Vad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Det kryddade brännvinets bästa egenskap är att det förhöjer smakerna i den mat som den serveras med och julsnapsarna är speciellt framtagna för att matcha maten på julbordet.
Det enklaste sättet att få till riktigt bra kombinationer är att välja en av våra speciella julsnapsar, som alla är skapade för det svenska julbordet. Deras mångfacetterade kryddning gör att olika kryddor kommer att träda fram och samspela med den breda palett av smaker som finns i de olika rätterna. Förutom de klassiska akvavitkryddorna kummin, fänkål och anis tillsätts exempelvis ingredienser så som kanel, nejlikor, kardemumma, pomerans, cognac, whisky, dadlar samt citron och apelsin.
Sverige
229 kr
O.P. Andersons klassiska kryddblandning med juliga toner av pomerans, kanel och cognac.
Kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet. Med toner av pomerans, cognac och sherry och lagring på cognacsfat får den en fyllig och avrundad smak. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet
Finland
159 kr
Doft av apelsin och nejlika sprider julstämning och bjuder in till spännande smakupplevelser kring julbordet. Herrgårds Julsnaps är kryddig och fruktig med fatlagringstoner från whisky och sherry. Den har en aromatisk och varm apelsinkaraktär med toner av julkryddor ovanpå en matvänlig bas av kummin.
Danmark
309 kr
Aalborg Jule Akvavit har en robust kumminton med en elegant avslutning av apelsin, mandel och koriander.
Den här kraftiga akvaviten passar speciellt bra till rätter med lite högre sälta på julbordet som till exempel Janssons Frestelse, julskinka eller varför inte till en kraftig blåmögelost som exempelvis Roquefort.
Kryddmästaren Jonas Odland, som har skapat samtliga julsnapsar, har några tips för att du ska få en optimal upplevelse av snapsen.
Smutta på snapsen för att känna hur smakerna gifter sig i munnen
Avnjut flera små med olika kryddningar istället för en stor
Undvika att lägga snapsen i frysen. Till kalla rätter rekommenderas sval snaps och till varma rätter rekommenderas rumstempererad snaps.
Vi önskar dig en jul med många härliga smakupplevelser!
Kryddmästare Jonas Odland, mannen bakom O.P. Anderson, guidar dig att matcha kryddat brännvin, akvavit och julsnapsar med julbordets alla rätter.
Läs merNu är årets julsnapsar här! Fyra snapsar med olika karaktär som är speciellt framtagna för att passa julbordets smaker. Här får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till snapsarna.
Läs merI Sverige har vi firat jul sedan någon gång på 1000-talet. Matforskare Richard Tellström berättar hur våra dryckestraditioner kring jul sett ut genom åren.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer