Röda viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Planeta Eruzione 1614

Vin från Etnas sluttningar är ett av Italiens mest intressanta ursprung och här är det druvorna nerello mascalese och nerello cappuccino som visar upp sig på bästa sätt. Så här skriver tidningen Allt om Vin i den Stora Vinguiden, dec 2022

BRA KÖP

Stram, välbalanserad och väldigt god. Mogna röda bär, färsk rosmarin och timjan, blodapelsin och en slöja av rök.

Planeta Eruzione 1614 Rosso

291,00 kr


Ett balanserat och härligt elegant vin som bjuder på en doft med inslag av koncentrerade röda frukter, lätt rökiga toner, rosor, orientaliska kryddor och bivax. Smaken är medelfyllig med inslag av röda frukter, rosor, kryddor och vulkanisk mineralitet.


Att druvan nebbiolo är mycket trendigt just nu är det ingen tvekan om, och här finner vi ett vin från Damilano ac bästa snitt. Så beskriver Munskänkarna vinet i Vinlocus, januari 2023:

13,5 poäng + Mer än prisvärt

Ljus, vackert tegelröd färg. Öppen, elegant doft av torkade rosor, höstlöv och tydliga violpastiller. Rund, tillgänglig smak med klädsamma tanniner och frisk fruktsyra i bra balans i en lätt, men småsimmig kropp med behagligt avslut.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

201,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.


Här finner vi en mycket välgjord syrah från Argentina som både i doft och smak vida överstiger vad prislappen visar. Har fått mycket goda omdömen från flera vinjournalister.

Så här skriver Munskänkarna, Vinlocus i december 2022:

FYND, 12 poäng

Öppen, ung, fruktig och kryddig doft med slånbär, blå plommon, blåbär och svartpeppar. Medelfyllig, fruktig, avrundad och sammansatt smak med god kropp, runda tanniner, mogen syra, bra längd och svartpepprig avslutning. Druvtypiskt.

Espacio Syrah

78,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 


Här finner vi en välgjord pinot noir som beskrivs på följande sätt i Munskänkarna, vintesten.se från november 2022:

14,5 poäng + Mer än prisvärt:

Finstämd, lätt kryddig doft av jordgubbar, kokta rotfrukter och lagom ek. Balanserad, läskande smak med trevlig frukt, frisk fruktsyra och snälla tanniner i en lätt kropp och ett harmoniskt avslut.

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

192,00 kr


Pinot Noir Evidence från Gustave Lorentz har en medelstor och angenäm doft med inslag av hallon, körsbär och integrerade toner från ekfaten. Smaken har en fint balanserade syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken.


Xavier Vignons innovativa vinserie Arcane fortsätter att imponera. Sedan 2016 fokuserar han enbart på sina egna viner från vineriet i Chateauneuf du Pape. Vinbanken.se utsåg Xavier Vignon Arcane XV le Diable till Bäst i test veka 34 2022:

18,5 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varmt mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6–8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad.

Xavier Vignon Arcane XV le Diable

275,00 kr


Xavier Vignon Arcane XV le Diable har en nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor, och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I den komplexa smaken finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder, samt en viss förnimbar sälta i den långa eftersmaken.


Ett annat av Xavier Vignons Arcane-viner som prisats i pressen är deras la Tempérance, som är en blandning av årgångarna 2015, 2016 och 2017 och 2018. Druvorna är 90% grenache och 10% syrah. Så här skrev Allt om Vin om la Tempérance den 8 september 2022:

FYND!

Djup, koncentrerad och egen i stilen med mogen frukt, örtighet, solvarm jord och lakritsstänk.

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

211,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Tempérance är ett utmärkt vin till grillat kött. Vinet har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.


När vi ändå håller på: Xavier Vignon Arcane la Papesse är gjort på druvor från mycket gamla grenachestockar i Chateauneuf du Pape. Livetsgoda.se gav vinet 94 poäng av 100 möjliga den 29 augusti 2022:

94 POÄNG (AV 100 MÖJLIGA)

Samtliga viner i Xaviers Arcane-serie är viner som görs i en upplaga, ”engångsviner” det vill säga. La Papesse bygger på ett specifikt urval av grenache från äldre planteringar i firmans Châteauneuf du Pape vingårdar och har en förträfflig känsla i sig av sötma och värme från de södra delarna av Rhône och mer distinkt, stenmineralisk hållning från och svalare norra delarna. Mörk mogen bärighet med körsbär, vinbär, plommon, mörka hallon och björnbär med svartpepparkryddighet och tobaksblad i svansen. Energin är dock transparent och jordmånen sätter ljusa citrusnyanser i tannindrivet och ger vinet en fräsch lyster. I vinifiering och den långa lagringen sprakar det med olikheter i form av amfora, fat, betong, demi-muids på 600 liter, ståltankar och 200 liters fat och det är Xavier i ett nötskal, ett mycket positivt sådant.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

669,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.


Faustino - denna klassiker som bara fortsätter att leverera kvalitetsviner från olika årgångar. Den här Riojan från 2011 fick goda lovord av Svenska Dagbladets Andreas Grube den 1 september 2022:

6 ögon på tärningen

Ännu en Rioja, men här med ytterligare några års mognad, vilket märks i den ännu mer torkade fruktkaraktären och de lite dova kryddorna i form av kakao, kanel, torkad dill, teblad och vanilj. I eftersmaken finns också en tydlig nötighet som man ofta hittar i vin med lite ålder.

Faustino I Gran Reserva 2011

197,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.


Denna läckra cabernet sauvignon som producerats av Schrader Cellars fick hela 94 poäng av Wine Spectator i juli 2022:

94 points

"Innehar generösa smaker av plommon, bojsenbär och mullbär som backas upp av en bredd med smaktoner som rökt al och bittersöt kakao. Fylld av tät frukt och verkligen inte den blyga stilen. Den långa avslutningen har en "lerig" dragning. Bäst mellan 2023-2035."

Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon

790,00 kr


Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon 2019 har en intensiv och utrycksfull doft med inslag av cassis, hallon, muskot, ceder, plommonsaft samt ett stråk av mint. Smaken är mycket rik och intensiv med fina toner av björnbär, cassis, svart te, mörk choklad, ceder, stenkross och ett stråk av lavendel.


Ett härligt rött vin från den tillförlitlige producenten Ruffino som har flera egendomar i det vackra Toscana. Så här recenserar tidningen IN VINO vinet i No 3–2022:

16 poäng - Mer än prisvärt

Mullrande, ganska komplex doft av mörk choklad, körsbär och mandelmassa med ett stänk läder. Rund, fruktig smak med frisk fruktsyra och tydliga, men runda, sandiga tanniner med en fin struktur.

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione

319,00 kr


Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione har en nyanserad doft med inslag av viol, solmogna körsbär, plommon, choklad och kanel. Smaken är lång och nyanserad med toner av körsbär, kryddor, valnötter och svarta oliver.