Tillhör du den kontroversiella skaran som vill dricka ditt rödvin kallt? Helt rätt! Inte minst under de heta sommarmånaderna lockar ett riktigt kallt glas vin mer än ett "lätt källarsvalt". Här tipsar vi om några röda viner som passar att servera kalla.
Foto: Adobe Firefly/AI
När de heta sommardagarna är ett faktum och långa, ljusa kvällar bjuder in till livsnjuteri på hög nivå – vad häller du upp i glaset för att sippa på?
Länge har det givna svaret varit rosévin, och vi älskar den skära drycken i alla dess nyanser och variationer. Men nu är det dags för något nytt, och vår röst läggs på ett glas välkylt rödvin. En kontroversiell men samtidigt växande skara vindrickare väljer att ignorera de sedan länge etablerade rekommendationerna om 16-18 grader som serveringstemperatur för ett rött vin, och följer istället sina egna preferenser (helt rätt!) och serverar sitt röda vin riktigt kallt. Tänk kylskåpskallt.
Vissa viner passar dock bättre att serveras så pass kalla än andra. Ett exempel är viner av druvan gamay, som framförallt får ta plats i Beaujolais. Att servera det svalt framhäver vinets fräschör och syra.
Frankrike
129 kr
Till vit fisk och kallskuret med milda smaker. Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
Det har blivit lite av en trend att röda viner ska vara lätta, fräscha och ungdomliga i stilen. Inte minst har naturvinsrörelsen påverkat vinmakare världen över att skapa lätta och lättdruckna röda viner. Som dessutom är riktigt trevliga att dricka kalla.
I Australien har den här trenden varit extra tydlig, det finns exempel på den här typen av röda viner från landets alla 65 vinregioner. Här är ett exempel på ett lättare rödvin som är gjort av pinot noir, och som naturligt har en lägre alkoholhalt.
Australien
99 kr
Ett vegansk, fruktigt rödvin med smaker av körsbär och hallon. Idealisk till vegetariska rätter och fågel.
Ett annat pinot noir-vin värt att prova om du vill servera det kallt är Pinot Noir For You And For Me – ett moldaviskt rödvin framtaget på att sätt som ska bevara druvan fräschör och friskhet.
Moldavien
79 kr
Ett mjukt och elegant pinot noir-vin med smak av hallon och jordgubbar. Utsökt till kyckling och milda ostar.
Nästa vin har beskrivits av kritiker som "finessrikt och svalkande" och är gjort av criolladruvor, en druvsort som blir alltmer populär att göra vin på i Argentina. Josigt och klunkvänligt, med toner av färska jordgubbar och örter.
Argentina
129 kr
152 kr
Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet är lagrat på ståltank och jäst i lägre temperatur vilket ger en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak. Det är ekologiskt, etiskt Fairtrademärkt och veganvänligt. Finns på Systembolaget från 1 september 2023.
Garnacha är en annan druva som ger kylvänliga viner. Bella de Día Garnacha är ett spanskt, ekologiskt vin i smidigt pouch (påse) som gör att du lättare får in den i kylen. Ett rödvin som passar bra till vegetariska rätter eller ljust kött.
Spanien
209 kr
I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Servera gärna till vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling.
Dolcetto betyder direkt översatt "den lilla söta", men särskilt söt är den inte – den har bara inte samma karaktäristiska syra som Piemontes mer kända druva, nebbiolo. Istället har dolcetto en rätt tillbakadragen syra och hög strävhet, och mognar bäst på lite högre altituder. Oftast används den som "stöddruva" i blandviner, men endruvsviner finns också – och dessa passar ypperligt att servera kallare än vanligt.
Röda viner från Tyskland och Österrike är typiskt av ett lättare slag, tack vare det (än så länge) svalare klimatet. Vanliga druvor är spätburgunder (pinot noir), dornfelder och zweigelt, och viner av dessa druvor kan du vanligtvis kyla och dricka svalare än vanligt. Nedan tipsar vi om ett riktigt härligt zweigelt-vin.
Österrike
89 kr
109 kr
Detta vin bjuder på en doft av mogna körsbär, röda bär och samtidigt en lätt kryddighet. Smaken är komplex och elegant med frutkiga toner av mörka körsbär, plommon, röda bär och kryddor med ett långt och fint avslut.
Sist men inte minst drar vi oss till Sicilien i södra Italien. Här finns vinproducenten Planeta som har vinerier på sex olika lägen över hela ön. Här har de gjort ett vin av druvan frappato, som ibland kallas "Siciliens Beaujolais". Ett mycket trevligt vin att servera väl kylt till kraftiga fiskrätter, pasta eller risotto.
Italien
209 kr
Planeta Frappato har en inbjudande och fräsch doft med inslag av rosor, röda frukter, jordgubbar, kanderad viol och en fläkt av rökig mineralitet. Smaken fräsch och fruktig med toner av hallon, rosor, viol och ett stråk av högklassig balasamico.
24.06.2024
När mer pengar går till ränta och el behöver kanske vinbudgeten minskas. Här har folk o folks dryckesexpert Mats Claësson valt ut sina bästa röda viner som kostar mindre än 100 kronor.
Läs merPinot Noir är en av vinvärldens mest älskade – och mest svårodlade – blå druvor. Den ligger bakom några av världens bästa rödviner, framförallt från Bourgogne i Frankrike, men också från Nya Zeeland, USA och Tyskland.
Läs merAlla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.
Läs merI juli lanseras en härlig pinot noir från Rheinhessen signerad Weingut Robert Weil. Ett elegant vin med en riktigt attraktiv prislapp. Vi tipsar även om andra pinot noir-viner till bra och överkomliga priser.
Läs mer