Röda viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Xavier Vignon Arcane la Tempérance.

Xavier Vignons innovativa vinserie Arcane fortsätter att imponera. Sedan 2016 fokuserar han enbart på sina egna viner från vineriet i Chateauneuf du Pape. Vinbanken.se utsåg Xavier Vignon Arcane XV le Diable till Bäst i test veka 34 2022:

18,5 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varmt mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6–8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad.

Xavier Vignon Arcane XV le Diable

269,00 kr


Xavier Vignon Arcane XV le Diable har en nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor, och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I den komplexa smaken finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder, samt en viss förnimbar sälta i den långa eftersmaken.


Ett annat av Xavier Vignons Arcane-viner som prisats i pressen är deras la Tempérance, som är en blandning av årgångarna 2015, 2016 och 2017 och 2018. Druvorna är 90% grenache och 10% syrah. Så här skrev Allt om Vin om la Tempérance den 8 september 2022:

FYND!

Djup, koncentrerad och egen i stilen med mogen frukt, örtighet, solvarm jord och lakritsstänk.

Xavier Vignon Arcane La Tempérance

209,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Tempérance är ett utmärkt vin till grillat kött. Vinet har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.


När vi ändå håller på: Xavier Vignon Arcane la Papesse är gjort på druvor från mycket gamla grenachestockar i Chateauneuf du Pape. Livetsgoda.se gav vinet 94 poäng av 100 möjliga den 29 augusti 2022:

94 POÄNG (AV 100 MÖJLIGA)

Samtliga viner i Xaviers Arcane-serie är viner som görs i en upplaga, ”engångsviner” det vill säga. La Papesse bygger på ett specifikt urval av grenache från äldre planteringar i firmans Châteauneuf du Pape vingårdar och har en förträfflig känsla i sig av sötma och värme från de södra delarna av Rhône och mer distinkt, stenmineralisk hållning från och svalare norra delarna. Mörk mogen bärighet med körsbär, vinbär, plommon, mörka hallon och björnbär med svartpepparkryddighet och tobaksblad i svansen. Energin är dock transparent och jordmånen sätter ljusa citrusnyanser i tannindrivet och ger vinet en fräsch lyster. I vinifiering och den långa lagringen sprakar det med olikheter i form av amfora, fat, betong, demi-muids på 600 liter, ståltankar och 200 liters fat och det är Xavier i ett nötskal, ett mycket positivt sådant.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

649,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.


Faustino - denna klassiker som bara fortsätter att leverera kvalitetsviner från olika årgångar. Den här Riojan från 2011 fick goda lovord av Svenska Dagbladets Andreas Grube den 1 september 2022:

6 ögon på tärningen

Ännu en Rioja, men här med ytterligare några års mognad, vilket märks i den ännu mer torkade fruktkaraktären och de lite dova kryddorna i form av kakao, kanel, torkad dill, teblad och vanilj. I eftersmaken finns också en tydlig nötighet som man ofta hittar i vin med lite ålder.

Faustino I Gran Reserva 2011

189,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.


Ett vin som nyligen bytt årgång till 2019. Det är en årgång som gav vinerna både koncentration och balanserande syra. Den duktige vinmakaren Xavier Vignon har även lyckats få med en fin dos av elegans. Så här kommenterar tidningen Allt om Vin vinet i nummer 7–2022:

BRA KÖP

Bra koncentration med smakdjup med köttighet och fyllighet. Samtidigt en imponerande lätthet i avslutet.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

269,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. Smaken är fyllig, komplex med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.


Ett härligt rött vin från den tillförlitlige producenten Ruffino som har flera egendomar i det vackra Toscana. Så här recenserar tidningen IN VINO vinet i No 3–2022:

16 poäng - Mer än prisvärt

Mullrande, ganska komplex doft av mörk choklad, körsbär och mandelmassa med ett stänk läder. Rund, fruktig smak med frisk fruktsyra och tydliga, men runda, sandiga tanniner med en fin struktur.

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione

299,00 kr


Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione har en nyanserad doft med inslag av viol, solmogna körsbär, plommon, choklad och kanel. Smaken är lång och nyanserad med toner av körsbär, kryddor, valnötter och svarta oliver.


Maremma är ett område i Toscana som svalka från de inkommande havsvindarna. Så här bedömer tidningen IN VINO vinet i No 3–2022:

14 poäng - Mer än prisvärt

Dov, fruktig, örtig doft av mörka körsbär, mörk choklad och ett stänk mandel. Fyllig, rund, fruktig smak med ganska hög fruktsyra och relativt runda tanniner i en drygt medelfyllig kropp med viss bitterhet.

Rocca di Montemassi Sassabruna

169,00 kr


Rocca di Montemassi Sassabruna har en nyanserad doft med inslag av körsbär, mullbär, blå plommon, pinjenötter, kryddor samt ett stråk av färska örter. Smaken är intensiv med bra balans. Man finner fina toner av mörka körsbär, skogshallon, ceder, kryddor, balsamico, samt ett stråk av lakrits.

Ett vin från Argentina som passar som handen i handsken till sommarens grillkvällar. Så här skriver Vintesten.se i juni:

13 poäng - Mer än prisvärt

Doft av björnbär, svarta vinbär, mynta, korinter, mörk choklad och läder. Smak med dov mörk, lite bränd frukt och strama tanniner, och ett lite läskande slut.

Las Moras Love Cabernet Sauvignon

99,00 kr


Las Moras Love Cabernet Sauvignon har en fruktig doft med inslag av svarta vinbär, mörka plommon, körsbär och en fläkt av vanilj. Smaken är medelfylligt med intensiva inslag av mörka bär såsom mogna körsbär och svarta vinbär. Vinet har en fräsch syra som balanseras upp av den trevliga frukten. I eftersmaken finner vi även en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i en trevlig harmoni.


En högklassig Bordeaux till förmånligt pris. Det tycker även tidningen IN VINO i Nr 1 -2022:

15,5 poäng – Mer än prisvärt

Dov doft av svart lakrits, mörk choklad, svarta vinbär, björnbär', plommon, ceder och ett stänk blyerts. Fyllig, fruktdriven smak med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en ganska fyllig kropp.

Château Malescasse 2015

299,00 kr


Château Malescasse 2015 har en nyanserad doft med inslag av tobak, ceder, mörka bär, svampskog och en fläkt av fudge. Vinet har en nyanserad smak med stadiga fast mogna och finkorniga tanniner. Vinet är fylligt med bra intensitet och smaklängd med toner av korinter, kanel, muskot, tobak och torkade mörka frukter.