Röda viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Château de Camensac

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

I Platter’s South African Wine Guide 2023 som är rena bibeln för sydafrikanska viner fick detta vin 5 stjärnor (95 poäng) Det är få förunnat att få 5 stjärnor och framför allt är det anmärkningsvärt för ett vin i denna prisklassen.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

149,00 kr


Fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Ett perfekt vin till vilträtter!


Lenz Moser Zweigelt Eleganz

Vinet som är en nyhet från den 1 september 2023 har fått goda omdömen från flera källor och så här lyder omdömet från Allt om Vin/augusti 2023.

BRA KÖP Örtigt, med stråk av blåbär i ung frisk stil med god koncentration. Trevligt i anspråkslös stil.

Lenz Moser Zweigelt Eleganz

99,00 kr


Detta vin bjuder på en doft av mogna körsbär, röda bär och samtidigt en lätt kryddighet. Smaken är komplex och elegant med frutkiga toner av mörka körsbär, plommon, röda bär och kryddor med ett långt och fint avslut.


Diente de León

Alf Tumble i Dagens Nyheter lördagen den 26 augusti ger vinet en 5:a i prisvärdhetssynvinkel som är den högsta siffran och betyder stark rekommendation, i kvalitetssynvinkel får vinet 86 poäng (av 100) som står för minnesvärt. Han beskriver vinet på följande sätt:

Finstämt och elegant rödvin från Mendoza som för tanken till modern, spansk garnacha. Druvan heter criolla grande och tros vara släkt med den chilenska pais. Smakmässigt rör vi oss således i en värld av svalkande jordgubbsfrukt, färska örter och torkade lagerblad. Finessrikt och läskande.

Diente de León

150,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.


Château de Camensac

En mycket välgjord bordeaux från det goda året 2020. Vinet har får flera goda omdömen av olika vinpublikationer. Bland annat ger Per Bill vinet 91 poäng som betyder att vinet är ”enastående” samt att vinet är mer än prisvärt. Vinet beskriver han på följande sätt:

Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, mörka bär, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad, ceder, blyerts, mineraler och fat.

Château de Camensac

343,00 kr


Château de Camensac har en nyanserad och inbjudande doft med svarta vinbär, svarta mullbär, kryddor, fat, kaffe samt en fläkt av rosor och flinta. Smaken är intensiv och lång med fina toner av mörka frukter, kryddor, fat, kaffe  samt ett stråk av viol.


Dhaara Barolo

Ett uttrycksfullt vin med en attraktiv prislapp.  Det tycker också Munskänkarnas provare som har tilldelat vinet 16 poäng och omdömet att vinet är mer än prisvärt (Vintesten, juni 2023). Så här beskriver de vinet:

Aromatisk doft av lövhög, brasved, nypon, plommon, torkade rosor med ett lätt stänk av aceto balsamico. Ung smak med hög fruktsyra och lagom torra tanniner i en ganska lätt kropp.

Dhaara Barolo

299,00 kr


Intensiv rubinröd färg med en kryddig doft, toner av nypon, körsbär och rosor. Smaken är intensiv och elegant med toner av körsbär, nypon och rosor med väl balanserade tanniner och ett fint avslut.


Bodega La Ermita Toro

En kraftfull tempranillo från det spanska vinområdet Toro. Livetsgoda.se tilldelar vinet hela 92 poäng och beskriver vinet på följande sätt:

Toro finner vi väster om Valladolid och ett par timmars resa från Madrid. Här går tempranillo under namnet tinta de Toro och denna buteljering är precis som de övriga från riktiga åldersherrar till vinrankor. Här får vi ett inbjudande aromatiskt och vitpepprigt doftspektra med fin mix mellan ljusa och mörka bär, kryddiga undertoner och blommiga instick. Smaken är behaglig i sin charmanta fruktmognad och har samtidigt skärpa i syran och omslutande tanniner. Röd citrus i det långa fästande avslutet. Spännande vin som dricks väldigt fint redan nu.

Bodega La Ermita Toro

399,00 kr


Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.


Allesverloren Tinta Barocca

Ett härligt vin från Swartland i Sydafrika. Tidningen Livets Goda ger vinet 90 poäng och följande omdöme:

Ett magnifikt litet vin med mogna tanniner och nobel syra i en fruktighet fylld med toner av främst cassis och körsbär. Urgott helt enkelt. En pärla både i gom och i plånbok.

Allesverloren Tinta Barocca

129,00 kr


Allesverloren Tinta Berocca har en stor, fruktig doft med inslag av röda bär, choklad, vanilj, kryddor och fat. Smakrikt och elegant vin med tät frukt, bra tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär. Lång eftersmak.


Brolio Chianti Classico

Ett skickligt hantverk från Ricasoli som har anor sedan 1141. Erfarenhet ger ju färdigheter och därför hamnar vinet på Vinbankens topplista över de bästa Chianti och Chianti Classico vinerna 2023. De ger vinet en 4+ av 5 möjliga och beskriver vinet på följande sätt:

Medelfyllig, kärnigt frisk av körsbär, inslag av örter som salvia och oliver. Stram och balanserad. Behaglig, toppval som husvin!

Brolio Chianti Classico

149,00 kr


Vi kommer även att prova Brolio Chianti Classico, ett lättdrucket men ändå seriöst strukturerat vin med en medelstor, fin fruktighet av röd frukt. Smaken är medelfyllig med en fint texturerad kropp, en druvtypiskt uppfriskande syra och finstämda tanniner samt en mjuk vaniljsötma från ekfaten.


Allesverloren Shiraz

Det är ingen tvekan om att Allesverloren är en dynamisk och skicklig producent från Swartland i Sydafrika. Vinerna är både uppskattade av intresserade vinkonsumenter såsom vinjournalister. Tidningen Allt om Vin ger detta vin stämpeln BRA KÖP och beskriver vinet på följande sätt:

BRA KÖP

Ett välgjort hantverk med tät struktur, gott om kryddor och en mogen fruktighet, toppat med inslag av lakrits.

Allesverloren Shiraz

119,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.


Il Capolavoro Appassimento Rosso

En mycket prisvärt vin som snabbt blivit mycket populärt, så här tycker Fredrik Schelin i Aftonbladet/Veckans vintips den 20 januari 2023:

Ett fylligt vin från det vackra Apulien, den italienska klacken. Doften är fylld av friska skogshallon, kryddor, kakao och torkade frukter. Mycket smak och en fin doft - Allt ingår i detta vin. Servera gärna till en härlig köttgryta eller varför inte till ostbrickan. Ett mycket prisvärt vin som passar såväl vardagsmiddagen som söndagens stek.

Il Capolavoro Appassimento Rosso

69,00 kr


Il Capolavoro bjuder på en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.