Friterade räkor med avokado och basilikamajonnäs.
Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!
Louise, vad handlar den sydafrikanska matkulturen om?
– Sydafrikansk mat kallas ofta regnbågsmat eftersom det är en blandning av afrikansk, europeisk och asiatisk matlagning. Till maten använder man mycket kryddor som kanel, kardemumma, gurkmeja, koriander och även frukter i olika former i både salta och söta rätter.
– Sydafrika har ett stort utbud av färska ingredienser året runt på grund av att Västra Kapprovinsen har medelhavsklimat. Landet ligger på gränsen mellan Atlanten och Stilla havet, och båda haven erbjuder en mängd utsökta fiskar och skaldjur. Köttutbudet är också brett och inkluderar vilt, lamm, struts och nötkött. Jag tycker att den sydafrikanska matkulturen är rolig och fantasifull.
Hur kan en hemmakock inspireras från det sydafrikanska köket?
– Genom att vara uppfinningsrik och ha roligt i köket! Man ska använda mycket färg och smak i maten och våga prova nya smakkombinationer. Till exempel rekommenderar jag att prova apelsin eller äpple och kanel som krydda till pumpasoppa.
Vad är din favorit bland sydafrikansk mat?
– Jag tycker om färska ostron och musslor – du kan plocka musslorna själv från strandkanten i Sydafrika. Färska frukter och grönsaker smakar också mycket bättre där de har mognat under solen. En av mina favoriträtter är Kap Malay-musslor, vars recept finns i min kokbok "Mina smaker från Kapstaden". Rätten innehåller bland annat kokosmjölk, currykryddor och chutney. Jag njuter ofta av ostron med en äpple- och schalottenlöksvinägrett.
Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »Den här smakrika pajen är fylld med pumpa och getost. Förälska dig i kocken Louise Mérus höstrecept och njut tillsammans med ett gott sydafrikanskt vin.
Läs mer »Bobotie är Sydafrikas nationalrätt som görs med nötfärs. Förälska dig i kocken Louise Mérus lammköttbullar med tillbehör och njut tillsammans med ett gott, rött vin.
Läs mer »Rooibossmakande pannacotta får utsökt sällskap av äppelkompott med stjärnanis och macadamianötter. Avnjut med ett gott dessertvin.
Läs mer »229,00 kr
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc har en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.
121,00 kr
Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage har en inbjudande doft med inslag av röda frukter, plommon, kryddor och en fläkt av kakao. Smaken är trevligt fruktig med toner av röda och mörka frukter, blå plommon, kryddor, lakritschoklad samt ett stråk av örter.
169,00 kr
Fruktiga och bäriga toner med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Smaken är kryddig med en tydlig smak av mörka bär. Syran i vinet är mycket bra balanserad med frukten. Tanninerna är påtagliga men silkeslena.
130,00 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
Maja Berthas, en av Sveriges främsta experter på viner från Sydafrika, berättar här om Sydafrikas spännande utveckling till att bli ett magiskt vinland.
Läs mer »Lär känna sydafrikanska Nederburg och deras prisbelönta Cabernet Sauvignon.
Läs mer »Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.
Läs mer »Matkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..
Läs mer »