Giacomo Borgogno

Ett av de äldsta vinhusen i Piemonte som grundades redan 1791.

Giacomo Borgognos hus i Piemonte

Giacomo Borgogno är inte bara ett av de äldsta vinhusen i Piemonte som grundades redan 1761, det har alltid räknats till de allra främsta. Borgognos unge vinmakare Andrea Farinetti har lovordats av vinkritikerna och hans viner får toppoäng och vinner guldmedaljer för sin höga kvalitet. För 2021 har Borgogno utsetts till Årets Vinhus av tidningen Allt om Vin och även tagit hem utmärkelsen Gyllene Glaset som Allt om Mat utser. Basen i verksamheten är nu som då, de mäktiga Barolovinerna på druvan Nebbiolo som givit Piemonte i nordvästra Italien sitt världsrykte. Tidigare var detta motspänstiga viner som krävde årtionden för att bli drickbara, idag är de fortfarande mycket lagringsdugliga men underbara att dricka även som unga. Cesare Borgogno, som tog över ledningen för firman 1920, kom på idén att spara ett stort antal buteljer av varje årgång, för att släppas på marknaden i moget tillstånd. Den traditionen har man fortsatt följa och i dag har man kanske världens finaste samling av historisk Barolo.

Giacomo Borgognos vinodling

Vingårdar i fem klassade Grand Cru-lägen

Giacomo Borgogno har 31 hektar vinodlingar, där ingår bland annat vingårdar i de fem klassade Grand Cru-lägena Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati och San Pietro delle Viole. Nebbiolo svarar för 60 procent av planteringarna, 35 procent är jämnt fördelade på de övriga rödvinsdruvorna Barbera, Dolcetto och Freisa. Vitvinsdruvorna Timorasso och Riesling samsas om de sista 5 procenten. Giacomo Borgogno förvärvades 2008 av familjen Farinetti och två år senare tog den unge Andrea Farinetti över som vinmakare efter att just ha avlagt oenologexamen i Alba. Han blev snabbt ett aktat namn i vinvärlden med lite extra uppmärksamhet för vinet "No Name", ett vin som inte godkändes som en Barolo av vinmyndigheterna. Andrea var inte nöjd med det beslutet utan gjorde sitt vin namnlöst, med det lilla tillägget "protestetikett". Vinet har hyllats av bland annat Decanter.

Besök Giacomo Borgognos hemsida