Smördegsflarn med Västerbottensost, spenat och rom.
Frasiga smördegsflarn smaksatta med Västerbottensost, spenat och lite rom på toppen. Perfekt till sommarbuffén!
Älskade Västerbottensost! Det finns så mycket gott vi kan göra med denna smakrika svenska ost - allt från pizza till rårakor eller en klassisk kantarelltoast. Här är sju läckra recept med Västerbottensost.
Västerbottensosten har smakat likadant sedan 1872, och receptet är en välbevarad hemlighet. I mejeriet i Burträsk görs de 18 kilo tunga ostarna som sedan läggs på lagring i Ånäset. Där vänds de varje dag de första 22 dagarna för att sedan få vila i tre veckor innan nästa vändning. I 14 månader lagras Västerbottensosten sedan, innan den kan anses vara klar.
Idag är Västerbottensosten något av en "nationalost" och har en given plats på såväl julbordet som till midsommar eller kräftskivan på hösten. Ostens unika smak gör att den kan användas som smaksättare till all möjlig mat, från pastarätter till pajer, gratänger och läckra smördegsbakelser.
Här har vi samlat några riktigt härliga recept med Västerbottensost!
Frasiga smördegsflarn smaksatta med Västerbottensost, spenat och lite rom på toppen. Perfekt till sommarbuffén!
Bjud på klassiska munsbitar med Västerbottensost och en lyckad kväll har fått sin början! Servera tillsammans med ett glas Cava.
Västerbottensostpaj är en riktig klassiker. Gör en liten nyare variant genom att grädda i portionsformar och toppa pajerna med picklad rödlök.
Att smaksätta sin egen sill är lätt, och det här receptet med Västerbottensost tillsammans med sill och dill är en klockren kombination.
Krämig tagliatelle med en sås gjord på syrad grädde, Västerbottensost och dragon. Hyvla färsk tryffel över pastan innan servering.
Linnéa har smaksatt sin risotto med vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till det har hon ugnsbakat en bit dovhjort och serverar en kryddig Amarone.
Till Västerbottensost och rätter där osten är den huvudsakliga smaksättaren kan du välja ganska maffiga rödviner, som exempelvis en Amarone. Här är några förslag:
359,00 kr
Zonin Amarone della Valpolicella har en kraftfull och nyanserad doft med inslag av kryddor, torkade tranbär och körsbär, kanel russin och torkade fikon, fat samt en fläkt av choklad och tobak. Smaken är rik och fyllig med toner av chokladpraliner fyllda med körsbärslikör, torkade tranbär, russin, kryddnejlika och fat.
349,00 kr
Stor doft med toner av körsbär, torkad frukt, lakrits, kaffe och läder. Ovanligt elegant och välbalanserad smak för att vara en Amarone med mycket frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak. Rekommenderas till mustiga kötträtter, gärna en krämig nötgryta, men passar även bra till smakrika ostar.
279,00 kr
Luigi di Grasso Barolo har en nyanserad doft där man upptäcker fina nyanser av torkade körsbär, rosor och röd nejlika, nyasfalterad sommarväg, lakrits, höstlöv, svampskog, cederträ, och högklassig balsamicovinäger. Smaken är kraftfull, intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd samt inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.
119,00 kr
Faustino Crianza har en generös, bärig doft av blåbär, körsbär, smörkola, läder och vanilj. Frisk och pigg syra. Lena tanniner, bäriga inslag och tydlig fatkaraktär i ett mjukt avslut. Passar fint till en smakrik ost.
Dryckesexperten Mats rekommenderar dryck till ostbrickan och garanterar ljuvliga smakkombinationer.
Läs mer »Pizza med vitlöksfräst spenat som bas, solmogna tomater, mozzarella, getost och parmesan på toppen. Här får du ett makalöst gott recept på pizza och vintips därtill.
Läs mer »Vi älskar att tillaga kyckling i ugn! Både kycklingfilé, kycklingklubbor och hel kyckling går att göra fantastiska rätter med i ugnen. Här har vi samlat några av våra bästa recept!
Läs mer »Ingen nyårsafton utan ostbricka! Med små enkla knep och recept kan du lyfta den klassiska ostbrickan till nya höjder, jag lovar!
Läs mer »