Nebbiolo är en trendig druva som har sitt ursprung i Piemonte eller Valtellina (Lombardiet). Den är mycket gammal och nämns redan i skrift 1266. Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma (nebbia). Dock syftar man inte på den vanligt förekommande dimman bland de böljande kullarna i Piemonte utan på den tunna slöja som täcker de mogna druvorna.
Galjonsfigur i Piemonte
Trots att nebbiolo inte står för mer än 8 procent av vinodlingarna i Piemonte är det ingen tvekan om att det är regionens galjonsfigur. Den mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns även mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema. Du hittar också många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo.
Längre österut, i Valtellina i Lombardiet tillverkas ett vin av torkade nebbiolodruvor som kallas sfursat. Det finns även odlingar av druvan i andra delar av världen, men det är inget annat land som kommer i närheten av den kvalitet vi finner i den nordvästra delen av Italien.
Dimman i Piemonte är INTE vad druvan nebbiolo är döpt efter - men vackert är det.
Förföriska dofter i en stram kostym
Vinerna är ljusa i färgen och har en förförisk doft av körsbär, tjära, torkade örter, rosor och lakrits. Smaken är trots den ljusa färgen ordentligt sträv och vinet är friskt med fina toner av körsbär, viol, tobak, rosor och lakrits. Vid mognad framträder toner av svamp och läder.
När man väljer mat till viner från nebbiolo ska man beakta att vinerna är torra och med strama tanniner. Det vill säga att man möter vinet med rosastekta köttbitar, fett och krämiga komponenter. Även salt och syrlighet är önskade smaker som gör vinet lite mjukare och fruktigare. Låt gärna några röda bär koka med i såsen för att skapa aromspegling mellan vinet och maten. Nebbioloviner trivs extra bra tillsammans med tryffel och annan svamp.
Här är några nebbioloviner vi rekommenderar:
Borgogno No Name
Från Piemonte kommer detta vin med en nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, nypon, rosor och choklad. Kryddigt, nyanserat och smakrikt vin i stram stil med inslag av mörka körsbär, rosor, fat, salvia och tobak.
Borgogno Barolo Riserva
Komplex, kryddig doft med, inslag av mörka körsbär, rosor, lakrits och fat. Komplex, fyllig och kryddig smak med inslag av mörka körsbär, torkade rosor, tobak, salvia, choklad och fat. Lång, nyanserad eftersmak.
Damilano Langhe Nebbiolo Marghe
Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.
Wongraven Barolo Orion
Wongraven Barolo Orion har en stor, utvecklad, floral och fruktig doft. Smaken är fyllig, med en frisk, balanserad syra och strama, fina tanniner samt inslag av tobak, blommor och körsbär med intensiv och lång eftersmak. Vinet sitter som en smäck tillsammans med lite smakrikare anrättningar på rött kött och fågel.
Ceretto Nebbiolo d'Alba Bernardina
Elegant doft med inslag av tranbär, viol och tobak. Balanserad kropp med en uppfriskande syra. Perfekt till de flesta traditionella, italienska maträtterna.
Langhe Nebbiolo Red Label
Fruktig doft med inslag av röda bär, mogna röda körsbär, rosor, jordgubbar, eukalyptus och en kryddig nyans av tobak. Smaken är fruktig, lätt, mjuk och elegant med lena tanniner och frisk syra och en lite ton av grönpeppar i eftersmaken. En modern och fräsch nebbiolo utan fatkaraktär.
Ceretto Barbaresco
Ett strukturerat och elegant vin med karaktär av bland annat mörka körsbär, röd frukt och fin kryddighet.
Barbaresco Autinbej
Nyanserad floral doft med inslag av körsbär, tranbär, torkad viol och rosenblad. Komplex och elegant smak med mjuka fina tanniner och inslag av körsbär, plommon, rosor och fat.