Spännande och bisarra matinnovationer på Sirha i Lyon.

I januari varje år pågår en av Europas största matmässor Sirha i Lyon. Vi var där och kan presentera några av de konstiga och spännande matinnovationer vi hittade där.

Sirha i Lyon

I januari varje år besöker tusentals matproducenter, försäljare, uppköpare och andra entusiaster Lyon. Då pågår där nämligen en av Europas största matmässor, Sirha. I år trängdes över 2000 utställare och 200 000 besökare i de gigantiska mässhallarna i utkanten av den franska gastronomins huvudstad.

 Sirha Innovations Awards 2019 är en tävling som belönar produkter som antingen är helt innovativa eller kan visa på en avsevärd och banbrytande förbättring av en redan existerande produkt. folk o folk hittade några produkter som vi tyckte var extra intressanta, eller bisarra. Än så länge finns de inte i Sverige, men håll utkik – de är innovativa och fyller en funktion, så vi hoppas att vi snart även ser dem på hyllorna i våra butiker.

Ekologiskt bananmjöl gjort på gröna bananer

Bananmjöl

Oavsett om du letar efter glutenfritt mjöl eller bara är förtjust i bananmjöl så fungerar det här bananmjölet utmärkt i bakverk. Det är gjort på skalade, fint krossade, torkade gröna bananer. Kakorna och bullarna blir goda, eller också kan man använda mjölet i till exempel en smoothie för att få en mer krämig konsistens.

Vegansk produkt för redningar och mousser

Vegansk redning

En algbaserad produkt som kan användas i redningar eller för att förbättra konsistensen i en mousse. Den är både vegansk och allergifri och kan till exempel användas som ersättningsprodukt i recept som innehåller äggulor för de konsumenter som vill njuta av livsmedel fria från animaliska produkter.

Vinägerflingor till sallader eller som smaksättare i cocktails

Vinägerflingor

Vinäger har alltid använts för att tillsätta syra med avsikt att öka hållbarheten på livsmedel. Dessutom är vinäger bra för matsmältningen. Hittills är vi vana vid att använda den i flytande form, men på senare tiden har det kommit nya varianter. Det finns numera vinäger i krämform, och på Sirha Innovations Awards hittade vi en helt ny variant – krispiga vinägerflingor med balsamico-, rödvin- eller hallonsmak. Den lär vara god i sallader, soppor, som topping eller till och med som smaksättare i cocktails.

Nytt tillbehör till kött eller fisk

Veganskt spannmål

Det här ”vegetariska spannmålet” är varken pasta eller ris, utan ett gott och nyttigt alternativ som innehåller grönsaker och baljväxter. Produkten är helt glutenfri samtidigt som det är en bra proteinkälla. Gott som tillbehör i sallader och som risotto eller till och med som ingrediens i läckra efterrätter.

Vaniljbubbla för både syn och smak

Vaniljbubbla

Den här vaniljbubblan innehåller vaniljextrakt och fungerar utmärkt i efterrätter och i bakverk. Den ger en läcker visuell effekt och avger en intensiv vaniljsmak när du får den i munnen.

Kakaosmör i vackra färger för läckra bakverk

Kakaosmör

Fruktigt kakaosmör för den som tycker om att baka läckra, vackra kakor. Kakaosmöret innehåller mer frukt och fibrer än många andra på marknaden, och kan användas som fyllning eller till dekoration i bakverk. Färgerna är helt naturliga.

Företaget PCB Création ligger bakom det nya baktillbehöret.