Världens äldsta kock älskar husman.

Kocken Stefan Ekengren har genom sin blogg på branschsidan Besöksliv blivit känd under epitetet världens äldsta kock. Epitetet hänger bland annat ihop med Stefans kärlek till den svenska husmanskosten.

Stefan Ekengren, aktuell med kokboken Husman

Titeln fick Stefan av kocken Viktor Westerlind på stjärnkrogen Franzén i Stockholm.

- Viktor är en god vän, men han är en tunn, tanig kille och ser ut som världens yngsta kock, men det har inte satt sig lika hårt, säger Stefan när folk o folk ringer upp för en intervju.

"Världens äldsta kock"

Epitetet världens äldsta kock hänger också ihop med Stefans kärlek till den svenska husmanskosten. I höstas kom hans kokbok Husman som hyllar det klassiska svenska köket. I boken finns recept på rätter som kålpudding, kalv i dill och bruna bönor med fläsk. Rätter som vi äter då och då på lunchkrogar, men som många uppfattar som ganska… tråkiga. Stefan håller med och har en teori om varför det är så.

- Ofta på lunchen, speciellt när det är bricklunch, serveras det husmansrätter som är gjorda helt utan kärlek. Du kan till exempel få en laxpudding som innehåller väldigt lite lax. Istället är det mycket potatis och äggstanning. Vem gillar det?

Idag är vi vana vid mer exotiska smaker. Stefan säger själv att han uppskattar mat som kommer från Vietnam och Mexiko, men hyllar samtidigt det svenska köket trots att det ibland kan innehålla ganska bleka smaker i de tillvägagångssätt och recept som ofta används.

- Jag förstår vad du menar, men det gäller att arbeta med det vi har och förstärka det. Syra och sötma. Förr kanske de inte hade så mycket dill eller citron. Det har vi i dag och då kan vi trycka på lite mer stuns. Jag tycker att man ska använda mer citron, gärna skalen, och mindre grädde och rågmjöl. Det gäller att få smakerna att blomma ut.

Fotbollsdrömmar

Stefan Ekengren blev kock hemma i mammas kök i förorten Jakobsberg utanför Stockholm. Han drömde om att bli fotbollsproffs, men tyckte det var spännande att laga mat och hamnade på en kockutbildning. Idag arbetar han som kökschef på Hantverket i Stockholm. Det är en stor krog med nästan 90 platser.

- Många har sagt till mig att vi har för ambitiösa mål för en så stor krog, men jag gillar tanken att det är stort och socialt, samtidigt som vi har en ambitiös satsning.

På kvällsmenyn finns knappt 20 mellanrätter från 65 till 180 kronor. Du bör äta minst tre för att bli mätt, men någon fast avsmakningsmeny finns inte.

- Det kan vi fixa om någon vill ha det, men tanken är folk ska välja fritt.  

folk o folk har provätit den nya menyn och kan bland annat rekommendera Svensk bläckfisk med rättika, citronette och lagrad fetaost och skreitorsk med blomkål, spritärta och blåmusselsås.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit. Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak. Servera gärna O.P. Anderson till klassiska husman-rätter.

Faktarutan

Namn: Stefan EkengrenFamilj: Fru Jessica, Stina 11 och Olle 9Ålder: 45Bor: På landet utanför UppsalaStressar av med: Skogen ibland, krogen iblandDricker i en bar: GTFavoritvin: Rött, ganska svalt tack!Favoritsprit: akvavitÄter gärna på måndag: Falukorv, stekt potatis och stekt ägg, ketchup och skånsk senapÄter gärna på helgen: Just nu är det en ny vända med sushi, lagar sushi hemma i drivorSenaste bok: Min egna, ha ha ha! (Husman alla de klassiska rätterna (och några bortglömda)Favoritkrog i Sverige: SturehofBästa bar i världen: Floss bar i Köpenhamn, sunk på egen nivå, älskar!Lagar helst: Husman (såklart)Senaste resa: Spanien, Denia, jäkligt härligtDetta visste vi inte om Stefan: Morgonpigg bortom det vettiga, dagen börjar 05.00. Således kvällstrött ännu mer bortom det vettiga, ett kockliv med den kombinationen avrådes å det starkaste.