: Nu är det dags för lax, den kan vara gravad, inkokt eller kallrökt. Andra turen bjuder också på skaldjur, ägghalvor och kanske fiskpaté.
Tur 3: Alla som älskar julskinka ser fram emot den tredje turen. Nu vankas det kallskuret, paté och kalla korvar. Kanske tillsammans med en klick rödbetssallad.
Tur 4: Den sista "matiga" turen bjuder på småvarmt i form av köttbullar, Janssons frestelse och prinskorvar.
Tur 5: Say cheese! För nu vankas det ostar.
Tur 6: Det är nu du börjar ångra om du ätit för mycket. Tur 6 är dessertturen med ris à la malta, fruktsallad och kanske en liten ostkaka om du har tur.
Tur 7: Gottebordet! behöver ingen närmare förklaring. Här är det bara att välja och vraka bland julens favoriter knäck, kola, marsipan och tryffel.
Med dessa sju turer vill vi önska alla läsare ett riktigt gott julbord!
Snapsar till julmaten:
Prima Julsnaps
219,00 kr
Passar till många av julbordets rätter från sill till småvarmt. Extra god till sill och lagrade ostar samt till chokladpraliner från gottebordet.
O.P. Anderson Julaquavit
229,00 kr
Till O.P. Anderson Julaquavit används bland annat traditionell O.P. Anderson Original Aquavit som fått ligga på cognacsfat i flera år. Därefter kryddas akvaviten med sherry, cognac, kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal.
Akvavitkryddningen förhöjer smakerna på sillen och den friska citrustonen är utmärkt till laxen. Inslagen av cognac och sherry lyfter smakerna i det varma på julbordet och till den lagrade osten. Kanelen, pomeransen och cognacen gör den god även till gottebordet. Utmärkt även att dricka för sig själv likt en cognac eller whisky.
Julstjärnor som bordsdekoration - 4 vackra arrangemang.
Julsträrnor är tacksamma, vackra och enkla att dekorera vackert med! Här tipsar Blomsterfrämjandet och Stars of Europe om fyra vackra arrangemang.
Läs mer »Topp 3: Julsnapsar till julmaten.
Vad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Läs mer »Att välja vin till julmaten.
Det traditionella och vanligaste dryckesvalet till julmaten är julöl, julmust och kryddat brännvin. Men många föredrar att låta julbordets läckerheter ackompanjeras av vin. Vi hjälper dig att hitta de rätta vinerna till julmaten.
Läs mer »