Röda viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Il Capolavoro Appassimento Rosso.

Ken Forrester Renegade

Här finner vi ett härligt sydafrikanskt vin signerat Ken Forrester som har inspiration från den södra Rhônedalen. Verkligen ett vin som ger mersmak. Vinet har fått hela 4,5 stjärnor i Platter's sydafrikanska vinguide och Munskänkarna ger vinet 15 poäng med ett+, som innebär att vinet är ett högklassigt vin och är mer än prisvärt. De beskriver vinet på följande sätt:

15+ poäng

Doft av björnbär, mynta, jordgubbar, järn, kokos, mocka, kanel och lite rök. Smak med ganska fina tanniner, saftig frukt, bra fruktsyra och fin längd. Nära fynd!

Ken Forrester Renegade

195,00 kr


Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och består av 42% shiraz, 40% mourvèdre och 18% grenache. Vinet har en doft med inslag av mörka och röda frukter, fat, torkade örter och svampskog. Smaken har toner av mörka frukter, torkade blåbär, fat och kryddor.


Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

Att druvan nebbiolo är mycket trendigt just nu är det ingen tvekan om, och här finner vi ett vin från Damilano ac bästa snitt. Så beskriver Munskänkarna vinet i Vinlocus, januari 2023:

13,5 poäng + Mer än prisvärt

Ljus, vackert tegelröd färg. Öppen, elegant doft av torkade rosor, höstlöv och tydliga violpastiller. Rund, tillgänglig smak med klädsamma tanniner och frisk fruktsyra i bra balans i en lätt, men småsimmig kropp med behagligt avslut.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

199,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.


Espacio Syrah

Här finner vi en mycket välgjord syrah från Argentina som både i doft och smak vida överstiger vad prislappen visar. Har fått mycket goda omdömen från flera vinjournalister.

Så här skriver Munskänkarna, Vinlocus i december 2022:

FYND, 12 poäng

Öppen, ung, fruktig och kryddig doft med slånbär, blå plommon, blåbär och svartpeppar. Medelfyllig, fruktig, avrundad och sammansatt smak med god kropp, runda tanniner, mogen syra, bra längd och svartpepprig avslutning. Druvtypiskt.

Espacio Syrah

77,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 


Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence

Här finner vi en välgjord pinot noir som beskrivs på följande sätt i Munskänkarna, vintesten.se från november 2022:

14,5 poäng + Mer än prisvärt:

Finstämd, lätt kryddig doft av jordgubbar, kokta rotfrukter och lagom ek. Balanserad, läskande smak med trevlig frukt, frisk fruktsyra och snälla tanniner i en lätt kropp och ett harmoniskt avslut.

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

199,00 kr


Pinot Noir Evidence från Gustave Lorentz har en medelstor och angenäm doft med inslag av hallon, körsbär och integrerade toner från ekfaten. Smaken har en fint balanserade syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken.


Faustino I Gran Reserva

Faustino - denna klassiker som bara fortsätter att leverera kvalitetsviner från olika årgångar. Den här Riojan från 2011 fick goda lovord av Svenska Dagbladets Andreas Grube den 1 september 2022:

6 ögon på tärningen

Ännu en Rioja, men här med ytterligare några års mognad, vilket märks i den ännu mer torkade fruktkaraktären och de lite dova kryddorna i form av kakao, kanel, torkad dill, teblad och vanilj. I eftersmaken finns också en tydlig nötighet som man ofta hittar i vin med lite ålder.

Faustino I Gran Reserva 2011

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Den nya årgången av denna ekologiska Châteaneuf-du-Pape har både intensitet och elegans. Så här beskriver tidningen Livets Goda vinet den 31 januari 2023:

92 POÄNG

En aromatisk och blomörtigt grenachedominerad profil med oerhört fin spänst i frukten och en transparens som skiner starkt i såväl doft som smak. Torkad lavendel, garrigue, viol, bröstkarameller och röda bärtoner med körsbär och hallon noteras i doftspektrumet medan smaken visar upp en skärpt rödbärig frukt med lakritstoner, örter och undervegetation i frisk stil med fin druvmognad, silkiga tanniner trots ett större inslag av mourvèdre och röd citrus i det långa avslutet.


Allesverloren Shiraz

Det är ingen tvekan om att Allesverloren är en dynamisk och skicklig producent från Swartland i Sydafrika. Vinerna är både uppskattade av intresserade vinkonsumenter såsom vinjournalister. Tidningen Allt om Vin ger detta vin stämpeln BRA KÖP och beskriver vinet på följande sätt:

BRA KÖP

Ett välgjort hantverk med tät struktur, gott om kryddor och en mogen fruktighet, toppat med inslag av lakrits.

Allesverloren Shiraz

119,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.


Château Paradis Rouge

Tyvärr hamnar de röda och vita vinerna från Provence bakom skuggan av världens mest kända roséviner. Det vill vi ändra på och att Munskänkarna i vintesten (februari 2023) gillar vinet är det ingen tvekan om. De ger 14 poäng med stämpeln Mer än prisvärt och beskriver vinet på följande sätt:

Generös, kryddig, lite rökig doft av svarta vinbär, lufttorkad skinka, oliver, svartpeppar och mörk choklad. Ung, fyllig, balanserad smak med generös, mörk frukt, frisk fruktsyra och lagom tydliga tanniner i en drygt medelstor kropp.

Château Paradis Rouge

159,00 kr


Château Paradis är en vacker egendomen som ligger i den norra delen av Coteaux d’Aix-en-Provence. Man jobbar grönt och har nyligen uppnått det tredje och högsta steget i hållbarhetscertifieringen Haute Valeur Environnementale.

Det röda vinet har en medelfyllig smak med fin balans mellan mörka frukter, kryddor, örter och lakrits. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.


Tenuta Rocca Barbera d'Alba

Piemonte är ett vinområde i ropet och det gäller både druvorna nebbiolo och barbera. Här har vi en ekologisk barbera som uppskattas av många och det gäller även Munskänkarna (Vintesten/februari 2023) som ger vinet 14 poäng med stämpeln Mer än prisvärt och följande rader beskriver vinet:

14 poäng / Mer än prisvärt

Doft av björnbär, anis, plommon, mandel, körsbär, viol, brasved och lite tjära. Ung, mjuk smak med polerade tanniner och en pigg läskande fruktsyra.

Tenuta Rocca Barbera d'Alba

159,00 kr


Tenuta Rocca Barbera d'Alba har en inbjudande doft med inslag av körsbär, skogshallon, röda plommon, lakrits och en touch av färska örter. Vinet har en hög fin syra och i den trevliga smaken hittar vi toner av röda skogsbär, körsbär, röda plommon och örter.


Il Capolavoro Appassimento Rosso

En mycket prisvärt vin som snabbt blivit mycket populärt, så här tycker Fredrik Schelin i Aftonbladet/Veckans vintips den 20 januari 2023:

Ett fylligt vin från det vackra Apulien, den italienska klacken. Doften är fylld av friska skogshallon, kryddor, kakao och torkade frukter. Mycket smak och en fin doft - Allt ingår i detta vin. Servera gärna till en härlig köttgryta eller varför inte till ostbrickan. Ett mycket prisvärt vin som passar såväl vardagsmiddagen som söndagens stek.

Il Capolavoro Appassimento Rosso

69,00 kr


Il Capolavoro bjuder på en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.