7 härliga recept med Västerbottensost.

Älskade Västerbottensost! Det finns så mycket gott vi kan göra med denna smakrika svenska ost - allt från pizza till rårakor eller en klassisk kantarelltoast. Här är sju läckra recept med Västerbottensost.

Småpajer med västerbottensost på kakfat med vitt vin i glas.

Västerbottensosten har smakat likadant sedan 1872, och receptet är en välbevarad hemlighet. I mejeriet i Burträsk görs de 18 kilo tunga ostarna som sedan läggs på lagring i Ånäset. Där vänds de varje dag de första 22 dagarna för att sedan få vila i tre veckor innan nästa vändning. I 14 månader lagras Västerbottensosten sedan, innan den kan anses vara klar.

Västerbottensost till svenska högtider

Idag är Västerbottensosten något av en "nationalost" och har en given plats på såväl julbordet som till midsommar eller kräftskivan på hösten. Ostens unika smak gör att den kan användas som smaksättare till all möjlig mat, från pastarätter till pajer, gratänger och läckra smördegsbakelser.

Här har vi samlat några riktigt härliga recept med Västerbottensost!

7 recept med Västerbottensost:

Vin till Västerbottensost:

Till Västerbottensost och rätter där osten är den huvudsakliga smaksättaren kan du välja ganska maffiga rödviner, som exempelvis en Amarone. Här är några förslag:

Zonin Amarone della Valpolicella

389,00 kr


Zonin Amarone della Valpolicella har en kraftfull och nyanserad doft med inslag av kryddor, torkade tranbär och körsbär, kanel russin och torkade fikon, fat samt en fläkt av choklad och tobak. Smaken är rik och fyllig med toner av chokladpraliner fyllda med körsbärslikör, torkade tranbär, russin, kryddnejlika och fat.

Villabella Amarone Classico

389,00 kr


Stor doft med toner av körsbär, torkad frukt, lakrits, kaffe och läder. Ovanligt elegant och välbalanserad smak för att vara en Amarone med mycket frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak. Rekommenderas till mustiga kötträtter, gärna en krämig nötgryta, men passar även bra till smakrika ostar.