Sigurd Wongraven – en av Norges mest hyllade vinproducenter.

Sigurd Wongraven är frontfigur i det norska black metal-bandet Satyricon men även känd som hyllad vinproducent. Hans vin Wongraven finns nu även i Sverige.

Fyra viner från Wongraven

Norske Sigurd Wongraven är mest känd som frontfigur, sångare, gitarrist och låtskrivare i Satyricon, ett av världens mest kända black metal-band. I trettioårsåldern började han att producera vin och är i dag en av Norges mest hyllade vinproducenter.

Under 2020 sålde varumärket Wongraven Wines två miljoner liter vin i Norge, och nu finns vinet också i Sverige. folk o folk mötte musikern och vinproducenten under hans senast besök i Stockholm.

Sigurd Wongraven bestämde sig redan som ung för att bli musiker. Som sjuttonåring fick han ett skivkontrakt, vilket i början av 1990-talet var ovanligt för någon så ung – och mycket omvälvande.

– Jag gick ”all in” i musiken och har inte ångrat mig sedan dess. Musiken blev mitt liv och världen mitt kontor. Jag har levt i en internationell miljö fysiskt, men också mentalt och kulturellt då jag har haft vänner från hela världen från det att jag var sjutton år, säger Sigurd Wongraven då vi möts på ett kontor i Stockholm. 

– I stället för att gå till samma jobb på samma ställe varje dag, som många andra i den åldern, var jag en dag i Holland, en annan i Storbritannien och en tredje i USA, vilket naturligtvis har präglat mig som människa, mitt sätt att se på tillvaron och mina intressen.

Naturen präglar skapandet

Under samtalet återkommer han ofta till sin stora kärlek till naturen där han tillbringar en stor del av sin tid.

– Det är som att jag har en form av spirituell relation med naturen. Den är en del av mig och har stor inverkan på mitt skapande – både i fråga om musiken och när det gäller vinerna. Sigurd började intressera sig för vin för ungefär tjugo år sedan. Först som ett perifert intresse som växte med tiden och för elva år sedan började han att producera sitt eget vin. 

– Strävan efter att skapa ett bra vin var hög från dag ett, men det fanns från början inga kommersiella ambitioner. 

I dag är han en hyllad vinproducent i Norge och i fjol sålde han två miljoner liter vin på den norska marknaden. I juli 2021 blev Wongraven Wines Norges mest sålda vin. 

– Jag har aldrig haft en marknadsplan, det har gått bra ändå. Mitt bästa råd till dem som har lust att ge sig in i något är att enbart fokusera på kvalitet. Om du har ett nästan fanatiskt, endimensionellt fokus på kvalitet, så blir en kommersiell succé förr eller senare en konsekvens av ditt handlande, säger han entusiastiskt.

Han tar sitt eget vin Wongraven Morgenstern Riesling som exempel på sin teori, vilken i juli 2021 utsågs till Norges mest populära riesling. Tvåan, trean, fyran och så vidare var alla billigare.

– Ändå är det fler som väljer mitt dyrare vin. ”So I got the facts to prove it”, säger han och skrattar.

Sigurd Wongraven med ett glas rödvin

Det märks att hårdrocksstjärnan och vinmakaren har haft världen som sitt hem. I dialogen kommer ett och annat uttryck på engelska för att förstärka något han nyss sagt. Han sitter tillbakalutad i stolen och berättar om sig själv, musiken och vinet och ger intryck att veta vad han håller på med på ett självsäkert och samtidigt ödmjukt sätt. Han verkar vara van vid att gå sin väg och satsa stort på det han tror på.

– Jag har alltid haft ett starkt och intensivt engagemang som musiker och skrivit både texter och musik till alla Satyricons låtar. När jag började med vinproduktion hade jag nytta av de personliga egenskaper som jag har byggt upp genom musiken. Jag är trygg i mig själv, litar på min kompetens och är van att slåss för min existens. Dessutom är jag oberoende – jag har inte ett stort management team som tycker saker, utan jag kan utveckla min verksamhet på det sätt som jag vill.

Wongraven är inget klassiskt kändisvin

Wongravens vin är alltså långt ifrån många av de ”kändisviner” som vi är vana att se i Systembolagets sortiment. Han är en seriös vinproducent som deltar med sitt stora kunnande och engagemang i hela framställningsprocessen. Ett exempel var när företaget som producerar ett av hans rieslingviner ville frångå sättet som de tidigare hade producerat på. De hade för avsikt att utöka lagringstiden på fat för alla sina viner, inklusive Sigurds, vilket skulle ge vinet en annan karaktär.

– Det blir ett bra vin, men det är inte så jag vill att min riesling ska smaka. Efter lite diskussioner fram och tillbaka köpte vinmakarna mina argument och fortsatte att göra mitt vin som jag ville ha det. Den typen av diskussioner är mycket viktig i det jag gör och vinmakarna respekterar mina åsikter.

Han menar att arbetet med vin har medfört att han utvecklats som musiker. Han har fått nya perspektiv och lärt sig andra sätt att arbeta på.

– Jag är ju aldrig färdigutvecklad som musiker. 

Nyligen fick han i uppdrag att skapa ett musikstycke till en utställning i det nya Edvard Munchs-muséet i Bjørvika. Sigurd försöker förklara på vilket sätt hans och konstnärens skapandefilosofi liknar varandra. 

– Norsk black metal, ur mitt perspektiv, är en transparent förmedling av det djupaste inre av själen. Den är helt oberoende av trender eller traditioner. Så är det också med Edvard Munch. I en tid då andra konstnärer var naturalister målade Munch det han kände, och inte det han såg. Munchs genuinitet och hans råa nakna stil tilltalar mig. 

Slutligen – hur stor del av ditt liv idag handlar om musiken och hur stor del är vin?

– De båda är sammanflätade, så det går inte att svara på, svarar han och berättar om sin senaste vecka då han har varvat musikstudioarbete med att vara i Sverige och lansera sitt vin.

Wongravens hyllade viner:

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

337,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Vinet har en lång eftersmak och finns även på 75-centilitersflaska och magnum.

Wongraven Champagne Brut

429,00 kr


Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag och toner av hallon, röda vinbär samt kex. Smaken är torr, frisk, komplex, krämig och har en lång och nyanserad eftersmak. Wongraven Champagne Brut är en torr Champagne, gjord uteslutande på Pinot Noir från byn Les Riceys i departmentet Aube i Champagne som är ett av de sydligaste i regionen.

Wongraven Barolo Orion

519,00 kr


Wongraven Barolo Orion har en stor, utvecklad, floral och fruktig doft. Smaken är fyllig, med en frisk, balanserad syra och strama, fina tanniner samt inslag av tobak, blommor och körsbär med intensiv och lång eftersmak. Vinet sitter som en smäck tillsammans med lite smakrikare anrättningar på rött kött och fågel.

Om Sigurd Wongraven:

Namn: Sigurd Wongraven.

Ålder: 45 år.

Familj: Fru Malin och två söner 5 och 9 år.

Fritid: Träning upptar en stor del av tillvaron – allt ifrån långa turer i naturen till styrketräning och skateboard, fotboll och motorsport.

Relation till Sverige: Den är bra, svenskarna har alltid gillat Satyricon.