Dubbla provningar i Karlstad: Viner från Nya Världen.

Den 25 och 26 april kommer vi till Karlstad och håller provningar där vi bland annat testar "steen"-viner och Nya Världen-viner i Rhônestil.

Känguru på vinodling.

Det är ingen tvekan om att druvan chenin blanc tillhör de ädla druvorna. De största odlingarna i världen finner vi i Sydafrika där den går under namnet "steen".

Under många år var det arbetshästen i den sydafrikanska vinnäringen som främst stod bakom enkla viner och stora mängder brandy. Men de senaste åren har de kommit fram många goda viner som väl klarar jämförelser med de franska vinerna. Vi börjar därför kvällens provning med två goda steen-viner från Sydafrika.

Det andra temat för kvällen blir viner utanför Europa som fått inspiration av de röda vinerna från Rhônedalen i Frankrike.

- NÄR? Tisdagen den 25 april kl 18.30, och onsdagen den 26 april kl 18.30.

- VAR? Scandic Winn, Norra Strandgatan 9-11 i Karlstad.

- HUR? Boka din plats till provningen den 25 april här. »

- Eller boka till den 26 april här. »

- PRIS? Provningen kostar 550 kr/person.

Provningen kommer att ledas av folk o folks dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 550 kronor per person och då ingår även en utvald varmrätt med vin därtill.


Vi kommer att prova följande viner:

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Vi kommer även att prova denna sydafrikanska chenin blanc från Nederburg. Smaken är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

Las Moras Gran Syrah

189,00 kr


Las Moras Gran Syrah 2019 är ett nyanserat vin med doft av kryddor, cederträ och torkad mörk frukt. Smaken är fyllig med inslag av fat, tobak, kryddnejlika, torkade björnbär och fikon med ett bra avslut.

Ken Forrester Renegade

209,00 kr


Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och består av 42% shiraz, 40% mourvèdre och 18% grenache. Vinet har en doft med inslag av mörka och röda frukter, fat, torkade örter och svampskog. Smaken har toner av mörka frukter, torkade blåbär, fat och kryddor.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Boom Boom! Syrah har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Vi kommer också att prova vinet Vasse Felix Syrah från Australien, nr 54113, 249 kr.

Välkommen!

12.04.2023