Härlig höstmeny med sydafrikanska influenser.

Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!

Höstmeny med sydafrikanska smaker

Louise, vad handlar den sydafrikanska matkulturen om?

– Sydafrikansk mat kallas ofta regnbågsmat eftersom det är en blandning av afrikansk, europeisk och asiatisk matlagning. Till maten använder man mycket kryddor som kanel, kardemumma, gurkmeja, koriander och även frukter i olika former i både salta och söta rätter.

– Sydafrika har ett stort utbud av färska ingredienser året runt på grund av att Västra Kapprovinsen har medelhavsklimat. Landet ligger på gränsen mellan Atlanten och Stilla havet, och båda haven erbjuder en mängd utsökta fiskar och skaldjur. Köttutbudet är också brett och inkluderar vilt, lamm, struts och nötkött. Jag tycker att den sydafrikanska matkulturen är rolig och fantasifull.

Hur kan en hemmakock inspireras från det sydafrikanska köket?

– Genom att vara uppfinningsrik och ha roligt i köket! Man ska använda mycket färg och smak i maten och våga prova nya smakkombinationer. Till exempel rekommenderar jag att prova apelsin eller äpple och kanel som krydda till pumpasoppa.

Vad är din favorit bland sydafrikansk mat?

– Jag tycker om färska ostron och musslor – du kan plocka musslorna själv från strandkanten i Sydafrika. Färska frukter och grönsaker smakar också mycket bättre där de har mognat under solen. En av mina favoriträtter är Kap Malay-musslor, vars recept finns i min kokbok "Mina smaker från Kapstaden". Rätten innehåller bland annat kokosmjölk, currykryddor och chutney. Jag njuter ofta av ostron med en äpple- och schalottenlöksvinägrett.

Louise Mérus höstiga meny:

Sydafrikanska viner till menyn:

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Nederburg The Anchorman Chenin Blanc har en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage

121,00 kr


Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage har en inbjudande doft med inslag av röda frukter, plommon, kryddor och en fläkt av kakao. Smaken är trevligt fruktig med toner av röda och mörka frukter, blå plommon, kryddor, lakritschoklad samt ett stråk av örter.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

169,00 kr


Fruktiga och bäriga toner med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Smaken är kryddig med en tydlig smak av mörka bär. Syran i vinet är mycket bra balanserad med frukten. Tanninerna är påtagliga men silkeslena.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

04.10.2024