Aveleda - anrik och tongivande portugisisk vinproducent.

Världens mest sålda Vinho Verde heter Casal Garcia. Producenten bakom vinet heter Aveleda och de står även stadigt i ytterligare tre av Portugals mest kända vinområden - Dourodalen, Bairrada och Algarve.

Liggande flaska Casal Garcia

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes.

Den vackra egendomen Quinta da Aveleda har anor sen 1600-talet och ligger i orten Penafiel, cirka 25 kilometer från staden Porto och kusten. Man har sin bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat verksamheten och är nu aktiva även i regionerna Douro, Barraida och Algarve.

Att ha ett sinne för detaljer, bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt och att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Vilket bland annat visar sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 och 50001.

Historien om Casal Garcia - världens mest sålda Vinho Verde

Flaska med Vinho Verde från Casal Garcia

Casal Garcia är världens mest sålda Vinho Verde och också det mest sålda vita portugisiska vinet i Sverige. Historien om detta välkända vinvarumärke som påbörjades 1939 innehåller både en fransk oenolog, en stråhatt och en broderad näsduk.

Efter vingårdbesök långt upp i Dourodalen satt den franska oenologen Eugène Hélisse på tåget till Porto då han passerade Quinta da Aveledas vingårdar i Penafiel.

Vingårdarna var välskötta och prydligt uppdelade efter druvsort precis som i Frankrike, vilket var ovanligt i Vinho Verde-regionen på den tiden. Han blev imponerad och steg av vid nästa station för att bege sig vidare till fots. Han var helt klädd i vitt och bärandes en elegant stråhatt.

När han kom fram till egendomen insisterade han att få träffa ägaren, Roberto Guedes. De inledde snart ett samarbete och de förbättringar som Eugène hade utlovat visade sig tydligt i slutet av skörden. Han tappade upp ett vitt vin direkt från faten till en genomskinlig glasflaska. För att ytterligare få fram vinets klara lyster och ljusa färg dammade han omsorgsfullt av flaskan med en broderad näsduk.

Alla blev oerhört imponerande av hur friskt, fräscht och fruktigt vinet var. Man gav vinet namnet Casal Garcia efter en specifik vingårdsdel. Och vi behöver väl inte säga var brodermönstret på den havsblå etiketten kommer ifrån.

Perfekt till fisk och skaldjur

Spagetti med räkor

Vinho Verde är ett vinområde som ligger i landskapet Minho i nordvästra Portugal. Här produceras både vita, röda, rosé och mousserande viner, men området är mest känt för sina lätta, friska, fräscha och livliga vita viner som baseras främst på druvsorterna: Loureiro, Alvarinho, Arinto och Trajadura.

Till de flesta vita viner tillsätts lite kolsyra innan buteljering så att de blir ännu livligare och fräschare i sin framtoning.

Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska med det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga. Så ett bra svensk ord med samma betydelse är kanske gröngöling.

Vinho Verde påverkas mycket av närliggande Atlanten. Nederbörden och fuktigheten skapar ett vackert grönskande landskap och det svala klimatet ger viner som är fruktiga och friska med stor fräschör. Egenskaper som gör att vinerna umgås på bästa sätt tillsammans med traktens mat som ofta består av nyfångad fisk och skaldjur.

Välkänd hemvist för trendruvan Alvarinho

Den gröna druvan Albariño eller Alvarinho som den heter i Portugal har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay.

Ett av de första spanska vinerna där druvsorten namngavs på etiketten var en Albariño från Galicien och här hittar vi också de största odlingarna.

De bästa vinerna anses komma från Rías Baixas och de doftar förföriskt av både blommor, citron, persika och grapefrukt. De har en bra smakrikedom och en lätt fet textur som balanseras av en frisk och fräsch syra. I Portugal går den under namnet Alvarinho och har spridit sig från hembygden nära den spanska gränsen längre österut till bland annat Vinho Verde, som nu är druvans viktigaste område.

I framtiden ett brett Portugisiskt utbud

Försäljningen av portugisiska viner har ökat stadigt på Systembolaget de senaste åren, och det är mycket lätt att förstå.

Landet producerar ett brett utbud av välsmakande viner som ofta kommer från intressanta inhemska druvor.

Altia kommer att utveckla närvaron av Aveledas viner och egendomar på den svenska marknaden. Så vinintresserade konsumenter kan se fram emot spännande lanseringar både från Vinho Verde, Douro, Barraida och Algarve.

Viner från Aveleda:

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Världens mest sålda Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen, päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.