Band of Roses - välkomponerad Rosé från Charles Smith.

Kung Fu Girl Riesling får en rosa syster.

Charles Smith Band of Roses
Charles Smith Band of Roses

Musikinspirerad rosé för folk o folks läsare

Band of Roses Rosé är den kultförklarade vinmakaren Charles Smith senaste tillskott. Vinet har inspirerats av hur musik fungerar som en inspirationskälla och snabbt får oss i en annan sinnesstämning. Nu lanserar vi denna tonsäkra rosé som bärs upp av en bra syra och en härlig fruktighet för läsare av folk o folk. Vinet ligger i Systembolagets dolda sortiment och går därför inte att beställa om man inte fått varunumret från oss. Vinet lanseras den 12 augusti, klockan 10.00

Utvalda druvor från Washington State.

Pinot Gris druvorna kommer från tre olika vingårdar i Washington där alla odlas enligt hållbara principer. Vingården Art Den Hoed är 100 hektar stor och ligger i en sydsluttning, 400 meter över havet vid Rattlesnake Mountain(Yakima AVA). Vingården Shaw ligger öster om floden Columbia vid ett område som heter White Bluffs. Slutligen kommer druvor från vingården Evergreen som som planterades 1998. Vingården ligger nära floden Columbia i staten Washingtons nyaste AVA Ancient Lakes. Jordmånen är vulkanisk jord med inslag av grus och kalk. Druvorna krossas försiktigt och skalen urlakas i musten 24-48 timmar innan jäsningen genomförs under cirka 20 dagar i rostfria ståltankar. Vinet lagras under 2 månader i tankarna med jästfällningen.

Vin och rock’n’roll.

Charles Smith är en färgstark vinpersonlighet som vid flera tillfällen blivit utnämnd till "Årets Vinmakare" i amerikansk media. Han är självlärd i den ädla konsten att tillverka vin och har ett brokigt förflutet som bland annat vinbutiksägare och manager för en rad danska rockband. Charles växte upp i Kalifornien med en mamma från Wales och en pappa från Frankrike, vars vinbryggning i garaget gav honom en första relation till vin (om än inte så högklassig). Kärleken till vinet spirade inte upp förrän han flyttade till Europa

Charles mötte efter ett tag en dansk tjej som fick honom att flytta till Danmark. Där började han jobba som manager och turnéledare för flera rockband så som Raveonettes, och Psyched Up Janis. Efter nio år flyttar Charles tillbaka till staterna och under en road trip råkar han på en ung fransk vinmakare i Walla Walla, Washington, som lyckas övertyga honom om att flytta dit och börja göra sitt eget vin. Och på den vägen är det. År 2001 lanserade han sitt första vin.

Toppmodernt och spektakulärt vineri söder om Seattle.

Han startade Charles Smith Wines med ambitionen att skapa viner av hög kvalitet, som är druvtypiska och sanna sitt ursprung och som man kan njuta av utan att behöva lagra dem. 2015 öppnade Charles Smith sitt nya vineri, Jet City, vid den gamla Boeingsfabrikens flygfält söder om Seattle. Här kan du prova viner med utsikt över Boeings start och landningsbana samtidigt som du har en magisk vy över vulkanen Mount Rainier. Hela rummet är inrett med flygindustrin i åtanke och förflyttar dig till tidigt 1960-tal.

Från Levis till rockiga vinetiketter.

Det är inte bara innehållet som räknas för Charles Smith. De allt annat än traditionella etiketterna på Charles Smiths viner är designade av danskan Rikke Korff, tidigare designchef för jeansvarumärket Levi Strauss. Rikke och Charles Smith har varit vänner i över 17 år och därför var det naturligt att hon fick frågan om hon ville hjälpa till att skapa de visuella delarna i vinföretaget: allt från planering och inredning av vineriet till logotyp och etiketter.

-Min designstil har djupa rötter i funktionalitet, tidlöshet och enkelhet. Jag har mixat det med rockens råa energi och tydlighet för att skapa framtida ikoner och kultvarumärken.