3 i topp: Blanc de Blancs.

Ibland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre mousserande viner som enbart är tillverkade av gröna druvor: Blanc de Blancs.

3 i topp med blanc de blancs.

Mousserande viner finns i alla möjliga olika varianter idag och tillverkas över hela världen. De flesta du stött på kanske är vita, men det finns även rosé, röda och orangea. Men bara för att det är ett vitt mousserande vin behöver det inte betyda att bara gröna druvor har använts. Till exempel är pinot noir en vanlig druva för både Champagne och andra mousserande viner, liksom meunier.

Har man bara använt gröna druvor kan man märka flaskan med "Blanc de blancs", vilket direktöversatt betyder "vit av vita". I Champagne innebär det 100 procent chardonnay, vilket ger en Champagne som vanligtvis utmärker sig med finess och elegans. 

Här har vår dryckesexpert Mats Claësson listat tre blanc de blancs-bubbel värda att testa.

Topp 3: Blanc de blancs

Dopff Brut Cuvée Julien

90,00 kr


Druvorna är 50 procent pinot blanc och 50 procent auxerrois som handplockas och pressas försiktigt. Endast den första pressningen används till denna blanc de blancs-crémant. Vinet har en generös och något blommig doft. Ett torrt, fylligt och elegant vin med delikata små bubblor.

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


På bästa vingårdsläge vid Trentinos kullar ger chardonnay-druvorna som plockas för hand ett mycket friskt, mineraldrivet och fruktigt uttryck, perfekt bas för Rotari Brut Riserva. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

André Clouet Chalky

479,00 kr


Flaskan talar för sig själv i det här fallet – en solklar blanc de blancs gjord av 100 procent chardonnay. En mycket torr champagne med toner av citrus, rostade nötter, brioche och tydliga mineraltoner. Ett komplext vin med lång eftersmak.