Nebbiolo - trendig druva på allas läppar.

Den italienska druvan nebbiolo är Piemontes galjonsfigur och står bakom fina viner som Barolo och Barbaresco. Här berättar vi mer om den populära druvan.

Nebbiolo i Piemonte.

Nebbiolo är en trendig druva som har sitt ursprung i Piemonte eller Valtellina (Lombardiet). Den är mycket gammal och nämns redan i skrift 1266. Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma (nebbia). Dock syftar man inte på den vanligt förekommande dimman bland de böljande kullarna i Piemonte utan på den tunna slöja som täcker de mogna druvorna.

Galjonsfigur i Piemonte

Trots att nebbiolo inte står för mer än 8 procent av vinodlingarna i Piemonte är det ingen tvekan om att det är regionens galjonsfigur. Den mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns även mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema. Du hittar också många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo.

Längre österut, i Valtellina i Lombardiet tillverkas ett vin av torkade nebbiolodruvor som kallas sfursat. Det finns även odlingar av druvan i andra delar av världen, men det är inget annat land som kommer i närheten av den kvalitet vi finner i den nordvästra delen av Italien.

Höstlandskap i Piemonte
Dimman i Piemonte är INTE vad druvan nebbiolo är döpt efter - men vackert är det.

Förföriska dofter i en stram kostym

Vinerna är ljusa i färgen och har en förförisk doft av körsbär, tjära, torkade örter, rosor och lakrits. Smaken är trots den ljusa färgen ordentligt sträv och vinet är friskt med fina toner av körsbär, viol, tobak, rosor och lakrits. Vid mognad framträder toner av svamp och läder.

När man väljer mat till viner från nebbiolo ska man beakta att vinerna är torra och med strama tanniner. Det vill säga att man möter vinet med rosastekta köttbitar, fett och krämiga komponenter. Även salt och syrlighet är önskade smaker som gör vinet lite mjukare och fruktigare. Låt gärna några röda bär koka med i såsen för att skapa aromspegling mellan vinet och maten. Nebbioloviner trivs extra bra tillsammans med tryffel och annan svamp.

Här följer några nebbioloviner vi varmt rekommenderar:

Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo

151,00 kr


Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo har en nyanserad doft med inslag av körsbär, hallon, salmbär, torkade örter, kryddnejlika, lakrits och en fläkt av rosor och regnvåt asfalt. Smaken är stram men tanninerna är mogna och mjuka samt balanseras upp fint av fruktighet och smakintensitet. Eftersmaken har en angenäm längd och man finner toner av både syrliga körsbär, hallon, örter samt ett stråk av nougat och lakrits.

Vinet passar utmärkt till medelkraftiga och lite kraftiga anrättningar av rött kött, fågel eller vegetariskt.

Tenuta Rocca Langhe Nebbiolo

199,00 kr


Tenuta Rocca Langhe Nebbiolo har en harmonisk doft med inslag av röda frukter, körsbär, salvia, rosenblad men även en fläkt av nypon. Smaken är frisk och fruktig med fin och tydlig tanninstruktur och en hint av solmogna röda frukter, blodapelsin, viol och salvia.

Passar utmärkt till medelkraftiga kötträtter och till ost.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

201,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Tenuta Rocca Barolo

379,00 kr


Tenuta Rocca Barolo är ett vin med nyanserad doft av röda frukter, tranbär, kanel, lakrits, läder, rosenrabatt samt en hint av varm asfalt. Det är ett smakrikt vin med tydliga tanniner. I den långa eftersmaken finner man toner av bland annat röda bär, kanel, sandelträ, rosenblad, kryddnejlika samt ett stråk av nypon.

Wongraven Barolo Orion

481,00 kr


Wongraven Barolo Orion har en stor, utvecklad, floral och fruktig doft. Smaken är fyllig, med en frisk, balanserad syra och strama, fina tanniner samt inslag av tobak, blommor och körsbär med intensiv och lång eftersmak. Vinet sitter som en smäck tillsammans med lite smakrikare anrättningar på rött kött och fågel.

Damilano Barolo Lecinquevigne 2018

451,00 kr


Damilano Barolo Lecinquevigne 2018 har en djup och nyanserad doft med inslag av körsbär, kanel och piptobak och höstlöv. Smaken är rik med stadiga tanniner och i den intensiva eftersmaken finner man både körsbär, viol, svart te samt ett stråk av nötter.