Nytt: Härlig pinot noir från södra Bourgogne.

Nu lanseras en ekologisk röd Bourgogne från den dynamiska familjeegendomen Domaine Francois Chapuis.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir är ett snyggt hantverk som kombinerar intensiva bär och fruktaromer på ett harmoniskt sätt med kryddighet och ceder från ekfaten. Drickes med fördel vid 15°c som sällskapsdryck där man gärna kan servera lite ostbågar och Pralinhusets mjölkchoklad med hallon och blåbär.

Vinet rör sig elegant och världsvant även vid det dukade bordet. Använd till lite lättare anrättningar på fågel eller ljust kött. Kan även serveras lite svalare till en kraftig fiskrätt.

Ambitiös familjeegendom i Mancey

Egendomen tillhör BVV (Bourgogne de Vigne en Verre) som är en sammanslutning av 35 fristående egendomar i Bourgogne som tillsammans har 300 hektar i 90 olika Bourgogne-appellationer. De sköter marknadsföring och försäljning så att egendomarna helt kan fokusera på vinodling och vintillverkning.

Domaine Francois Chapuis är ett familjeföretag där sonen Francois har haft huvudansvaret sedan 1997. Dock är föräldrarna Jean och Josette fortfarande djupt involverade i verksamheten. Egendomen som har 13 hektar vingårdar ligger i kommunen Mancey, inom regionen Mâconnais. Familjen har under lång tid arbetat på ett hållbart sätt och vinerna är ekologiskt klassificerade.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir

219,00 kr

249,00 kr


I vinet Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir hittar du en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, apelsin och skogshallon samt en fläkt av kryddnejlika och kanel. Vinet har fräsch syra och en balanserad smak av röda körsbär, mörka bär, apelsin och kanel.

Pinot noir - en kräsen och kinkig druva

Druvan pinot noir ligger bakom några av världens främsta röda viner. Om vi går tillbaka ett halvt sekel så ståtade Bourgogne mer eller mindre ensamma på tronen. Idag finns det viner av världsklass både från andra områden och andra länder.

Det är en kräsen druva vad det gäller förutsättningarna på vingården och innebär en stor utmaning för vinmakaren. Viner av pinot noir tenderar därför att ha ett högt pris jämfört med andra druvsorter.

Domaine Francois Chapuis Bourgogne Pinot Noir är ett ypperligt exempel på en riktigt bra och välgjort röd Bourgogne i lite lägre prisklass. Sen kanske det verkar konstigt att inlemma ett vin i den kategorin som kostar 209 kronor - men Bourgogne är ett dyrt ursprung och man behöver nästan komma upp i denna prisklass för att få intressanta viner.