Så njuter du bäst av julbordet!

Mycket tid och kärlek läggs på julbord såväl i hem som på krogar. Se till att du kan njuta av all den goda maten på bästa sätt. Vi tipsar om hur.

Bild på julbord

Plocka inte för mycket i början (även om du är superhungrig), ät långsamt och spara plats till gottebordet. Och gör inte misstaget att blanda maten huller om buller - 7 turer påbjuder traditionen. Här listar vi turerna i rätt ordning.

Julbordets sju turer

Tur 1: Första turen är det sillar och kanske strömming som gäller. Njut av de goda smakerna tillsammans med knäckebröd och kokt potatis.

Tur 2: Nu är det dags för lax, den kan vara gravad, inkokt eller kallrökt. Andra turen bjuder också på skaldjur, ägghalvor och kanske fiskpaté.

Tur 3: Alla som älskar julskinka ser fram emot den tredje turen. Nu vankas det kallskuret, paté och kalla korvar. Kanske tillsammans med en klick rödbetssallad.

Tur 4: Den sista "matiga" turen bjuder på småvarmt i form av köttbullar, Janssons frestelse och prinskorvar.

Tur 5: Say cheese! För nu vankas det ostar. 

Tur 6: Det är nu du börjar ångra om du ätit för mycket. Tur 6 är dessertturen med ris à la malta, fruktsallad och kanske en liten ostkaka om du har tur.

Tur 7: Gottebordet! behöver ingen närmare förklaring. Här är det bara att välja och vraka bland julens favoriter knäck, kola, marsipan och tryffel.

Med dessa sju turer vill vi önska alla läsare ett riktigt gott julbord!

Snapsar till julmaten:

Prima Julsnaps

221,00 kr


Passar till många av julbordets rätter från sill till småvarmt. Extra god till sill och lagrade ostar samt till chokladpraliner från gottebordet.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit, den självklara snapsen på varje festbord. Den har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål. Passar perfekt till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.