För dig som inte lockas av surströmming.

Den tredje torsdagen i augusti infaller en av sommarens mest ambivalenta traditioner. Surströmmingspremiären är en riktig vattendelare i Sverige.

Foliebakad makrill med citron

I veckan är det surströmmingspremiär. Vår statsminister Stefan Löfven håller surströmming, en rätt som jag testat, som en av sina främsta maträtter. För bara 100 år sedan dog folk av krig, epidemier och svält och jag kan förstå varför folk i vårt land åt gammal fisk, de hade ju inte något annat! Läs mer om detta i historikern Yuval Hararis bok Homo Deus. Dessa tre problem är idag mycket ovanliga. 2017 finns det mat till alla och det bästa är förstås att äta nyfångad fisk.

För någon vecka sedan var jag vid den stora hamnbassängen i Limhamn, söder om Malmö. Utmed kajen stod ett tjugotal fiskare. Ungefär hälften såg ut att vara från Afghanistan. Deras kunskaper i svenska var begränsade, men deras förmåga att fånga fisk var det inget fel på. För en skrynklig tjuga fick jag och min vän Jim en tämligen stor makrill. Vi klubbade ihjäl fisken, stoppade den i plastpåse och cyklade hem.

Jim rensade fisken och klippte av fenorna. Två tips om du inte brukar rensa fisk är varsamhet och en mycket vass kniv. När de största benen var borta stekte vi fisken på högsta värme i rikligt med smör. Det är viktigt att först steka skinnsidan i några minuter och sedan varsamt vända fisken och steka köttsidan i en knapp minut. Ös smör över fisken för en fylligare smak. Till detta åt vi kokt nypotatis och smörstekta champinjoner. Vi pressade rikligt med citron över fisken och garnerade rejält med finklippt koriander. Den gröna kryddan lättar upp den ganska tunga och feta fisken. Jag klarade inte av att äta skinnet och tyckte det var ganska mycket ben i fisken. Min vän Jim åt allt. Behöver jag skriva att han är från Småland?

Nu i efterhand har jag förstått att det är emot våra svenska livsmedelslagar att köpa nyfångad fisk av fritidsfiskare. Jag uppmanar alltså ingen att göra detta. Däremot tycker jag att du ska äta färsk makrill i stället för surströmming. Jag har ätit surströmming en gång och måste säga att lukten var något av de vidrigaste jag någonsin känt. Att denna lukt får det att vattnas i munnen på statsministern är nästan lika konstigt som Donald Trumps frisyr.

/ Viggo Cavling

Vin som funkar till färsk makrill: