Bäst i klassen på PET-flaskor – nu byter vi på ännu ett vin.

Nu kommer vi med två mycket positiva PET-nyheter! Vi har hälften av vinerna på tio-i-topplista över de bästa PET-flaskorna för vin 2023. Sedan kommer äntligen ett av bolagets mest populära rieslingviner, Kung Fu Girl Riesling, som halvflaska i PET.

Kung Fu Girl Riesling - nu på PET-flaska.

I slutet av september publicerade Vinbanken.se en lista över Systembolagets bästa viner på PET-flaska 2023. Vi är mycket glada och stolta att hälften av vinerna tillhör folk o folks sortiment. Detta är de utvalda vinerna och hur de beskrivs av Vinbankens chefredaktör och vinskribent Yozo Glavas:

Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage

121,00 kr


"Ett vin som man kan beskriva som en blandning av modernt och traditionellt. Här får vi en tydlig bärig karaktär där körsbären kommer fram. Men vi får även en viss pomerans i längden. Här bjuds vi även på små diskreta kaffetoner. Ett lättillgängligt och trevligt vin på PET-flaska."

Glou-Glou Corbières

112,00 kr


"Att södra Frankrike kan producera röda viner av hög klass är ingen nyhet, och här får vi ett vin med tydliga Rhonevibbar. Ett ungt och fruktigt vin med tydliga toner av lila frukt i form av plommon och björnbär."

Château Bois Cardon Médoc

120,00 kr


"Det första bordeauxvinet som lanserade som PET-flaska. Ett koncentrerat och fruktintensivt vin med tydliga toner av mörk frukt. Det är plommon, björnbär, svarta vinbär, torkade örter, svartpeppar och kakao. Det är ett vin som går åt det kraftigare hållet, men allt sitter där det ska."

Camp Syrah

96,00 kr


"Flera gånger har vi lyft Chile som ett vinland att räkna med, och här visar de att de är att räkna med när det kommer till hållbara förpackningar. Ett ungt och fruktigt syrah-vin som har tydliga nyanser av lila frukt och en viss fatkaraktär. Plommon, viol, lakrits och svartpeppar i en snygg kombination."

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

80,00 kr


"En väldigt trevlig blend av tre druvor som gott och väl kan stå på egna ben, men där de ihop skapar ett imponerande PET-vin. Det är ungt, aromatiskt med toner av tropisk frukt i doften. Vi möts av krusbär, päron, gröna äpplen och fläder. Alla druvor kommer fram på sitt eget sätt i det här vinet."

Kung Fu Girl Riesling nu PET-flaska på 375 ml

Från Washington State och producenten Charles Smith kommer ett av Systembolagets mest populära rieslingviner, Kung Fu Girl Riesling. Ett mycket fräscht och välgjort vin som blivit mångas favorit. Smaken är anpassad för att passa som handen i handsken till asiatisk mat. Nu kan man förgylla även vardagen med en mindre buteljstorlek i den klimatsmarta PET-flaskan.

För att göra så lite klimatavtryck som möjligt så skeppas vinet i bulk från Washington State för att sedan tappas på PET-flaska i vår fabrik i Finland.

Kung Fu Girl Riesling

63,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. PET-halvflaska som rymmer 375 ml.

Vin i PET – gör ett klimatsmart val

En PET-flaska för vin och sprit väger bara 65 gram (helflaska). Det vill säga en sjättedel av en vanlig glasflaska och det bästa är naturligtvis om plastflaskan återvinns. Det finns en spansk studie som visar att en PET-flaska ger minst klimatpåverkan jämfört med andra flaskor och burkar.

PET-flaskan ger 283 g CO2e/l (gram koldioxidekvivalenter per liter) att jämföra med en vanlig glasflaska som ger 722 CO2e/l. Många konsumenter ser också praktiska fördelar eftersom det inte är lika skör som glasflaskan.

Det finns en myt om att PET-flaskan är skadlig både för människan och naturen genom att den läcker ut skadliga ämnen som exempelvis ftalater. Men det är inte sant då PET-flaskan är ett material som släpper ifrån sig väldigt lite kemiska ämnen och innehåller inte ens några ftalater. Så det är inga som helst problem att återanvända flaskorna till kranvatten för att exempelvis ta med till träningen.

Dock vill vi notera att viner i PET-flaskor inte är lämpliga för lagring utan skall konsumeras inom en relativt snar framtid. Om man vill spara vinet längre än ett år är glasflaskor ett mycket bättre val.