Arcane La Tempérance - en ny generation exklusiva viner.

Nu lanseras det ekologiska vinet La Tempérance som tillhör Xavier Vignons vinserie Arcane - en ny generation exklusiva viner från södra Rhônedalen.

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

I Arcaneserien har producenten Xavier Vignon parerat förändringarna i klimatet genom nya innovativa metoder och tekniker. I vinet La Tempérance har man skapat ett multi-vintage vin som baseras på fyra årgångar och vinet har är jäst och lagrats i 200 liters glasglober.

Xavier Vignon har stor betydelse i södra Rhônedalen

I många länder finner vi enskilda vinmakare vars gärning har haft stor betydelse för hur vinerna har utvecklat sig, och vilken status vinområdet har idag. Exempel på detta är Robert Mondavi i Napa Valley eller René Barbier och Álvaro Palacios i det spanska vinområdet Priorat. Det är ingen tvekan om att Xavier Vignon har lämnat ett stort avtryck i södra Rhônedalen. Han har under åren anlitats som oenolog på 600 olika vinegendomar, och hela 60 % av producenterna inom Chateauneuf du Pape har använt hans tjänster. Sen får vi inte heller glömma alla de viner som han nu gör under egen etikett. Men vi tror att det största avtrycket ligger i framtiden. Xavier Vignon är en pionjär och auktoritet när det kommer till nya metoder och anpassningar för att möta klimatförändringarna och den globala uppvärmningen. I vinserien Arcane finner vi flera nya och okonventionella samt innovativa lösningar. Vinet La Tempérance som nu lanseras är av fyra olika årgångar som samsas i bästa harmoni. Vinvärlden har varit besatt av enskilda årgångar, speciellt när det handlar om viner i högre prisklasser. Men ett sätt att hantera förändringarna i klimatet är att göra så kallade multi-vintage viner, det vill säga att man blandar olika årgångar i samma flaska. En teknik som för övrigt har använts i Champagne sedan urminnes tider. Arcane La Tempérance består av ungefär lika delar av årgångarna 2015, 2016, 2017 och 2018. De fyra årgångarna bidrar med olika saker till blandningen, precis som det varierande uttryck de olika instrumenten tillför en symfoniorkester.

Årgång 2015 ger kraft och koncentration, 2016 tillför elegans och balans, 2017 står för komplexitet och mineralitet medan 2018 ger vinet syra och fräschör. Namnet på vinet och etiketten kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, där kortet som väljs ska spegla vinets karaktär. Tarotkortet La Tempérance står för balans, harmoni och måttlighet. Och att Arcane La Tempérance är ett balanserat och harmoniskt vin råder det ingen tvekan om! ”Detta är min version av champagnen Gran Siécle fast från Rhône appellationen Cairanne” - Xavier Vignon

Arcane - La Tempérence

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

200,00 kr


Arcane La Tempérance har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men fint mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.

Ett vin att njuta av idag, men också för att investera i framtida smakupplevelser.

Xavier Vignon

Glasglober ger en total avspegling av druvan

Vad det gäller ekfat, cementtankar och amforor så påverkar dessa vinets smak och karaktär på olika sätt. Enligt Xavier Vignon är inte ens rostfritt stål helt neutralt. Han har därför börjat arbeta med 220-liters glasglober av borosilikatglas där han jäser både röda och vita viner för att på bästa sätt bevara druvornas, karaktär, fruktighet och fräschör. La Tempérance har jäst och lagrats i dessa 220 liters glasglober. På det sätten är vinet en total avspegling av druvan och dess växtplats. Här står druvan grenache i förgrunden medan syrah är i skymundan men ändå tillför viktig struktur och komplexitet. Området Cairanne blev på grund av sina unika förutsättningar upphöjd till egen appellation 2016 .

Arcane är lekfulla viner att ta på största allvar

Det är sällan man stöter på ett vinvarumärke som är så lekfullt och innovativt som Arcane från Xavier Vignon. Det finns ingen gräns för uppfinningsrikedomen och kvaliteten följer med hela vägen.

Arcane är en vinserie sär samtliga viner kommer i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera innovativa blandningar och ovanliga vinmakartekniker. Målet förutom att skapa intressanta och välsmakande viner är att hitta nya sätt att parera klimatförändringarna. Idag är det svårt att producera vin i de södra delarna av Rhônedalen då det är svårt att behålla syran och fräschören om man även vill ha en perfekt fruktmognad.

Metoder som Xavier Vignon använder sig av är bland annat små specialbyggda ekfat som lagras inuti ett större tank med vin, samt tidigare nämda 220 liters glasglober av borosilikatglas. Han gör vita viner av blå druvor (till hösten lanseras en vit Chateauneuf du Pape på endast blå druvor). Han soltorkar vindruvsstjälkar för att sedan på ett naturligt sätt tillföra till viner som har behov av mer tanniner och struktur. Han tillsätter must från gröna druvor samt ofärgad must från blå för att sänka pH värdet i produktionen av röda viner. Detta är bara ett axplock av de åtgärder Xavier Vignon använder sig av.

Det finns idag sex olika Arcane viner som går att beställa via Systembolaget. Arcane La Tempérance lanserades i Systembolagets beställningssortiment den 23 maj 2022.